Κατάδυση στον μαγικό κόσμο της θάλασσας: Γνωρίστε τα μυστικά του Scuba Diving

Κατάδυση στον μαγικό κόσμο της θάλασσας: Γνωρίστε τα μυστικά του Scuba Diving

Η κατάδυση είναι ένα από τα πιο μαγικά σπορ που μπορείτε να επιλέξετε σαν χόμπι, ιδιαίτερα στη χώρα μας που έχει την τύχη να είναι περιτριγυρισμένη από θάλασσα.

Όσοι έχουν την τύχη να κάνουν καταδύσεις αναφέρουν ότι τόσο τη επαφή με το νερό, όσο και η περιήγηση σε έναν κόσμο καλά κρυμμένο και απομακρυσμένο από την καθημερινότητά μας, είναι μόνο δύο από τα στοιχεία, που κάνουν την κάνουν μία περιπέτεια σε έναν κόσμο που ηχεί μόνο ηρεμία και φωτίζεται μόνο από τις ζωοδότες αχτίνες του ηλίου.

Η HuffPost μίλησε με την Ειρήνη Μητσοτάκη (IDC Staff Instructor PADI, 2* Εκπαιδεύτρια ΕΟΥΔΑΑΚΤ-CMAS, EFR Instructor ) στο Diving Store για τα μυστικά των καταδύσεων.

Open Image Modal

Τί είναι το Scuba Dive;

Η λέξη Scuba είναι τα ακρώνυμα Self Contained Underwater Breathing Apparatus (Αυτόνομη Υποβρύχια Αναπνευστική Συσκευή). Γίνεται με αυτόνομη συσκευή υποβρύχιας αναπνοής. Η αρχή γίνεται συνήθως με την «κατάδυση γνωριμίας», κατά την οποία εκπαιδεύεστε για μία ή δύο ώρες, έρχεστε σε επαφή με τον εξοπλισμό και τα μέτρα ασφαλείας, ενώ κάνετε και μία κατάδυση σε μικρό βάθος.

Πώς θα ξεκινήσω Scuba Dive;

Συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα Discover Scuba Diving θα μπορέσετε να καταδυθείτε αυτόνομα (με συνοδεία έμπειρου εκπαιδευτή) για πρώτη φορά και να ανακαλύψετε το βυθό.

Μολονότι δεν πρόκειται για πραγματική πιστοποίηση στην αυτόνομη κατάδυση, κατά τη διάρκεια του Discover Scuba Diving θα μάθετε να χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό αυτόνομης κατάδυσης σε ρηχά νερά και θα ζήσετε μια γρήγορη και εύκολη εισαγωγή στην υποβρύχια εξερεύνηση.

Η δραστηριότητα στο σύνολο της διαρκεί 3 ώρες και υποβρυχίως θα παραμείνετε για τουλάχιστον 45 λεπτά. Θα πρέπει να είσαστε τουλάχιστον 10 ετών.

Το επόμενο βήμα στην εξερεύνηση των βυθών είναι το πρώτο σχολείο πιστοποίησης Open Water Diver Course.

Open Image Modal

Υπάρχουν περιορισμοί (ηλικία, φυσική κατάσταση κτλ) στην κατάδυση;

Πρέπει κάποιος που θέλεις να ασχοληθεί να μην έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και να έχει καλή φυσική κατάσταση. Σε υποψήφιους δύτες ηλικίας άνω των 45 ετών χρειάζεται χαρτί από παθολόγο ή καρδιολόγο.

Κάποιος που θέλει να μάθει κατάδυση θα πρέπει να πάει σε μία σχολή; Η μπορεί να ξεκινήσει και μόνος του;

Πρέπει να εκπαιδευτεί σε σχολή, που ακολουθεί προγράμματα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και να πιστοποιηθεί δύτης. Η σχολή μας βγάζει πιστοποιήσεις του οργανισμού PADI. Ένας οργανισμός που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο.

Ποιοι είναι οι κανόνες ασφαλείας στην κατάδυση;

Παρακολουθώντας την πρώτη εκπαίδευση ο αυτοδύτης μαθαίνει όλους τους κανόνες ασφαλείας. Ενδεικτικά αναφέρω, βουτάμε πάντα με ζευγάρι, τσεκάρουμε πάντα τον αέρα μας κ.α. Πολύ βασικός κανόνας είναι ότι πρέπει να γνωρίζω τα όρια μου και να τα τηρώ.

