Στόχος της Ρωσίας πλέον η «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, λέει ο υπουργός Άμυνάς της

Έκανε λόγο για «σοβαρή υποβάθμιση» των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε πως οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας έχουν υποβαθμιστεί σοβαρά, προσθέτοντας ότι οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το Reuters. 

Μιλώντας σε αξιωματούχους, ο Σόιγκου προειδοποίησε επίσης πως η Ρωσία θα απαντούσε ανάλογα αν το ΝΑΤΟ έδινε στην Ουκρανία αεροπλάνα και συστήματα αεράμυνας. Το Interfax μετέδωσε πως ο Σόιγκου είπε πως η Ουκρανία δεν έχει πια ναυτικό και ότι πλέον ο κύριος στόχος είναι η «απελευθέρωση» του Ντονμπάς.

«Οι κύριοι στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν επιτευχθεί. Οι μαχητικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν μειωθεί σημαντικά, κάτι που καθιστά δυνατόν να εστιάσουμε την κύρια προσοχή μας και τις κύριες προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου- της απελευθέρωσης του Ντονμπάς» είπε ο Σόιγκου, σύμφωνα με το Interfax. 

Επίσης, σύμφωνα με το RIA, είπε ότι περίπου 600 «ξένοι μισθοφόροι» έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει και εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, λέγοντας πως η πρώτη φάση της επιχείρησης είχε «γενικά» ολοκληρωθεί και ότι πλέον η Ρωσία θα εστίαζε στην «απελευθέρωση» του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που είναι γνωστά συλλογικά ως Ντονμπάς.

 

 

Παρόλα αυτά, οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής συνέχιζαν τη δράση τους σε διάφορους τομείς: Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης την Τρίτη πως είχε καταστρέψει μια μεγάλη αποθήκη καυσίμων στο Ρίβνε της Ουκρανίας με πυραύλους cruise το βράδυ της Δευτέρας.

Η Ρωσία φαίνεται να αλλάζει τους στόχους της στην Ουκρανία, καθώς δεν κατάφερε να επιτύχει αυτό που φαίνεται πως ήταν η αρχική επιδίωξή της – μια γρήγορη νίκη επί του ουκρανικού στρατού. Οι Financial Times ανέφεραν τη Δευτέρα πως το Κρεμλίνο δεν ζητούσε πλέον «αποναζιστικοποίηση» και «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, που είχαν παρουσιαστεί αρχικά από τον πρόεδρο Πούτιν ως οι στόχοι της εισβολής.