Είναι η άλλη Χαλκιδική. Εκείνη που δεν έχει θάλασσα. Που ο τουρισμός της δεν βασίζεται στις παραλίες, στην ηλιοθεραπεία και στα θαλάσσια σπορ. Εδώ στην ορεινή Χαλκιδική - ναι υπάρχει και ορεινή Χαλκιδική - η έμφαση δίνεται στο περπάτημα, στην ιστορία, στην εξερεύνηση μοναδικών τοπίων, στην απόλαυση μοναδικών γεύσεων. Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας, από τον παραδοσιακό και πανέμορφο οικισμό της Αρναίας. Εδώ στους πρόποδες του Χολομώντα, του πράσινου βουνού, του βουνού που επέλεξε ο Αριστοτέλης να ζήσει μερικά χρόνια της ζωής του.
Μία μικρή βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό είναι αρκετή για να καταλάβεις τη διαφορετικότητα της περιοχής. Πανέμορφα πλακόστρωτα, όμορφες αυλές, αναπαλαιωμένες κατοικίες. Περπατώντας μέσα στα στενά δρομάκια της Αρναίας θα έχεις την ευκαιρία να ακολουθήσεις κάποια από τις χαραγμένες διαδρομές με στόχο την ευκολότερη γνωριμία με τον αρχιτεκτονικό πλούτο του οικισμού.
Η μικρότερη σε διάρκεια περιπατητική διαδρομή (10 λεπτά) είναι η σηματοδοτημένη με κόκκινο χρώμα στον χάρτη και περνάει από την πλατεία Γερογιάννη και το Καρι Παζάρι. Οι μεγαλύτερες, όπως η πράσινη και η κίτρινη, οδηγούν στις βόρειες άκρες του ιστορικού κέντρου, φτάνοντας μέχρι το Χοροστάσι και το ναό του Αγίου Στεφάνου. Σε πολλά σημεία της Αρναίας θα βρείτε αναρτημένους σχετικούς χάρτες, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν.
Ο οικισμός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Οι μόνιμοι κάτοικοί του ξεπερνούν τους 2.500 και εξακολουθούν να ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, αλλά και με τις τέχνες, τις επιστήμες και το εμπόριο. Η Αρναία διατηρεί ακόμη και σήμερα δείγματα μιας παλιάς τοπικής κοινωνίας όσον αφορά τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα. Ο οικισμός δεν αναπτύχθηκε πάνω σε κάποιον οργανωμένο προϋπάρχοντα ιστό. Είναι παλιός, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο και πυκνοδομημένος. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι που επέστρεψαν στην πόλη μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους άρχισαν να ξαναχτίζουν τον οικισμό γύρω από τις πλατείες. Τα σπίτια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και χωρίς αυλές για να προφυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Όπως θα παρατηρήσετε, δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι μέσα στον οικοδομικό ιστό. Υπάρχουν στενά, πλακόστρωτα δρομάκια και πλατείες που συνθέτουν έναν ελκυστικό συνδυασμό της ομορφιάς του περιβάλλοντος χώρου και της παράδοσης. Ο πυρήνας του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία, το «παζάρι», όπου υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό. Γύρω από την πλατεία και τον κεντρικό δρόμο, όπου είναι συγκεντρωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες, τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης με τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες, αναπτύσσεται το εμπορικό κέντρο της Αρναίας.
Το βουνό
Ο Χολομώντας είναι το δεύτερο σε ύψος (μετά τον Άθω) βουνό της Χαλκιδικής και καλύπτει το ανατολικό και κεντρικό τμήμα του νομού. Εκτείνεται από τον Πολύγυρο μέχρι την Αρναία σε άξονα νοτιοδυτικό -βορειοανατολικό και το μέγιστο υψόμετρό του είναι τα 1.165 μ. στην ομώνυμη κορυφή. Μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Όσον αφορά τη χλωρίδα, η περιοχή καλύπτεται κυρίως από βελανιδιές (δρυς) και σε μικρότερο ποσοστό από οξιές, πουρνάρια, κουμαριές κ.ά. Σε ποσοστό άνω του 30% στη συνολική έκταση του δάσους έχουν γίνει αναδασώσεις με πεύκα και έλατα. Τα παραπάνω είδη αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης με σημαντική πρόσοδο για την τοπική κοινωνία.
