«Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου φαίνεται πως διεύρυνε ακόμα περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας» εκτιμά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ μιλώντας στη γαλλική Le Monde.
«Παρατηρούμε πράγματι τελευταία διαφορετικές οπτικές σε σημαντικά θέματα: ασφάλεια, εμπόριο, κλίμα, πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν κτλ. Δεν είναι καινούργιο: γνωρίσαμε την κρίση του Σουέζ τη δεκαετία του 50, την αποχώρηση της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος, τον πόλεμο στο Ιράκ. Παρόλα αυτά καταφέραμε να παραμείνουμε ενωμένοι και να εγγυηθούμε την αμοιβαία μας ασφάλεια. Αναγνωρίζουμε μια μεγαλύτερη δέσμευση στο NATO από όλους. Όσο για τις ΗΠΑ έχουν στην πραγματικότητα αυξήσει την παρουσία τους στην Ευρώπη. Στο Μόναχο το μήνυμα των ΗΠΑ ήταν η επιβεβαίωσή τους στην αποστολή του NATO, με το αίτημα βέβαια προς τους συμμάχους να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνα. Επιθυμούν μια ισομερή κατανομή των βαρών. Όπως η Γαλλία, που είναι κοντά στο 2% και υποσχέθηκε να το εκπληρώσει» τονίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στη Γερμανία, ο Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι «έχει ήδη σημειώσει πρόοδο, ξεκινώντας από πολύ χαμηλότερα από τη Γαλλία. Μας παρουσίασε ένα πλάνο με στόχο την αύξηση κατά 80% σε μια δεκαετία των αμυντικών δαπανών και έχει συμβάλει με σημαντικό τρόπο στις επιχειρήσεις μας στο Αφγανιστάν, το Αιγαίο, την Λιθουανία... Η ενότητα της Ευρώπης είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει, να είναι μια εναλλακτική, της βορειοατλαντικής ενότητας. Η άμυνα της Ευρώπης εξαρτάται από το NATO, αφού το 90% των πολιτών της ΕΕ κατοικούν σε χώρες-μέλη του NATO. Έτσι περισσότερες ευρωπαϊκές προσπάθειες είναι κάτι καλό για το NATO. Θα βοηθήσει τις ικανότητες, τις επενδύσεις και το κοστοβόρο πρόβλημα του κατακερματισμού των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει ότι «το μήνυμα για αύξηση των δαπανών δεν έχει σχέση με τη διάθεση των ΗΠΑ να πουλήσουν νέα όπλα στην Ευρώπη. Εκκινεί από όλα τα μέλη της Συμμαχίας και όχι αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι ότι ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, όπου οι εντάσεις αυξάνονται. Το NATO επιμένει στην τήρηση των δεσμεύσεων, θα υποδείξει τις ελλείψεις αλλά δεν θα υποδείξει αυτή ή την άλλη αγορά».
Ερωτηθείς για τους φόβους που εξέφρασε η Ανγκελα Μέρκελ για μια διάσπαση της διεθνούς τάξης, ο Στόλτενμπεργκ τονίζει: «Έχω μια βαθιά πίστη στους διεθνείς θεσμούς, τους οποίους κατά μεγάλο βαθμό έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μέσα στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Βρίσκονται υπό πίεση αλλά έχουμε την ανάγκη για πιο δυνατούς θεσμούς, για να μειώσουμε τις ανησυχίες, τη μη προβλεψιμότητα και τη διαχείριση των κρίσεων. Πρέπει, παρόλα αυτά, να μεταρρυθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν. Mία από τις προτεραιότητές μου για το NATO είναι η προσαρμογή της δομής διοίκησης και ο τρόπος λειτουργίας του αρχηγείου».
Αναφορικά με τη στάση των δυτικών δυνάμεων έναντι της Τεχεράνης, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τονίζει: «Όλοι οι σύμμαχοι θεωρούν ότι το Ιράν αναπτύσσει δυνάμεις για να αποσταθεροποιήσει την Μέση Ανατολή, υποστηρίζει ένοπλες ομάδες, κάνει δοκιμές πυραύλων και δεν θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικές οπτικές για τον τρόπο δράσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ανήσυχοι για την απειλή που παρουσιάζουν αυτοί οι πύραυλοι. Θα προσπαθήσω να εγγυηθώ την ασφάλεια και την προσαρμογή».
Ερωτηθείς αν μπορεί να παραμείνει σε ισχύ η συνθήκη INF, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημειώνει: «Ναι, αν η Ρωσία εναρμονιστεί με την συμφωνία μέσα σε έξι μήνες από την ανακοίνωση της απόσυρσης μέχρι την υλοποίησή της. Δεν υπάρχουν νέα αμερικανικά όπλα στην Ευρώπη, αλλά κυρίως ρωσικά! Η Μόσχα λοιπόν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να σώσει τη συμφωνία: να την σεβαστεί. Το NATO δεν επιθυμεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών και είναι εξαιρετικά δεσμευμένο στον έλεγχό τους. Αλλά ο χρόνος τρέχει και πρέπει να προετοιμαστούμε και εμείς για έναν κόσμο χωρίς τη συνθήκη INF. Και χωρίς φιλοδοξίες να αναπτύξουμε νέες πυραυλικές δυνάμεις στην ξηρά».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)