Nόμος για την μισθοδοσία των κληρικών μετά το «όχι» της Ιεράς Συνόδου

Μαξίμου: Τα θέματα μισθοδοσίας είναι ευθύνη της πολιτείας
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Με νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική περιουσία και την μισθοδοσία των ιερέων απαντά η κυβέρνηση στην ανακοίνωση της Ιεραρχίας. Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο πλαίσιο της προσυμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, δηλαδή της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας των ιερέων και των υπαλλήλων της Εκκλησίας. Μάλιστα σημειώνει με νόημα ότι τα θέματα της μισθοδοσίας είναι «ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας». Στο Μαξίμου έγινε σύσκεψη μετά την συνεδρίαση της Ιεραρχίας και σχεδιάσθηκαν οι επόμενες κινήσεις.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση επισημαίνει ότι «η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή». 

Όσον αφορά τους ιερείς η κατάληξη της ανακοίνωσης δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να μην κάνει πίσω: «το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

«Όχι» από την Ιεραρχία στην αλλαγή μισθοδοσίας των κληρικών 

Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μετά από περίπου έξι ώρες η συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, ενώ δύο μητροπολίτες αποχώρησαν πριν την ολοκλήρωσή της, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη του τεταμένου κλίματος που επικράτησε.

Πρώτος αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ ακολούθησε ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ. Αμφότεροι δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Η απόφαση που ελήφθη είναι να παραμείνουν οι κληρικοί στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και να συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα συζητήσει τις λεπτομέρειες για την συμφωνία Εκκλησίας - Κράτους

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ήταν ομόφωνη. 

Συγκεκριμένα, η Ιεραρχία, όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, αποφάσισε: 

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Οι προτάσεις Ιερώνυμου

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την ομιλία του -η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα- έθεσε τρεις προτάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».