Τον δρόμο με τον οποίο θα βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος ώστε να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της αναζητά η κυβέρνηση, με τους Θεσμούς να συνεχίζουν να έχουν υπό στενή παρακολούθηση την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει περιθώρια παρέκκλισης από τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους και για αυτό ποντάρει στις διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με τους θεσμούς προκειμένου να αλλάξουν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε άμεσα ώστε να προκύψει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η σχεδιαζόμενη πολιτική ελάφρυνσης των φόρων. Ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα όμως από την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς προκειμένου να μειωθεί για το 2021 και το 2022 ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, είναι να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια κοντά στο 3% του ΑΕΠ.
Η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών όπως αυτή καταγράφεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ το 2020 θεωρείται ένας ιδιαίτερα δύσκολος στόχος. Για αυτό το λόγο και οι θεσμοί εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελληνικής οικονομίας να επιτύχει τόσο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ήδη οι τεχνοκράτες των Θεσμών έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό του πακέτου φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2δισ ευρώ, καθώς δεν είναι λίγοι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι οι οποίοι εκτιμούν ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια η Ελλάδα θα κινδυνεύσει και πάλι με δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Παρόλα αυτά στον κύκλο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων που ξεκινάει η Ελληνική πλευρά με τους θεσμούς ενόψει και σημερινού Eurogroup, το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να πείσει τους θεσμούς ότι όλες οι κινήσεις γίνονται στα πλαίσια του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα οποία δείχνουν καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και αύξηση των εσόδων παρά την υλοποίηση του πρώτου κύκλου μειώσεων στους φόρους.
Ο υπουργός αναμένεται να επισημάνει στους εταίρους ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται πώς θα παραμείνει πίστη στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι είναι υψίστης σημασίας το πρώτο εξάμηνο του 2020 να κυλήσει χωρίς προβλήματα προκειμένου να μην δημιουργηθούν εντάσεις με τους Θεσμούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μείωση στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιθυμεί οποιοσδήποτε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού να κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων, κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην επίτευξη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Αναφορικά με το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να προκύψουν έκτακτες δημοσιονομικές δαπάνες όπως για παράδειγμα η επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ενώ παράλληλα δημιουργεί ήδη από το φετινό υπερπλεόνασμα ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας προκειμένου να καλύψει τέτοιου είδους έκτακτες ανάγκες, όταν αυτές προκύψουν