Στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ απονέμεται φέτος το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ως αναγνώριση των προσπαθειών του φορέα για την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο - και ακόμη περισσότερο φέτος λόγω της πανδημίας κορονοϊού.
Στην σχετική ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής που απονέμει το συγκεκριμένο Βραβείο αναφέρεται πως αναγνωρίζονται ”οι προσπάθειες του (σ.σ. του WFP) για την αντιμετώπιση της πείνας, η προσφορά του στην βελτίωση των συνθηκών σε εμπόλεμες περιοχές” ενώ τονίζεται πως ”δρα ως κινητήρια δύναμη στις προσπάθειες να αποτραπεί η εργαλειοποίηση της πείνας και η μετατροπή της σε όπλο σε πολέμους και συγκρούσεις”.
«Είναι μια στιγμή υπερηφάνειας», «ένα αληθινό κατόρθωμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του WFP μετά την ανακοίνωση της επιτροπής.
«Μία από τις ομορφιές των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος είναι ότι δεν παρέχουμε μόνο τροφή για σήμερα και αύριο, αλλά δίνουμε επίσης στους ανθρώπους τις αναγκαίες γνώσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους τις μέρες που έρχονται», δήλωσε ο Tomson Phiri κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση.
«Η υποψηφιότητα από μόνη της ήταν αρκετή, αλλά η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης είναι αληθινό κατόρθωμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο του οργανισμού για την παροχή τροφίμων και άλλων προμηθειών κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν σταμάτησαν οι αεροπορικές συνδέσεις. «Αυτό ξεπέρασε τα όρια του καθήκοντος».
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (World Food Programme) είναι ένα παρακλάδι του ΟΗΕ που εστιάζει στη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποτελεί την μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση παγκοσμίως. Παρέχει τροφή σε, κατά προσέγγιση, 90 εκατ. ανθρώπους ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα 58εκατ. είναι παιδιά. Από την έδρα του στη Ρώμη και από περισσότερες από 80 βάσεις στον κόσμο, προσπαθεί να βοηθήσει άτομα που δεν είναι ικανά να παράγουν ή να βρουν αρκετή τροφή για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους ενώ αναλαμβάνει και έκτακτες δράσεις σε δοκιμαζόμενες περιοχές όπως πχ πρόσφατα στον Λίβανο. Η οργάνωση συνεπικουρείται από διάφορες ΜΚΟ, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που προσφέρουν δωρεές.