Πλούσια είναι και η πανίδα του Χολομώντα. Εδώ μπορούμε ακόμα να συναντήσουμε το ζαρκάδι, τον αγριόχοιρο, το λαγό, το λύκο, την αλεπού, το κουνάβι, τον ασβό, τη νυφίτσα, κ.ά. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως σημαντική για την ορνιθοπανίδα, αφού εδώ αναπαράγονται αρπακτικά όπως ο σφηκιάρης, το όρνιο, ο φιδαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης και ο μπούφος. Είναι επίσης πιθανό να αναπαράγεται εδώ ο μαυροπελαργός. Εκτός από τα αρπακτικά στην περιοχή απαντώνται κάποια αποδημητικά είδη (τσίχλες, φάσες) και αρκετά ενδημικά όπως η πέρδικα, ο κότσυφας και κάποια είδη δρυοκολάπτη.
Τα μονοπάτια
Ακολουθώντας τα Natura μονοπάτια του βουνού......
Περπατήστε από τη διασταύρωση της Βαρβάρας μέχρι τους καταπληκτικούς καταρράκτες του Αριστοτελικού Βουνού με την πυκνή βλάστηση και το προστατευμένο από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 δάσος, ακολουθώντας μία διαδρομή που θα γεμίσει τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα - μια διαδρομή ανάμεσα στα πανύψηλα, σκιερά δέντρα. Θα αναζωογονηθείτε πραγματικά, θα συλλέξετε εκατοντάδες σπάνια φυτά και πόες, θα μυρίσετε τη μυρωδιά των φύλλων, του χώματος και της γης, θα συναντήσετε ξυλοκόπους «επί τω έργω», θα δείτε κτηνοτρόφους να βόσκουν κοπάδια ζώων και θα χαρείτε έναν κόσμο, που θα νομίσετε ότι βγήκε από τα παραμύθια! Θα καταλήγετε στους περίφημους καταρράκτες και θα νιώσετε ότι φτάσατε στον παράδεισο...
Μήκος Διαδρομής 23.57χιλ.
Ακολουθώντας την αγιορείτικη σύνορο-γραμμή (αρχαιολογικός περίπατος)
Από το βυζαντινό Πύργο του Προσφορίου της Ουρανούπολης, το σήμα κατατεθέν του οικισμού, ο οποίος χτίσθηκε το 1344 και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς τα σύνορα της μοναστικής πολιτείας, κατά μήκος της παραλιακής οδού και θα φτάσετε στη Μονή Ζυγού, ένα μοναδικό μνημείο, που δείχνει σε όλους τους επισκέπτες - άνδρες και γυναίκες - πώς ακριβώς λειτουργεί μια αγιορείτικη Ιερά Μονή. Στην πορεία θα συναντήσετε ελαιώνες και αμπελώνες, ενώ όσο πιο κοντά βρίσκεστε στα σύνορα του Αγίου Όρους, τόσο πιο πολύ θα νιώθετε το τοπίο να αλλάζει, τη βλάστηση να οργιάζει, τις μυρωδιές να πυκνώνουν και την αγιορείτικη ευλογία να πλημυρίζει τις αισθήσεις σας!
Μήκος Διαδρομής 3 χιλ.
Ακολουθώντας την αγιορείτικη σύνορο-γραμμή (προσκυνηματικός περίπατος)
Πάρτε μια γεύση από το αγιορείτικο φυσικό τοπίο και το προστατευμένο από τo ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 δάσος με την οργιώδη βλάστηση, περπατώντας από την παραλία της Κομίτσας μέχρι την Ουρανούπολη και αντίστροφα, ακολουθώντας το μονοπάτι κατά μήκος των συνόρων που χωρίζουν την Ιερή Πολιτεία από την υπόλοιπη Ελλάδα. Θα νιώσετε την αγιορείτικη ηρεμία με κάθε σας αίσθηση και θα ταξιδέψετε νοερά στις αγιορείτικες μονές, από τις οποίες σας χωρίζουν ελάχιστα μόνο χιλιόμετρα! Η διαδρομή ανάμεσα στα πεύκα και στις μυρωδιές του δάσους αποτελεί πηγή ζωής και ανάτασης - ψυχικής και σωματικής - αλλά και περιπλάνηση ανάμεσα στο επιτρεπτό και το απαγορευμένο, στο μύθο και την πραγματικότητα.
Μήκος Διαδρομής 8.9χιλ.