Open Image Modal

Ποιά είναι τα πρώτα επίπεδα στην κατάδυση και πως κάποιος αποκτά εμπειρία στην κατάδυση;

Το πρώτο επίπεδο είναι το Open Water Diver. Λεπτομέρειες στο παρακάτω link.

Αποκτάς εμπειρία κάνοντας βουτιές και συνεχίζοντας την εκπαίδευση. Επόμενα level Αdvanced open water, rescue diver kip

Πείτε μας ένα ενδεικτικό κόστος για την απόκτηση του πρώτου διπλώματος.

Είναι 350 ευρώ και φτάνουν και τα 500 ευρώ για την πρώτη εκπαίδευση. περιλαμβάνει τα πάντα. Εκπαίδευση (πρακτική και θεωρητική , χρήση εξοπλισμού, βιβλίο, πιστοποίηση, ημερολόγιο καταδύσεων. Η τιμές αυτές αφορούν εκπαίδευση σε μικρές ομάδες 4-6 ατόμων.

Τι κάνει την κατάδυση ιδιαίτερη;

Πολλά. Η αίσθηση ότι πετάς. Η ελευθερία κίνησης. Η απόλυτη ησυχία, το ότι δεν ακούς τίποτα άλλο μέσα στο νερό παρα μονο την αναπνοή σου. Η υποβρύχια ζωή, έχει τόση ζωή να ανακαλύψεις,χρώματα, ψάρια,φυτά,πλάσματα του βυθού. Βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν κόσμο μαγικό, υπέροχο. Ακόμα και στο ίδιο σημείο να βουτάς κάθε φορά

θα δεις άλλη ζωή, θα νιώσεις διαφορετικά. Η επαφή σου με την φύση. Σου αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις την φύση, την ζωή της, την ζωή σου.Σε γεμίζει, θα έλεγε πως είναι και μία μορφή "ψυχοθεραπείας".

Πως γίνεται η επιλογή του μέρους που θα γίνει η κατάδυση;

Υποβρύχιο ενδιαφέρον, πρόσβαση, καιρικές συνθήκες, επίπεδο εμπειρίας.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη σπηλαιοκατάδυση και τη ναυαγιοκατάδυση.

Η κατάδυση σε ένα ναυάγιο είναι μια κατάδυση στην ιστορία, μικρή ή μεγάλη, παλιά ή καινούρια. Δεν είναι όμως μόνο αυτό: η ναυαγιοκατάδυση είναι μια προχωρημένη μορφή κατάδυσης που θα σας βελτιώσει ως δύτες, θα αυξήσει την παρατηρητικότητά σας και, πάνω από όλα, θα σας διασκεδάσει.

Προαπαιτούμενα:

Ελάχιστη ηλικία 15 ετών

Πτυχίο PADI ADVANCED OPEN WATER (ή αντίστοιχο πτυχίο άλλου οργανισμού)

Τι θα παρακολουθήσω:

-Τεχνικές εξερεύνησης ναυαγίων και αποφυγής κοινών προβλημάτων

-Πως ερευνάμε τον παρελθόν ενός ναυαγίου

-Θέματα ειδικού εξοπλισμού

-Τεχνικές εισόδου ναυγιών

-Σχεδιασμός, οργάνωση και εκτέλεση ναυαγιοκατάδυσης

-4 ναυαγιοκαταδύσεις

Φωτογραφίες απο κατάδυση στον Ναυάγιο Κυρά Λενη

Το φορτηγό πλοίο ΚΥΡΑ ΛΕΝΗ βυθίστηκε κοντά στη νότια ακτή της νήσου Πάτροκλος στις 06.01.1978 λόγω κακοκαιρίας. Τα δύο κύρια κομμάτια, η πλώρη και η πρύμνη, βρίσκονται σε μέγιστο βάθος 32μ. Το σκαρί σταδιακά με τα χρόνια καλύπτεται από τη ποικίλλη θαλάσσια ζωή της περιοχής ενώ παράλληλα αποτελεί τεχνητό ύφαλο για σμέρνες, ροφούς και κοπάδια μικρότερων ψαριών που αποζητούν καταφύγιο. Το ναυάγιο είναι πολύ εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο με το σκάφος μας.