Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε μια συμφωνία το Σαββάτο για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου το οποίο θα είναι το αντίπαλο δέος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στο νέο ταμείο θα συμμετέχουν οι κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες: Η Ρωσία,η Κίνα,η Βραζιλία,η Ινδία και η Νότια Αφρική.
Η Μόσχα αναμένεται να συνεισφέρει 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο ταμείο, ενώ 41 δισεκατομμύρια αναμένεται να δώσει η Κίνα.
Ο οικονομικός φορέας ιδρύθηκε μετά από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2014 στη Βραζιλία.
"Η συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού αποθεματικού ταμείου για τις χώρες τις BRICS επικυρώθηκε", ανέφερε έγγραφο από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Οι BRICS, σχεδιάζουν την ίδρυση και της δικής τους διεθνούς τράπεζας, με έδρα τη Σανγκάη, προκειμένου να "χτυπήσουν" τη δυτική κυριαρχία στις διεθνείς αγορές.
Ο επίσημος στόχος του Ταμείου, όπως διατυπώνεται από τη συμφωνία, είναι η προστασία των μελών της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών από τις "βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας" και την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των πέντε κρατών.
Η Ρωσία, που έχει υποστεί τεράστιες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει το Ταμείο ως μία εναλλακτική λύση, απέναντι στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, που κυριαρχούνται από τις ΗΠΑ. Το δεδομένο πλέον είναι πως από το τέλος του 2015, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, θα είναι η πρώτη φορά στα οικονομικά χρονικά από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που μια αναπτυξιακή τράπεζα που δεν ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Δύσης θα μπορεί να χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες και όχι μόνο χώρες που σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν στην οικονομικού κυριαρχία του ΔΝΤ και επομένως της Δύσης. Κύριος σκοπός της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη.
Οι BRICS είναι ένας διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από τις πέντε χώρες που αναφέραμε παραπάνω.Ο όρος προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των χωρών, ενώ δεν πρέπει να συγχέεται με τον καθαρά οικονομικό όρο BRIC. Στην ουσία οι πέντε αυτές χώρες αποτελούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/5 του ΑΕΠ ολόκληρου του πλανήτη.
Το 2012, οι πέντε χώρες BRICS αντιπροσώπευαν έναν πληθυσμό σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων, με συνδυασμένο ονομαστικό ΑΕΠ 13,7 τρις δολάρια και ένα εκτιμώμενο σύνολο 4 τρις δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθεματικά. Τον Ιούλιο επικυρώθηκαν και τα σχέδια για τη δημιουργία αρχικά της τράπεζας που θα έχει κεφάλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να φτάσουμε σήμερα και στο Ταμείο χρηματοδότησης των πέντε.