Η διαδρομή του Ξέρξη
Από τα Νέα Ρόδα μέχρι το λιμάνι της Τρυπητής (2 χιλ.) - σημείο χαρακτηρισμένο ως «Διώρυγα του Ξέρξη»- θα περπατήσετε εκεί από όπου το 482 π.Χ. περπάτησε ο Πέρσης βασιλιάς και «έκοψε», προκειμένου να περάσει το στόλο του, που στρεφόταν εναντίον της αρχαίας Ελλάδας. Μόλις φτάσετε στο πολύβουο λιμάνι θα πάρετε το Ferry Boat και σε 10' θα βρεθείτε στο νησί της Αμμουλιανής. Από εκεί, ακολουθώντας μια μαγική διαδρομή κατά μήκος των αμμουδερών παραλιών του νησιού, θα φτάσετε στις «Αλυκές» (2 χιλ.) ή στη «Μεγάλη Άμμο» (3 χιλ.), που αποτελούν τις πλέον πολύ-φωτογραφημένες και διάσημες παραλίες της προ του Άθω περιοχής!
Μήκος Διαδρομής 4/5χιλ.
Με θέα τον αγιορείτικο κόλπο
Από το λιμάνι της Τρυπητής και το Alexandros Palace Hotel & Suites περπατήστε στην κορυφογραμμή κατά μήκος του αγιορείτικου κόλπου, θαυμάζοντας ένα καταπληκτικό τοπίο: το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, τον Άθωνα (το σήμα κατατεθέν της περιοχής)
Μήκος Διαδρομής 4χιλ.
Ο Αριστοτελικός Περίπατος (Από τα Νέα στα Αρχαία Στάγειρα)
Από το Άλσος του Αριστοτέλη, το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής, μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων στην Ολυμπιάδα, μια μοναδική διαδρομή στο περίφημο αριστοτελικό βουνό με τα εκατοντάδες σπάνια φυτά και βότανα, θα οδηγήσει όλες τις αισθήσεις σας σε εκστατική κατάσταση και θα μετατρέψει τον περίπατο σας σε περιβαλλοντική, πολιτιστική και ιστορική διαδρομή στο χρόνο. Θα εκπλαγείτε από την ποικιλία της βλάστησης, θα θαυμάσετε την πανοραμική θέα του Ακάνθιου και του Στρυμονικού κόλπου - που θα σας κόψει την ανάσα, θα μυρίσετε τις απίστευτες ευωδιές των δέντρων και φυτών του Natura 2000, θα συλλέξετε τα ίδια βότανα, που ο Αριστοτέλης συνιστούσε στο Μέγα Αλέξανδρο ως ίαση και θα οδηγηθείτε στην πόλη που τον γέννησε. Εκεί θα συναντήσετε ένα μοναδικό σε φυσικό κάλλος και ιστορική σπουδαιότητα αρχαιολογικό χώρο, που σας προσκαλεί να τον περπατήσετε, να τον ανακαλύψετε και να ξετυλίξετε το κουβάρι της ένδοξης μακεδονικής ιστορίας! Ο Αριστοτελικός Περίπατος δεν είναι απλά μια περιπατητική διαδρομή! Είναι εμπειρία παγκόσμιας μοναδικότητας - εμπειρία ζωής!
Μήκος Διαδρομής 32,19 χιλ.
Ο Αριστοτελικός Περίπατος (στο Αριστοτελικό Βουνό)
Περπατήστε από τον οικισμό της Ολυμπιάδας και το γραφικό του λιμάνι μέχρι την αρχαία πόλη των Σταγείρων. Εκεί θα συναντήσετε ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ σε φυσικό κάλλος και ιστορική σπουδαιότητα αρχαιολογικό χώρο, που σας προσκαλεί να τον περπατήσετε, να τον ανακαλύψετε και να ξετυλίξετε το κουβάρι της ένδοξης μακεδονικής ιστορίας. Γεμάτοι εικόνες, που αιχμαλωτίζουν το πράσινο και το γαλάζιο σχηματίζοντας εξαιρετικούς συνδυασμούς χρωμάτων, θα συνεχίσετε την περιήγησή σας στο Αριστοτελικό Βουνό, θα γεμίσετε τα πνευμόνια σας με οξυγόνο και σπάνιες μυρωδιές της φύσης και θα καταλήξετε πάλι στο ψαρολίμανο για να ρεμβάσετε στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους!
Μήκος Διαδρομής 2χιλ.
