Σήμερα (16/1) έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο η εκδίκαση της επίθεσης με βιτριόλι που είχε δεχτεί η Ιωάννα Παλιοσπύρου, πριν από τέσσερα χρόνια, από τη 40χρονη Έφη Κακαράντζουλα, η οποία σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
Η δίκη προέρχεται από διακοπή στις 6 Δεκεμβρίου 2024, όταν απουσίαζε ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης, Σάκης Κεχαγιόγλου.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει οργή για τη δράστιδα και μεγάλη συγκίνηση για το θύμα, που, ξεπερνώντας τον κίνδυνο ζωής, επί σειρά ετών δίνει επίπονη μάχη με αλλεπάλληλα χειρουργεία και θεραπείες για να αποκαταστήσει τις εκτεταμένες σοβαρότατες βλάβες που προκλήθηκαν από το καυστικό υγρό στο πρόσωπο και το σώμα της.
Η κατηγορούμενη, που κρατείται στις φυλακές της Θήβας, προσδοκά καλύτερη ποινή, ενώ η παθούσα δηλώνει πως ανησυχεί για όταν βγει από τη φυλακή η 40χρονη καθώς, όπως υποστηρίζει, «ήθελε να με σκοτώσει. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί το μυαλό της. Θεωρώ πως είναι αμετανόητη».
Δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου είναι η Σοφία Πολυζωγοπούλου, σύμφωνα με την οποία «τα στοιχεία σε βάρος της κατηγορουμένης είναι αδιάσειστα και υπήρξε επαγγελματική προμελέτη».
Το χρονικό της επίθεσης
Για την Ιωάννα Παλιοσπύρου ο Γολγοθάς ξεκίνησε το πρωινό της 20ής Μαΐου 2020.
Η κατηγορουμένη, έχοντας μαζί της μεγάλη ποσότητα αδιάλυτου θειικού οξέως, κρύφτηκε στο υπόγειο της πολυκατοικίας στην Καλλιθέα όπου εργαζόταν το θύμα και περίμενε τη στιγμή που η Παλιοσπύρου θα σταθεί στο ισόγειο για να πάρει το ασανσέρ.
Όταν την είδε, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά μπροστά της και «χωρίς να της απευθύνει καθόλου τον λόγο την περιέλουσε ακαριαία από εγγύτατη απόσταση με μεγάλη ποσότητα του λίαν τοξικού υγρού, στοχεύοντας κυρίως προς το πρόσωπό της», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.
Το θύμα υπέστη εκτεταμένα και πολύ σοβαρά εγκαύματα ενώ, σύμφωνα με την κατηγορία, θα μπορούσε «να έχει καταλήξει συνεπεία της σοβαρής έκθεσής της στη διαβρωτική των ιστών δράση του επικίνδυνου καυστικού υγρού. Τελικώς η παθούσα απέφυγε το μοιραίον».
Οι ισχυρισμοί της κατηγορούμενης
Η κατηγορουμένη αρνείται ότι είχε σκοπό να σκοτώσει την Παλιοσπύρου, ισχυριζόμενη πως ήθελε μόνο να τη βλάψει.
Απολογούμενη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο απέδωσε την εγκληματική πράξη της σε «εμμονή» που είχε με την Παλιοσπύρου, με την οποία είχαν κοινή καταγωγή, καθώς πίστευε ότι το θύμα διατηρούσε ερωτική σχέση με έναν άνδρα που, όπως ισχυρίζεται, είχε η ίδια σχέση.
Στο πρώτο δικαστήριο ο συγκεκριμένος άντρας περιέγραψε τη σύνδεσή του με την κατηγορουμένη ως «μια χαλαρή φιλική σχέση που έγινε περιστασιακά ερωτική».
Οι δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου όχι μόνο δεν δέχθηκαν πως η πρόθεση της κατηγορούμενης ήταν να προκαλέσει απλή σωματική βλάβη στο θύμα, αλλά, υιοθετώντας ομόφωνα πλήρως την κατηγορία που δέχεται ότι στόχος ήταν να σκοτώσει, επέβαλαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο την αυστηρότερη προβλεπόμενη ποινή.
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η κατάθεση στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο
«Περίμενα στο ασανσέρ για να ανέβω στο γραφείο. Εκείνη είχε κρυφτεί στο υπόγειο. Όλο αυτό έγινε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Το πρώτο πράγμα που λειτούργησε ήταν η όσφρηση μου. Κατάλαβα αμέσως τι έγινε από την απαίσια μυρωδιά. Κάψιμο. Πόνοι. Εκείνη έφυγε τρέχοντας. Δεν την είδα εγώ. Είχε πέσει το υγρό στο μάτι μου και όλα ήταν θολά. Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το φαρμακείο που υπάρχει απέναντι. Σκέφτηκα ότι θέλω βοήθεια και θυμήθηκα αυτό. Δεν κοίταξα καθόλου όταν πέρασα τον δρόμο. Δεν έβλεπα. Θα μπορούσε να με είχε χτυπήσει αυτοκίνητο. Μπήκα μέσα στο φαρμακείο και φώναζα πως πονάω, πως θέλω βοήθεια. Τους κινητοποίησαν οι φωνές μου. Ένιωθα να καίγομαι. Έβλεπα στο νιπτήρα να πέφτουν τα μαλλιά μου. Ο λόγος που σώθηκε το μάτι μου ήταν που έριξα αμέσως νερό. Οι γιατροί μου είπαν πως αυτό με έσωσε. Βοήθησε πολύ το ότι με πήγαν γρήγορα στα νοσοκομείο. Ήξερα πως ήταν καυστικό υγρό. Δεν ήξερα πως ήταν βιτριόλι. Ένιωσα ασφάλεια δίπλα στους γιατρούς και κατέρρευσα».