Στον εισαγγελέα για fake news για τον κορονοϊό οι “Έλληνες Αυτόχθονες” - Δικογραφίες για 20 άτομα

Με κατηγορίες για διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου.
Open Image Modal
Warning tapes for fake news. Vector illustration.
sorbetto via Getty Images

Ανοίγει ο δρόμος για συλλήψεις και νέες διώξεις κατά ατόμων που εμπλέκονται στη διασπορά fake news σε σχέση με τον κορονοϊό. Μετά τον δικηγόρο Νίκο Αντωνιάδη, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων, δύο νέες δικογραφίες έφτασαν στα χέρια των εισαγγελικών αρχών.

Βάσει και της νέας διάταξης του Ποινικού Κώδικα, που όπως είχε γράψει το dikastiko.gr ενισχύει την επιχείρηση συλλήψεων αντιεμβολιαστών καθώς περιλαμβάνει ρητά τη δημόσια υγεία στα προστατευόμενα πεδία για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αναμένεται άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για τους 20 εμπλεκόμενους ως διαχειριστές δύο ιστοσελίδων, που κατηγορούνται για διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων, μέσω διαδικτύου.

Διασπορά fake news για την πανδημία: Οι… νομικές συμβουλές των «Ελλήνων Αυτοχθόνων»

Μια από τις δικογραφίες αφορά την ιστοσελίδα «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», μέσω της οποίας παρέχονταν και νομικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των μέτρων κατά της πανδημίας. Πρόκειται για 5 άτομα και ειδικότερα για έναν 67χρονο από την Αθήνα, έναν 55χρονο από τη Θεσσαλονίκη, έναν 53χρονο από τη Γλυφάδα, έναν 53χρονο από το Κιλκίς και έναν 52χρονο από την Καβάλα.

Στην υπόθεση αυτή, η διερεύνησή της πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για την ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις, που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αλληλογραφία με τους εμπλεκομένους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη 4 ατόμων.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε μάλιστα κατ’ οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Αντίσταση μέσω facebook για τις μάσκες στα σχολεία

Η δεύτερη δικογραφία αφορά σε 15 άτομα – διαχειριστές των δύο ομάδων στο facebook «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο» και «Απαιτώ καθαρό αέρα για τα παιδιά μας. Δεν τα στέλνω με μάσκα στο σχολείο». Από τους 15 κατηγορούμενους, οι 4 είναι από την Καλαμάτα, οι 3 από τα Χανιά, οι 2 από τη Γλυφάδα, οι 2 από Μεσολόγγι, οι 2 από την Κέρκυρα, ένας από τη Σαλαμίνα και ένας από τη Νέα Χαλκηδόνα. Ο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι 77 χρόνων και ο μικρότερος 20 ετών.

Σε αυτήν την υπόθεση προηγήθηκαν καταγγελίες σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προέτρεπαν τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και ιδιαίτερα κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στοιχείων μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, για την εξακρίβωση των στοιχείων κατόχων των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών.

Από την αξιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν, καθώς και την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και ομάδων κοινωνικής δικτύωσης, που είχαν αναρτήσει σχετικές δημοσιεύσεις.

Πηγή: dikastiko.gr