Τα Μαδεμοχώρια του χθες
Περπατήστε από το Παλαιοχώρι μέχρι το Κάστρο Νέπωσι, κατά μήκος μιας εξαιρετικής ιστορικής διαδρομής μέσα στο βουνό και στα υψώματα με τις μπερδεμένες μυρωδιές του θυμαριού, της ρίγανης, της σουσούρας και των εκατοντάδων φυτών. Ακολουθήστε τα βήματα των περήφανων Μαδεμοχωρινών, που ποτέ δεν υποδουλώθηκαν στον τουρκικό ζυγό την περίοδο των οθωμανικών χρόνων, εξαγοράζοντας την ελευθερία τους με τον πλούσιο ορυκτό πλούτο του υπεδάφους.
Θα νιώσετε ευεξία, καθώς το φυσικό κάλλος διαδέχεται την ιστορία, ενώ φτάνοντας στο Κάστρο Νέπωσι, που αποτελεί σημαντικό βυζαντινό μνημείο, θα έχετε ολοκληρώσει μία ιστορική διαδρομή στο χρόνο : από το σήμερα, στα χρόνια της τουρκοκρατίας και από εκεί στο Βυζάντιο του τότε! Φυσικά υπάρχουν δεκάδες άλλες διαδρομές μέσα στο δάσος του Χολομώντα, στο Αριστοτελικό Βουνό, κατά μήκος των ακτών μας, στα γραφικά μας ψαρολίμανα, η φυσική ομορφιά των οποίων θα σας συναρπάσει!
Οι καταρράκτες της Βαρβάρας
Η συμφωνία της φύσης περιλαμβάνει δύο απίθανους καταρράκτες και ολοκληρώνεται με τους ίταμους, τα σκλήθρα, τις φλαμουριές, τις οξιές, τις άγριες φουντουκιές που φυτρώνουν ολόγυρα, ενώ τα βράχια με τα έντονα χρώματα σχηματίζουν ένα είδος πύλης στα ψηλά. Τόσο η τοποθεσία όσο και η αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και επαφής με το φυσικό στοιχείο σε κάνουν να νομίζεις ότι ανακάλυψες ένα κομμάτι του επί γης παράδεισου.
Αφήνοντας το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης και μπαίνοντας στη ρεματιά μπορείτε να δείτε τους δύο καταρράκτες. Το σημείο από παλιά ονομαζόταν «του Αγγελούση» και το νερό καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας. O πρώτος καταρράκτης είναι ορατός από ψηλά, ενώ στον δεύτερο θα νιώσετε την ορμή του νερού, ακόμα και το καλοκαίρι. Η περιπατητική διαδρομή ανακάλυψης είναι σύντομη (5-10 λεπτά) και τόσο τα ξύλινα γεφυράκια, όσο και η σωστή σηματοδότηση συμβάλλουν θετικά στην απόλαυση του μοναδικού τοπίου. Ο τόπος είναι ιδανικός για οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία είναι σίγουρα ότι θα ενθουσιαστούν.
Οι καταρράκτες της Βαρβάρας κρύβονται στο πυκνό δάσος που ανήκει στη Βαρβάρα, αλλά βρίσκονται πιο κοντά στην Ολυμπιάδα. Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δασικό δρόμο Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, που αποτελεί μια από τις ομορφότερες ασφάλτινες διαδρομές στη Χαλκιδική, θα περάσετε τις χαρακτηριστικές 5 Βρύσες (το σημείο αυτό λέγεται και Κρασονέρι) και θα κατηφορίσετε μέχρι να δείτε τη σχετική πινακίδα στ' αριστερά σας. Οδηγήστε στο βατό χωματόδρομο και στα 2,3 χιλιόμετρα πρέπει να έχετε το νου σας καθώς θα χρειαστεί να στρίψετε όλο αριστερά ακολουθώντας τη «φουρκέτα». Μετά από 900 μ. θα βρεθείτε στο σημείο στάθμευσης. Αν πάτε ελαφρώς αριστερά, από εκεί θα βρεθείτε μετά απο 4 χλμ. πάνω σε περιοχή λατομείων, ενώ εαν συνεχίσετε την πορεία σας ανατολικά θα φτάσετε στα Καλύβια Βαρβάρας. Μετά το περπάτημα μπορείτε να απολαύσετε εκπληκτικές τοπικές συνταγές στο εστιατόριο Μύγδος (6976794517), με θέα στον οικισμό της Βαρβάρας.
Ο αγροτουριστικός συνεταιρισμός των γυναικών Βαρβάρας
Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο μία εκπληκτική παρέα γυναικών από το χωριό, φτιάχνουν χειροποίητα γλυκά του κουταλιού που γίνονται ανάρπαστα. "Χρησιμοποιούμε φρούτα εποχής και φτιάχνουμε γλυκά του κουταλιού με τα οποία προμηθεύουμε τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα της περιοχής ώστε οι επισκέπτες να γεύονται τα προϊόντα της περιοχής μας."
