«Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού»: Ο Β΄ τόμος από τον ευπατρίδη της δημοσιογραφίας Αδωνι Κ. Κύρου

Μέσα σε 300 σελίδες, με περίπου 300 φωτογραφίες σε 16 κεφάλαια, ο Άδωνις Κύρου αναλύει και παραθέτει ιστορικά γεγονότα ελάχιστα ή καθόλου γνωστά.
Open Image Modal
.
.

Ευπατρίδης της Δημοσιογραφίας ο Άδωνις Κύρου την κοσμεί και την πλουτίζει. Η ιδιαίτερη επίδοση του στην Αρχαιολογία φαίνεται και στο νέο του βιβλίο «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού» (Β’ τόμος), το οποίο διαβάζεται ευχάριστα, με ενδιαφέρον και οι καλαίσθητες σελίδες του κυλούν γοργά.

«Και τούτο πράττειν κακείνο μη αφιέναι», ήταν η συμβουλή του παλαιού δημοσιογράφου και διευθυντού της Αθηναϊκής εφημερίδας ”Εστία”, Κύρου Αδ. Κύρου, προς τον γιο του, με την έννοια ότι, παράλληλα με το κύριο επάγγελμά του, ένας ενεργός άνθρωπος πρέπει να έχει στη ζωή του κι ένα ψυχαγωγό πάρεργο.

Αυτή τη συμβουλή ακολούθησε και ο Άδωνις Κ. Κύρου, τρίτος στη σειρά εκπρόσωπος της- Κυπριακής καταγωγής- δημοσιογραφικής οικογένειας των Αθηνών. Ρεπόρτερ και συντάκτης από νεαρής ηλικίας, μετά το πέρας των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο από το Πολιτικό και Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής), διετέλεσε επί εικοσιτέσσερα χρόνια διευθυντής της εφημερίδος ”Εστία”, με έμφαση στην αρθρογραφία και σχολιογραφία. Παράλληλα, συνέχισε και την ενασχόλησή του με το πάθος του για την αρχαιολογία, ακολουθώντας τις  υποδείξεις κορυφαίων αρχαιολόγων.  Πεζοπόρος, ορειβάτης και ναυτίλος, ακολούθησε ορεινά μονοπάτια και θαλάσσιους δρόμους σε δυσπρόσιτες περιοχές του νοτίου Ελλαδικού χώρου, κρατώντας σημειώσεις για τις εντυπώσεις του και συγκεντρώνοντας νομίσματα για την συλλογή του, την οποία έχει ήδη δωρίσει σε διάφορα μουσεία. 

Με το παραδοσιακό τρεχαντήρι του, την ”Καλοκυρά”, διέπλευσε πελάγη και προσήγγισε νησιωτικούς τόπους, ψάχνοντας «τον… θησαυρό του». Ιστορικού και αρχαιολογικού πάντα ενδιαφέροντος. 

Ο εκδότης της «Εστίας»

Ο Άδωνις Κύρου ανήκει στην γνωστή, με καταγωγή από την Κύπρο, δημοσιογραφική οικογένεια. Νεώτατος εισήλθε στην πολιτική δημοσιογραφία και διετέλεσε επί 23 έτη εκδότης και διευθυντής της αθηναϊκής εφημερίδος «Εστία». Έχει γράψει βιβλία και άρθρα ιστορικού περιεχομένου, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και δημοσιογραφικής αναδρομής. 

Η αρχαιολογία η μεγάλη του αγάπη

Με κλίση στην αρχαιολογία και την αρχαία νομισματική, έχει ασχοληθεί με τομείς του αρχαιοελληνικού κόσμου και της μεσαιωνικής συνέχειας.  Ένας από αυτούς είναι και η έρευνα του ελάχιστα γνωστού παρελθόντος στο νησιωτικό χώρο του Αργολικού Κόλπου, τον οποίο ιχνηλατεί επί δεκαετίες, έχοντας τιμηθεί  από πνευματικούς φορείς και τοπικές κοινωνίες. (Βραβείον Ακαδημίας Αθηνών, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αρχαιολογικό συνέδριο και έκδοση τιμητικού τόμου προς τιμήν του από το Δήμο Πόρου, επίτιμος δημότης  Δήμου Σπετσών, κινηματογραφική ταινία από τον Σύλλογο Οικολόγων Ύδρας κ. α.).

