Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό σε έναν πόλεμο των drones, με ευρύτατη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τεχνολογίες αντιμετώπισής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, νέα μέσα εντάσσονται συνεχώς σε υπηρεσία, ωστόσο οι ταχύτατες εξελίξεις τα καθιστούν αναποτελεσματικά σε διάστημα λίγων μηνών- και οι δύο πλευρές αναζητούν συνέχεια μεθόδους, ακόμα και αναχρονιστικές, για να αποκτήσουν υπεροχή έναντι του αντιπάλου.
Η «κούρσα» είναι σε εξέλιξη, με την Ουκρανία να έχει επεκτείνει πάρα πολύ την εγχώρια βιομηχανία drone της, θέτοντας σε υπηρεσία drones με όλο και πιο προηγμένη τεχνολογία και όλο και υψηλότερους βαθμούς αυτονομίας. Η Ρωσία, από πλευράς της, φαίνεται να αρχίζει να αφήνει κατά μέρος τα συμβατικά συστήματα αντι-drones, επιλέγοντας πιο απλές, αντισυμβατικές μεθόδους.
Τα συστήματα anti-drone ανήκουν σε δύο κατηγορίες, τα κινητικά και τα μη κινητικά. Τα κινητικά περιλαμβάνουν κατάρριψη με πυραύλους, βλήματα κλπ. Τα μη κινητικά περιλαμβάνουν παρεμβολές στα συστήματα ελέγχου/ πλοήγησης μέσω ηλεκτρονικού πολέμου, hacking κλπ. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τόσο κινητικά όσο και μη κινητικά, η Ρωσία βασίζεται κυρίως στα μη κινητικά, με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου.
Η Ουκρανία, όπως προαναφέρθηκε, αναπτύσσει τη βιομηχανία της με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή νέων drones, τα οποία έχουν νέες δυνατότητες, αυξημένη αυτονομία και αυξημένη αντοχή στα ρωσικά συστήματα αντι-drone. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία κινείται πιο αργά, και ως εκ τούτου χρησιμοποιεί και low tech, αντισυμβατικές μεθόδους κατά των ουκρανικών drones, που όμως φέρνου να αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών είναι και η χρήση διχτυών σε κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις- μεγάλα μεταλλικά δίχτυα που μπορούν να καλύψουν ολόκληρα κτίρια (πχ διυλιστήρια) και είναι γερά δεμένα στο έδαφος. Τα δίχτυα αυτά έχουν αποδείξει την αξία τους και πολλές ρωσικές επιχειρήσεις πουλάνε τέτοια πλέον.
Επίσης, έχουν εμφανιστεί και άρματα μάχης- «χελώνες», εικόνες των οποίων έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου: Τανκ καλυμμένα με μεγάλα προστατευτικά «καβούκια», ώστε να μην μπορούν να πληγούν σε ευάλωτα σημεία από μικρά drones αυτοκτονίας. Τα «καβούκια» αυτά αποτελούνται από έναν συνδυασμό ξύλου και μετάλλου και σκοπός τους είναι να μην αφήνουν το drone να πλήξει το ίδιο το άρμα μάχης.
Η Ουκρανία, από πλευράς της, υιοθετεί και αυτή αναχρονιστικές τακτικές και μέσα για την αντιμετώπιση των ρωσικών drones- για την ακρίβεια, τακτικές όπως των πρώτων αερομαχιών, μεταξύ των αεροσκαφών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα πληρώματα στην αρχή αντάλλασσαν μεταξύ τους πυρά με τουφέκια και πιστόλια (τα πολυβόλα άρχισαν να τοποθετούνται αργότερα). Πρόσφατα καταρρίφθηκε ένα ρωσικό drone Orlan από Ουκρανό που πετούσε με ένα εκπαιδευτικό, παλιό Yak-52 μιας ουκρανικής αερολέσχης. Το συμβάν κατεγράφη σε βίντεο. Όπως φαίνεται, παλιά, αργά αεροσκάφη που στο πλήρωμά τους περιλαμβάνουν παρατηρητές μπορούν να αποτελέσουν μια οικονομική λύση για την αντιμετώπιση αργών drones που πετούν χαμηλά. Αξίζει να σημειωθεί πως, πέραν της Ουκρανίας, ένα γαλλικό ελικόπτερο κατέρριψε με παρόμοιο τρόπο ένα drone των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, πλησιάζοντας και στοχεύοντάς το με τα πολυβόλα.
Με πληροφορίες από Forbes