Τουρκία και ΗΠΑ διαρθρώνουν τις τεταμένες σχέσεις τους

Οι δύο χώρες εγκαινιάζουν «Στρατηγικό Μηχανισμό» μετά από πολύμηνες συζητήσεις.
Open Image Modal
Σημαίες Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών
REUTERS

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση των πολύμηνων συνομιλιών τους με στόχο την βελτίωση των σχέσεών τους, με επίκεντρο την συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν.

Θα ακολουθήσουν υπουργικές συζητήσεις, ανέφεραν οι δύο πλευρές σε κοινή δήλωση τη Δευτέρα. Κάτι τέτοιο θα επιβεβαιώσει την πρόοδο των συνομιλιών, καθώς οι συζητήσεις σε υπουργικό επίπεδο ήταν το επιδιωκόμενο σχήμα για την προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων.

Οι δεσμοί μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον έχουν τεταθεί για θέματα όπως η απόκτηση από την Τουρκία συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, διαφορές πολιτικής στη Συρία, τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο και δικαστικά ζητήματα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συμφώνησαν τον Οκτώβριο να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για τα εγκαίνια του «Στρατηγικού Μηχανισμού» μεταξύ των δύο χωρών, για τον οποίο οι αξιωματούχοι έχουν πλέον ανοίξει τον δρόμο.

Τη Δευτέρα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους «για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως η οικονομική και αμυντική συνεργασία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε η κοινή δήλωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία προσβλέπουν σε μια συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού αργότερα το 2022», πρόσθεσε.

Η υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Μαρίζα Λάγκο θα επισκεφθεί την Αγκυρα στις 5 και 6 Απριλίου για την προώθηση στόχων οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού, διευκρινίζεται επίσης στο κείμενο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία τον Δεκέμβριο του 2020 για τους πυραύλους S-400 και απέκλεισαν τον σύμμαχό τους από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Άγκυρα χαρακτήρισε τις κινήσεις άδικες, αλλά οι σύμμαχοι εργάζονται από τότε για να παραμερίσουν τις διαφορές και να επικεντρωθούν στη συνεργασία.

Η Τουρκία, η οποία μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο, μεσολάβησε για να τερματιστεί η μεταξύ τους σύγκρουση. Ακόμα έχει υποστηρίξει το Κίεβο, αλλά και έχει αντιταχθεί στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει μια δίκαιη διπλωματική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών της στην Αγκυρα, η Βικτόρια Νούλαντ συναντήθηκε με τον κορυφαίο σύμβουλο σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραΐμ Καλίν, ανακοίνωσε το γραφείο του.