Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή ακίνητης περιουσίας: Για ποιους θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ

Και επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Open Image Modal
Skiathos, Greece
Keith Levit / Design Pics via Getty Images

Διπλό στόχο βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Aπό τη μια τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναζητούν την καταλληλότερη συνταγή προκειμένου να προχωρήσουν οι μειώσεις στους φόρους της ακίνητης περιουσίας και κυρίως του ΕΝΦΙΑ χωρίς να δημιουργηθεί κενό στα έσοδα του Δημοσίου. 

Εξίσου όμως σημαντικό στοιχείο αυτή την εποχή είναι να εντοπιστούν φορολογούμενοι οι οποίοι αποκρύπτουν τα πραγματικά περιουσιακά τους στοιχεία ή δηλώνουν ελλιπή στοιχεία σχετικά με την ακίνητη περιουσία τους. Το ένα σκέλος αυτής της προσπάθειας θα καλυφθεί από την επέκταση των αντικειμενικών τιμών και στις περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου. 

Με αυτό τον τρόπο ακίνητα μεγάλης αξίας θα κληθούν με το επόμενο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να πληρώσουν φόρους αντίστοιχους με την πραγματική αξία του ακινήτου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτό αναμένεται να γίνει στα λεγόμενα «κοσμοπολίτικα» νησιά, αλλά και σε περιοχές που θεωρούνται παραθαλάσσια θέρετρα. 

Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές με στόχο να αποκαλύψουν και άλλες περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις των στοιχείων που έχει η εφορία με τα στοιχεία που έχει το κτηματολόγιο. Με αυτό τον τρόπο τα στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού εκτιμούν ότι θα εντοπίσουν πολλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες μάλιστα αφορούν μεγάλες ακίνητες περιουσίες. 

Για παράδειγμα, οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει ήδη περιπτώσεις ακινήτων τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν δηλώσει στην εφορία πολύ μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να πληρώνουν πολύ χαμηλότερο από τον πραγματικό ΕΝΦΙΑ, αλλά και όλους τους υπόλοιπους φόρους οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά του ακινήτου. 

Αντίστοιχη απόκρυψη στοιχείων γίνεται και στους λογαριασμούς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για την πληρωμή των δημοτικών τελών αλλά και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καταφέρνουν να αποφύγουν την πληρωμή υψηλών φόρων και τελών, τα οποία αντιστοιχούν στην πραγματική ακίνητη περιουσία τους. 

Ενδεικτικό του μεγέθους που έχει πάρει η απόκρυψη ακίνητης περιουσίας, είναι το γεγονός ότι μέσα από διασταυρώσεις οι ελεγκτές της εφορίας έχουν εντοπίσει ολόκληρα ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί ποτέ στην εφορία, με αποτέλεσμα εδώ και χρόνια να μην πληρώνουν φόρους και τέλη. 

Σε αυτό το πλαίσιο η εφορία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν σε άλλες πλατφόρμες προκειμένου να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με τα στοιχεία που έχει από τις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα της διασύνδεσης του  TAXIS με την πλατφόρμα του κτηματολογίου, προκειμένου να διασταυρωθούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εφορία και τα στοιχεία που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες στο Κτηματολόγιο