Τα «συν» και τα «πλην» της ανάπτυξης «ευρωστρατού» στο Αιγαίο – Θίγεται η εθνική μας κυριαρχία;

Τα «συν» και τα «πλην» της ανάπτυξης «ευρωστρατού» στο Αιγαίο – Θίγεται η εθνική μας κυριαρχία;
Open Image Modal
Frontex security personnel watch refugees and migrants disembarking from a yacht on the Greek island of Lesbos, after crossing a part of the Aegean sea from Turkey's coast, early in the morning Saturday, Nov. 21, 2015. Most nations along Europe's refugee corridor, except Greece, abruptly shut their borders Thursday to those not coming from war-torn countries such as Syria, Afghanistan or Iraq, leaving thousands desperately seeking a better life in the continent stranded at Balkan border crossings. (AP Photo/Santi Palacios)
ASSOCIATED PRESS

Με σοβαρές επιφυλάξεις «βλέπουν» ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μόνιμης ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής με αυξημένη δικαιοδοσία που θα αντικαταστήσει τη Frontex.

Το νούμερο ένα ερώτημα που θέτουν είναι το κατά πόσο θα υπάρχει εθνική διοίκηση των επιχειρησιακών ομάδων –όπως συμβαίνει σήμερα με τη Frontex- ή όχι.

«Το θέμα είναι ποιος θα έχει το γενικό πρόσταγμα. Η Ελλάδα ή κάποιο στέλεχος της Ε.Ε. με κεντρικό ρόλο; Για παράδειγμα κάποιος Γερμανός. Με τη Frontex υπάρχει εθνική διοίκηση –το γενικό πρόσταγμα το έχει το Λιμενικό- και οι αρχηγοί των επιχειρησιακών ομάδων είναι Έλληνες. Αυτό συμβαίνει με τις ομάδες κομάντο της Frontex (τα λεγόμενα Rabit) και σε όλες τις επιχειρήσεις τους. Θα ισχύει το ίδιο με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή; Επίσης, μέχρι σήμερα ο ρόλος της Frontex ήταν επικουρικός και όχι κεντρικός. Θα ισχύει το ίδιο από εδώ και πέρα;», λέει αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η ίδια πηγή ενημέρωσης προσθέτει ότι υπάρχουν, πάντως, και θετικά με την υπό σύσταση συνοριοφυλακή. Το πρώτο «συν» είναι ότι η Ευρώπη θα τεθεί προ των ευθυνών της και θα πάψει να κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν φυλάει τα θαλάσσια σύνορά της. Θα αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι ότι είναι αδύνατον να βάλεις… φράχτη στη θάλασσα και δεν θα υπάρχει εύκολη κριτική. Το δεύτερο «συν» έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα γίνει ξεκάθαρο το ποια είναι τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας -τα οποία αμφισβητούνται από την Τουρκία- καθώς θα αναγνωρίζονται επίσημα από την Ε.Ε. ως εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας ερωτηθείς για τη Frontex δήλωσε:

«Εμείς καλοδεχόμαστε την υποστήριξη από πλευράς Frontex, αλλά κάτω από την ηγεσία των ελληνικών αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Γιατί είναι προφανές στον εθνικό μας χώρο ότι την ευθύνη εμείς την έχουμε, εμείς έχουμε την κυριαρχία της χώρας μας. Δεν είναι αντίθετη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες ήταν εδώ επιχειρησιακός υπεύθυνος της Frontex, επισκέφτηκε την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, του θέσαμε τα θέματα της υπευθυνότητας και δεν υπήρξε αντίρρηση ότι πρέπει να είναι Έλληνες διοικητές σε όλους αυτούς τους σχηματισμούς, τους κοινούς σχηματισμούς που θα δημιουργηθούν».