Μέλι Γεωργάκα
Βρίσκεται στην ορεινή Αρναία - στην πηγή δηλ. της τοπικής παραγωγής! Η οικογένεια Γεωργάκα ακολουθώντας την πατρογονική παράδοση από το 1948 παράγει αγνό και ποιοτικό μέλι, προερχόμενο απευθείας από τη φύση, αγκαλιάζοντας την προσπάθεια με πολύ μεράκι και μεγάλη υπευθυνότητα. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το honey store Γεωργάκα στο κέντρο της πόλης και να δοκιμάσει τα 5 είδη μελιού που διαθέτει,πευκόμελο, ανθόμελο, ερείκη, καστανιά και σουσούρα, καθώς και την εξαιρετική μουντοβίνα. Μαζί με τον κ. Γεωργάκα, επισκεφθήκαμε τον χώρο που αυτό τον καιρό φιλοξενεί τις κυψέλες και είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις μέλισσες και τις κυψέλες.
Τυροκομικά Καραγιάννης
Αποτελεί μία από τις σύγχρονες ελληνικές μονάδες παραγωγής και διάθεσης τυροκομικών προϊόντων, η οποία αναπτύσσεται στις βόρειες παρυφές του όρους Χολομώντας, στη Χαλκιδική.Δοκιμάσαμε την εξαιρετική φέτα με ιδιαίτερη γεύση, υφή και άρωμα.
Ροδαμός
Μέσα στα έλατα, σε ένα τοπίο ονειρικό, ο ξενώνας Ροδαμός, πολύ κοντά στο χωριό του Ταξιάρχη, παρέχει άνετη φιλοξενία, μαζί με εξαιρετικές γεύσεις, χειροποίητες μανιταρόπιτες, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Η Τασούλα Παρλιάρη, ασχολείται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με την παραδοσιακή μαγειρική και καταφέρνει σημαντικά αποτελέσματα. Ο Ροδαμός, ακολουθεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με έμφαση στην πέτρα και το ξύλο, ενώ όλα τα δωμάτια έχουν θέα στο πενέμορφο δάσος της απέναντι πλαγιάς.
Βίραγγας
Ο Βίραγγας είναι ένας νέος, μικρός ξενώνας στην ημιορεινή Χαλκιδική. Η θέση του, μοναδική μέσα στην παρθένα φύση, βρίσκεται ακριβώς στα όρια του παλαιού οικισμού των Βραστάμων. Σε μια καλά κρυμμένη γωνιά του παλαιού οικισμού, 10 χλμ. έξω από τον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, σε ένα φυσικό σταυροδρόμι που συνδέει τον Πολύγυρο, τον Ταξιάρχη, την Ορμύλια και το Άγιο Όρος.
Ο αυθεντικός παραδοσιακός σχεδιασμός του με τις απίστευτες λεπτομέρειες, η ευσυνείδητη λειτουργία του, η φιλικότατη προσέγγιση προς τον επισκέπτη καθώς και το μικρό του μέγεθος, συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ιδιαίτερου κλίματος. Ο οικοδεσποτης, Βασίλης Χαιριστανίδης αγαπάει πολύ αυτό που κάνει και σε κάθε γωνιά του ξενώνα αυτό είναι παραπάνω από ορατό. Στο μικρό εστιατόριο, θα βρείτε εξαιρετικά πιάτα από επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, μαγειρεμένα με μεράκι.
Μπακατσιάνος
Στο άλσος της Αγίας Παρασκευής, με το ιστορικό εκκλησάκι του, 800 μόλις μέτρα βόρεια της Αρναίας, θα συναντήσετε το εστιατόριο Μπακατσιάνος. Το εστιατόριο, είναι κατασκευασμένο από πέτρα και ξύλο, φωλιάζει μέσα στο μαγευτικό δάσος από πανύψηλες βελανιδιές.
Εδώ ο επισκέπτης της ευρύτερης περιοχής συμπληρώνει με το γευστικότερο τρόπο την περιήγηση του θαυμάζοντας τις ομορφιές που προσφέρει η φύση. Στο εστιατόριο, μπορεί κανείς να απολαύσει αυθεντική σπιτική κουζίνα με πατροπαράδοτες συνταγές, ντόπια κρέατα άριστης ποιότητας, ποικιλία εξαιρετικών ορεκτικών και ουζομεζέδων, ντόπιο τσίπουρο ή κάποιο κρασί από την πλούσια κάβα του.