Οι 9 πιο χαρακτηριστικές φράσεις που θα ακούσετε από ένα νάρκισσο

Οι 9 πιο χαρακτηριστικές φράσεις που θα ακούσετε από ένα νάρκισσο
Open Image Modal
martin-dm via Getty Images
Smiling businessman fixing his necktie before going out

Ο ναρκισσισμός είναι ένα χαρακτηριστικό που εξάπτει την περιέργεια όλων μας για δύο λόγους. Αρχικά επειδή ένας νάρκισσος είναι κάποιος πολύ γοητευτικός που μπορεί να μας κερδίσει μέσα σε μερικά λεπτά και έπειτα, λόγω του εκνευρισμού που μπορεί να μας προκαλέσει, επίσης, μέσα σε μερικά λεπτά, με το ύφος «μου ανήκουν και πρέπει να μου ανήκουν τα πάντα, είμαι ο καλύτερος».

Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μία διαταραχή που τον τελευταίο καιρό έχει έχει τραβήξει την προσοχή αλλά και τον φόβο για πολλά άτομα.

Καθημερινά μπορεί να συναντήσετε ένα άτομο που έχει όντως ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και να χρειάζεται να συναναστρέφεστε ή να συνεργάζεστε μαζί του.

Βασικά χαρακτηριστικά που έχει κάποιος ναρκισσιστής είναι η υπεράνω και κάπως σνομπ στάση του, η διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση και θαυμασμό, ζηλεύει ή νιώθει πως τον ζηλεύουν καθώς θεωρεί τον εαυτό του πολύ ιδιαίτερο άτομο, δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα συναισθήματα των γύρω του και μπορεί να γίνει χειριστικός.

Εμείς ζητήσαμε από την Αγγελική Τζάνου, Ψυχοθεραπεύτρια - Sex Therapist, να μας πει τις 9 πιο χαρακτηριστικές φράσεις που θα ακούσετε από έναν πραγματικό ναρκισσιστή καθώς και την πηγή τους.

1. «Δεν προσπάθησα ιδιαίτερα, εμένα μου φάνηκε πολύ εύκολο, δεν ξέρω γιατί δυσκολεύονται οι άλλοι, αλλά μερικές φορές ίσως είμαι καλύτερος»

Η αίσθηση σπουδαιότητας συχνά τον οδηγεί στην υπερβολή αναφορικά με τις ικανότητες, τα ταλέντα και τις επιτυχίες του, ενώ μπορεί παράλληλα να μειώνει όσα κάνουν ή τις δυνατότητες που έχουν οι άλλοι.

2. «Πιστεύω πως οι ερωτικές σχέσεις μου είναι πάντα πολύ καλές και λειτουργικές, σχεδόν ιδανικές, όχι σαν αυτές που κάνουν οι περισσότεροι και όταν χωρίζω τελικά, μπορώ να έχω μία ιδιαίτερα όμορφη επικοινωνία με τους πρώην μου»

Για να ολοκληρώσει την εικόνα της υπεροχής του, έχει φαντασιώσεις που σχετίζονται με απεριόριστη επιτυχία, δύναμη, εξυπνάδα, ομορφιά ή ιδανική αγάπη.

3. «Η επιλογή των φίλων μου και των συντρόφων μου αλλά και τα επαγγελματικά μου βήματα, έχουν βασικό κανόνα τους να περιβάλλομαι από άτομα ενός επιπέδου αντίστοιχο με το δικό μου ώστε να μπορούμε να συνεννοούμαστε και να δημιουργούμε»

Η ιδιαιτερότητά του, τον κάνω ένα μοναδικό άτομο και για αυτό θεωρεί πως μόνο αντίστοιχα ιδιαίτερα και μοναδικά άτομα μπορούν να τον καταλάβουν και να τον συναναστραφούν.

4. «Εντύπωση μου κάνει που δεν σχολίασαν όλοι το καινούργιο μου πουκάμισο που είναι τόσο ωραίο. Πως γίνεται να μην το πρόσεξαν όλοι;»

Όπως είναι εμφανές και από τα παραπάνω, όλη αυτή η εξοχή του, είναι απαραίτητο να αναγνωρίζεται και να προκαλεί τον θαυμασμό των άλλων. Αυτό συμβαίνει καθώς μέσα από τους άλλους μπορεί να αποκτήσει και αυτοπεποίθηση, έστω και εύθραυστη

5. «Μπορώ να αργήσω λίγο, σωστά; Δεν πιστεύω να υπάρχει πρόβλημα γιατί ποτέ δεν αργώ συνεπώς μου αξίζει να με περιμένεις μία φορά»

Σαν ιδιαίτερο άτομο, έχει και ιδιαίτερα δικαιώματα και μάλιστα, θεωρεί πως είναι αυτονόητο οι άλλοι να του συμπεριφέρονται με βάση τις προσδοκίες του και να τον μεταχειρίζονται με εύνοια.

6. «Αν είμαι πραγματικά ο καλύτερός σου φίλος, δεν πιστεύω πως γίνεται να μην έρθεις μαζί μου, όσο δυσάρεστο κι αν σου είναι. Ξέρεις ότι αυτό κάνουν οι καλοί φίλοι και ξέρεις πόσο δύσκολο μου είναι να πάω μόνος μου»

Με στόχο την προσωπική του ικανοποίηση, χειρίζεται και εκμεταλλεύεται τους άλλους.

7. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κλαις τώρα, γίνεσαι παιδί. Πάρε με τηλέφωνο όταν θα έχεις σοβαρευτεί, δεν μπορώ να κάνω κάτι για σένα αυτή την στιγμή»

Η ικανότητα να αναγνωρίζει και να καταλαβαίνει τις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων, δηλαδή η ενσυναίσθηση, δεν είναι καλλιεργημένη σε ένα άτομο με ναρκισσισμό.

8. «Όλοι με συμπαθούν και όσοι δεν με συμπαθούν με ζηλεύουν γιατί δεν τους δίνω σημασία. Αυτό θεωρώ πως είναι φυσιολογικό όμως καθώς μπορεί και εγώ να ζήλευα αν κάποιος ήταν τόσο καλύτερός μου και δεν είχα καν την ευκαιρία να τον συναναστρέφομαι για να μπορέσω να μάθω από εκείνον»

Ο φθόνος και η ζήλια όμως, είναι βασικά χαρακτηριστικά που (νομίζει ότι) παρουσιάζουν οι άλλοι προς το άτομό του. Δεν είναι απίθανο, να εκφράσει και ο ίδιος αντίστοιχα συναισθήματα για άτομα που νιώθει ως απειλή της υπεροχής του.

9. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεται να λες στους άλλους πως η αξία σου είναι μεγαλύτερη από την δική τους και να τους βάζεις στην θέση τους γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν, δεν έχουν την ικανότητα αυτή»

Η αλαζονική και υπεροπτική του στάση είναι χαρακτηριστικά, ακόμη και χωρίς να πει κάτι. Παρατηρείται πως οι ναρκισσιστές έχουν έντονη ειρωνεία και μειώνουν τους άλλους ακόμη και μη-λεκτικά.

Όπως τονίζει η Αγγελική Τζάνου χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αγάπη για τον εαυτό μας και την ναρκισσιστική στάση. Πιο συγκεκριμένα, η αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητο στοιχείο ενός λειτουργικού ατόμου ενώ η ναρκισσιστικές συμπεριφορές εκδηλώνονται από άτομα με πολύ κακή εικόνα εαυτού.