Στο σταυροδρόμι του Αργολικού 

Μετά από μισό αιώνα περιπλανήσεων και έρευνας στον νότιο ελλαδικό χώρο, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Αργολικού Κόλπου και έχοντας καλύψει τους προϊστορικούς και αρχαιοελληνικούς χρόνους στον Α΄ τόμο (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1991), ο Άδωνις Κύρου ολοκληρώνει το αρχαιολογικό και ιστορικό οδοιπορικό «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού», από τους υστερορρωμαϊκούς και πρωτοχριστιανικούς αιώνες μέχρι και τη Δεύτερη Ενετοκρατία του 17ου αιώνα. Με αναδίφηση σε ιστορικές πηγές, μελέτη των νομισματικών και άλλων ευρημάτων, φωτογράφιση τοπίων και στοιχείων της περιοχής, ο Β΄ τόμος προσφέρει σε μορφή χρονικού μια γενική εικόνα της παράκτιας και νησιωτικής περιοχής, ώστε να αποτελέσει βάση δεδομένων για τον ερευνητή του μέλλοντος και πηγή  γνώσεων για τον σημερινό αναγνώστη.

Μυστικά και παραδόσεις

Μέσα σε 300 σελίδες, με περίπου 300 φωτογραφίες σε 16 κεφάλαια, ο Άδωνις Κύρου αναλύει και παραθέτει ιστορικά γεγονότα ελάχιστα ή καθόλου γνωστά: Οι «σκοτεινοί αιώνες» με τις βαρβαρικές επιδρομές, τα νησιωτικά καταφύγια, οι μετοικίσεις, η οικονομική και θρησκευτική ζωή, τα φρούρια και τα κάστρα, η μάστιγα της πειρατείας, αλλά και οι θρύλοι και οι παραδόσεις, μας αποκαλύπτουν τα μυστικά νησιών και ακτών που σήμερα χαίρονται ανέμελοι παραθεριστές.

Ο Β΄ τόμος «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριον Ισλαμικού Δικαίου και Αραβοϊσλαμικών  Σπουδών).

Περπατώντας στα βουνά και τα όρη 

Τις διαδρομές του τις έκανε περπατώντας στα βουνά, σε δύσβατα μονοπάτια, σε κορυφές. Βέβαια και στους μεγάλους δρόμους με τα πόδια πήγαινε – δεν έμαθε ποτέ να οδηγεί!... αστειεύεται μαζί του ο δημοσιογράφος και φίλος του Γιώργος Βότσης.

Ο Αδωνις με τη Μαρία 

Κάπου κάπου σε αυτές τις αναζητήσεις τον συνόδευε τα τελευταία χρόνια η σύζυγός του επίσης δημοσιογράφος, η όμορφη Μαρία Μπαλοδήμου, με την οποία και απέκτησε τρία παιδιά: την Αλεξάνδρα, τον Κύρο και την Όλγα. 

«Το απολεσθέν θέλγητρο» 

Στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Άνθιμου Γαζή 7, στο κέντρο της Αθήνας στεγάστηκε η μακροβιότερη ελληνική εφημερίδα 104 χρόνων (1894-1997, η «Εστία».

Οι τυπογραφικές εγκαταστάσεις ήταν το τελευταίο στο κόσμο τυπογραφείο και πιεστήριο για την έκδοση εφημερίδας με την μέθοδο της Λινοτυπίας – Στερεοτυπίας.

Ρομαντικό λεύκωμα 

Ο διευθυντής της «Εστίας», ο Άδωνις Κύρου στο «Απολεσθέν Θέλγητρο», ένα καλαίσθητο λεύκωμα, αποτυπώνει βήμα ως βήμα την εποχή εκείνη που σφράγισε την ιστορία του Τύπου.

Προκαλεί αισθήματα νοσταλγίας σε όσους δεν παρασύρονται από τους αγχώδεις ρυθμούς και τη ρευστότητα της σύγχρονης εποχής.