Στο Κατάρ οι επικεφαλής CIA και Μοσάντ συζητούν για πιθανή συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Στην σκιά της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, που δείχνε διάθεση αποκλιμάκωσης. Τι σημαίνει η δήλωση του ισραηλινού ΥΕΘΑ πως όλοι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται μόνο με τα όπλα.
|
Open Image Modal
Εκτοπισμένοι, για πολλοστή φορά άμαχοι της Γάζας στα σύνορα του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλία που δέχεται συνεχείς επιθέσεις από το Ισραήλ όπως και όλη η Βόρεια Γάζα (25 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Ο επικεφαλής της αμερικανικής CIA και της ισραηλινής Μοσάντ συναντώνται σήμερα στο Κατάρ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και με την ελπίδα έναρξης νέου γύρου διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία που οδηγήσει έστω σε μια  βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με την παράλληλη απελευθέρωση κάποιων ομήρων και παλαιστίνιων κρατουμένων. Σημειώνεται πως το Κατάρ από την έναρξη του πολέμου έχει αναλάβει τον ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ, Δύσης και Χαμάς. 

Το ραντεβού ”κλείστηκε” πριν μερικές ημέρες, και εν μέσω της περιοδείας του αμερικανού Υπ.Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην Μέση Ανατολή αλλά έχει ενδιαφέρον ότι έρχεται και μια ημέρα μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν την οποία ακολούθησαν οι ″συγκρατημένες” δηλώσεις του Αγιατολάχ Αλί Χαμανεί, ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, όσο και άλλων ιρανών αξιωματούχων.

Η γενικότερη εκτίμηση και αίσθηση που υπάρχει από αναλυτές και αρκετούς  αξιωματούχους στη Δύση, είναι πως η Τεχεράνη δεν επιθυμεί να ακολουθήσει την οδό της κλιμάκωσης, και αυτό δεν αποκλείεται να διευκολύνει και τις διαπραγματεύσεις για την Γάζα.

 

Πρόσθετος φυσικά θετικός παράγοντας είναι και η δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Όπως έχει επισημάνει η Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ αυτή ειδικά η εξέλιξη-η επίτευξη δηλαδή ενός βασικού στόχου του Ισραήλ- θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να ληφθεί υπόψιν στον τρόπο που προσεγγίζει μια εκεχειρία στην Γάζα.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων, οι επικεφαλείς των μυστικών υπηρεσίων ΗΠΑ και Ισραήλ και ο ηγέτης του Κατάρ θα συζητήσουν αρχικά για μια κατάπαυση πυρός που θα διαρκέσει λιγότερο από ένα μήνα, με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε μια πιο μόνιμη συμφωνία.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοι ή πόσοι όμηροι και αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν έχει γίνει ακόμη σαφές, δήλωσε ακόμη.

Πάντως η Χαμάς, που δηλώνει πρόθυμη για συμφωνία θέτει μέχρι στιγμής έναν όρο που δύσκολα θα αποδεχόταν το Ισραήλ, τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και με δεδομένες τις εκτεταμένες επιχειρήσεις που διεξάγει στην Βόρεια Γάζα: την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Υπ.Άμυνας Ισραήλ: Όλοι στόχοι δεν επιτυγχάνονται μόνο με την δύναμη των όπλων

Ανήμερα της συνάντησης, ιδιαίτερα σημασία έχει και η δήλωση του Υπ.Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλαντ, πως όλοι ο στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την δύναμη τον όπλων και πως ”Η επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους απαιτεί επώδυνους συμβιβασμούς”. 

 

″Πρέπει να το κάνουμε αυτό για τους ομήρους, για τις οικογένειές τους, για τους στρατιώτες που έπεσαν για αυτόν τον στόχο, για την κληρονομιά του Ισραηλινού Στρατού και στο όνομα των Εβραίων και του εθνικού ήθους...αυτή είναι η ευθύνη μας”, είπε σύμφωνα με το Times of Israel.

Η δήλωση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ως μια προτροπή για συμφωνία στο θέμα της Γάζας αλλά είναι γνωστό πως οι θέσεις του Υπουργού δεν απειχούν συνήθως αυτές του πρωθυπουργού. 

Επίσης ο Γκάλαντ τόνισε με νόημα πως ήδη το Ισραήλ έχει επιτύχει πολλούς στόχους. Με την ”ακριβή, θανατηφόρα” επίθεση στο Ιράν, το Ισραήλ έστειλε ένα σαφές μήνυμα. ”Το μακρύ χέρι του Ισραήλ θα φτάσει σε όποιον προσπαθήσει να μας βλάψει...Δεν υπάρχει μέρος πολύ μακριά για εμάς”, είπε.

Αναφέρθηκε όμως και σε Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Η ΧΑμάς ”έχει πάψει να λειτουργεί σε στρατιωτικό πλαίσιο” και ότι η Χεζμπολάχ ”συνεχίζει δέχεται ισχυρά πλήγματα. Η ιεραρχία έχει διαλυθεί εξαλείφθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της πυραυλικής της δύναμης καταστράφηκε και οι δυνάμεις τοης χτυπήθηκαν και υποχώρησαν από τα σύνορα”. Οι τρομοκρατικές ομάδες δεν αντιπροσωπεύουν πλέον ”ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια του Ιράν”, όπως υποστήριξε προφανώς για να ενισχύσει την θέση του πως όλοι στόχοι δεν επιτυγχάνονται με τα όπλα.

Προφανώς χρειάζεται και η διπλωματία. 

Πηγές: Reuters, Times of Israel