Στο «κόκκινο» όλη η χώρα - Κορύφωση του καύσωνα με τον υδράργυρο να πιάνει τους 44 βαθμούς Κελσίου

Εκρηκτικό μίγμα ακράιας ζέστης με αφρικανική σκόνη - Πτώση της θερμοκρασίας από αύριο.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

«Κόκκινο» χτυπάει ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα καθώς κορυφώνεται το πρώτο πρόωρο κύμα καύσωνα.

Στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας καταγράφονται 40αρια, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 44 βαθμούς Κελσίου στο Κρανίδι Αργολίδας και τους 44,5 C στα Χανία νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης (13/6).

Open Image Modal
Οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Meteo

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36,3°C, ενώ 136 από τους 499 ενεργούς σταθμούς κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40°C και 243 σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37°C.

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και στην Αττική, όπου 55 από τους 74 ενεργούς σταθμούς κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40°C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Φυλή/Ανω Λιόσια με 42,7°C.

Drone με θερμική κάμερα στην Ομόνοια kατέγραψε θερμοκρασία 96,2 βαθμούς Κελσίου σε επιφάνειες ενώ η θερμοκρασία στο συτριβάνι ήταν 34,9 βαθμούς Κελσίου.

Κοκτέιλ ζέστης με αφρικανική σκόνη

Παράλληλα με την αφόρητη ζέστη, σήμερα και αύριο σαρώνει τη χώρα μας νέο κύμα αφρικανικής σκόνης, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, με  την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή να εκδίδει ανακοίνωση και να προειδοποιεί για την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας σκόνης στον ουρανό. 

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Την ίδια ώρα σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών, πουε ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

 «Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν καταφέρει αυτές τις ημέρες του καύσωνα να αντιμετωπίζουν άμεσα δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές, πριν προλάβουν να απειλήσουν ζωές και περιουσίες», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και τόνισε ότι «η σημερινή μέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη».

Πολύ υψηλός, πάντως, είναι ο κίνδυνος και αύριο για Θεσσαλία (ΠΕ Μαγνησίας), Στερεά Ελλάδα (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας), Αττική, Πελοπόννησο (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας) και Κρήτη (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Χανίων).

Δροσίζει από αύριο

Αύριο, Παρασκευή (14/6) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.