Στουρνάρας: Επωφελές για την ελληνική οικονομία το πλαίσιο προληπτικής πιστωτικής γραμμής

Επιμένει ο Στουρνάρας για προληπτική πιστωτική γραμμή
|
Open Image Modal
SOOC

Υπέρ της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αν και διαπιστώνει πως «η οικονομία ανακάμπτει» εκτιμά ότι η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνο-ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί τόσο το καθεστώς της επιτήρησης, στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει το 75% των χρημάτων που έχει δανειστεί από τους θεσμούς, όσο και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελές για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Και τούτο διότι θα παρέχει στην Ελλάδα ασφάλεια για τη χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018- ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί. Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι αυτά να αποκτήσουν και πάλι τη ”σφραγίδα του αξιόχρεου” από τους οίκους αξιολόγησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η διατήρηση του καθεστώτος αυτού (της κατ΄ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ) είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των μη επιλέξιμων προς επένδυση κρατών.

Παρά ταύτα ο κ. Στουρνάρας διαπιστώνει ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητας) έχει φέρει αποτελέσματα. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. «Η οικονομία ανακάμπτει» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο όπως παρατήρησε η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή

 

Τον Αύγουστο του 2018, η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή υπογράμμισε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Αθηνών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Μπορεί να υπάρχει μια ενισχυμένη παρακολούθηση, όπως υπήρχε και στην Πορτογαλία και στην Κύπρο όμως θα έχουμε πολύ περισσότερα περιθώρια ελευθερίας και πρέπει να γνωρίζει η κοινωνία πως σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε άνοδο και οι τρεις πετυχημένες έξοδοι στις αγορές δείχνουν ότι και η έξοδος μετά τον Αύγουστο θα είναι επιτυχής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)