Παρέλαση υπό μία σημαία και κοινή ομάδα χόκεϊ από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Παρέλαση υπό μία σημαία και κοινή ομάδα χόκεϊ από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς
|
Open Image Modal
Reuters Photographer / Reuters

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα κατεβάσουν μια κοινή ομάδα χόκεϊ επί πάγου γυναικών και θα παρελάσουν υπό μία σημαία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς που αρχίζουν τον επόμενο μήνα στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Σεούλ, μετά από έναν νέο γύρο συνομιλιών, εν μέσω μιας περιόδου αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα πραγματοποιούν συνομιλίες από την προηγούμενη εβδομάδα- για πρώτη φορά μέσα σε πάνω από δύο χρόνια- σχετικά με τους Ολυμπιακούς, κάνοντας ένα «διάλειμμα» από την πολύμηνη αντιπαράθεση σχετικά με το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ- αν και η Ιαπωνία σύστησε προσοχή σχετικά με την «επίθεση γοητείας» της Βόρειας Κορέας. 

Οι δύο Κορέες θα κατεβάσουν μια κοινή ομάδα στους Ολυμπιακούς για την πρώτη φορά, αν και έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και σε άλλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις στο παρελθόν. 

Η Βόρεια Κορέα θα στείλει αντιπροσωπεία άνω των 400 ατόμων, περιλαμβανομένων 230 τσιρλίντερ, 140 καλλιτεχνών και 30 αθλητών του τάε κβον ντο για επίδειξη, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Επανένωσης της Νότιας Κορέας, όπου συμπληρώνεται ότι ο ακριβής αριθμός των αθλητών θα προσδιοριστεί μετά από συνομιλίες με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. 

Πριν τους αγώνες, οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν κοινή εκπαίδευση για σκιέρ στο θέρετρο του περάσματος Μασίκ στη Β. Κορέα, και μια εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα στο θέρετρο του όρους Κουμγκάνγκ. Αξιωματούχοι της Σεούλ σχεδιάζουν να επισκεφθούν τις τοποθεσίες την επόμενη εβδομάδα. 

Η αντιπροσωπεία αναμένεται να αρχίσει να καταφθάνει στη Νότια Κορέα στις 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Β. Κορέα θα στείλει επίσης ξεχωριστά μια αντιπροσωπεία 150 ατόμων στους Παραολυμπιακούς. 

Εκπρόσωποι 20 χωρών που συναντήθηκαν στο Βανκούβερ συμφώνησαν την Τρίτη να εξετάσουν το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων για να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον προειδοποίησε τη Β. Κορέα πως, εάν δεν επιλέξει τον διάλογο, αυτό θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα στρατιωτική επέμβαση. 

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Τάρο Κόνο, είπε ότι ο κόσμος δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται αφελής σχετικά με την «επίθεση γοητείας» της Βόρειας Κορέας για τους Ολυμπιακούς. «Δεν είναι ώρα να μειώσουμε την πίεση, ούτε να ανταμείψουμε τη Βόρεια Κορέα. Το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα επιδίδεται σε διάλογο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απόδειξη ότι οι κυρώσεις αποδίδουν».