Τους τουρκικούς προβληματισμούς σχετικά με τους εξοπλισμούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τις κινήσεις προσέγγισης (μεταξύ άλλων) Ελλάδας- Ινδίας φαίνονται να υποδεικνύουν τουρκικά δημοσιεύματα, όπου γίνεται λόγος μέχρι και για υποτιθέμενη/ ενδεχόμενη προμήθεια ινδικών πυραύλων cruise τύπου BrahMos από την Ελλάδα- και αυτά εν όψει της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δ. Χούπη, στην Ινδία, στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, και επικείμενης υπογραφής, για πρώτη φορά, προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην Ινδία
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Χούπης, πρόκειται να επισκεφθεί την Ινδία την επόμενη εβδομάδα, καθώς συνεχίζεται η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αναμένεται να υπογραφεί για πρώτη φορά πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Ινδίας- το οποίο, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, θα περιλαμβάνει συνεκπαιδεύσεις/ ασκήσεις, ανταλλαγές επισκέψεων, συνεργασία σε θέματα ειδικών επιχειρήσεων, επισκευών, συντήρησης, γενικότερα ασφαλείας κ.α.
«Βλέπουν» πυραύλους BrahMos
Ενδεικτικά, σε δημοσίευμα του CNN Turk λέγεται πως στο ελληνικό και τον ινδικό Τύπο υπήρξαν δημοσιεύματα περί «στρατιωτικής συνεργασίας κατά της Τουρκίας» μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας και ότι ελληνικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για προμήθεια των συγκεκριμένων πυραύλων από τη χώρα μας, ως ενός «στρατηγικού όπλου» που θα δυσκόλευε πολύ τα πράγματα για τον τουρκικό στόλο. Σημειώνεται πως σχετικές αναφορές υπάρχουν και σε πρόσφατο δημοσίευμα των Eurasian Times, ενώ κατά καιρούς αντίστοιχα δημοσιεύματα έχουν υπάρξει και σε μέσα του ελληνικού Τύπου.
Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι διαφορετική: Ο συγκεκριμένος πύραυλος (γνωστός και ως PJ-10) είναι ένας πύραυλος ο οποίος αποτελεί καρπό συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας (και μάλιστα το ίδιο το όνομά του το δείχνει αυτό- προέρχεται από τα ονόματα των ποταμών Βραχμαπούτρα στην Ινδία και Μόσκοβα στη Ρωσία) ο οποίος βασίζεται στον σοβιετικό αντιπλοϊκό (για χρήση κατά πλοίων) πύραυλο P-800 Oniks. Είναι δυνατή η χρήση του από συστοιχίες στην ξηρά, από αεροπλάνα, πλοία και από υποβρύχια, εκτιμάται πως είναι μεγάλης εμβέλειας και θεωρείται ιδιαίτερα φονικός, δεδομένων των υψηλών ταχυτήτων που μπορεί να πιάνει και που καθιστούν δύσκολη την αναχαίτισή του από τα συστήματα αεράμυνας πολεμικών πλοίων. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται και ο πύραυλος BrahMoss II, ο οποίος προορίζεται να είναι πολυηχητικός (hypersonic- ικανός να πιάνει ταχύτητες πενταπλάσιες αυτής του ήχου και άνω).
Σύμφωνα με αναφορές, η Ινδία επιδιώκει πιστοποίησή του για χρήση από τα μαχητικά Rafale που διαθέτει, και από αυτή την άποψη θα μπορούσε, θεωρητικά πάντα, να παρουσιάζει ενδιαφέρον για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεδομένου ότι το Rafale βρίσκεται πλέον στην «αιχμή του δόρατος» και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα πραγματικά δεδομένα
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για ένα όπλο από ινδο-ρωσική κοινοπραξία, το οποίο βασίζεται σε ρωσικό σχέδιο και φέρει ρωσικά εξαρτήματα/ τμήματα. Με αυτό το δεδομένο, γίνεται εύκολα κατανοητό πως, ό,τι και να υποστηρίζουν τα εν λόγω δημοσιεύματα (μάλιστα στο CNN Turk ο τίτλος λέει πως η Ελλάδα «βρήκε λύση» απέναντι στην Τουρκία με τους πυραύλους αυτούς) οποιαδήποτε κίνηση/ επιδίωξη απόκτησής του θα ήταν πολύ δύσκολη «εξίσωση» για τη χώρα μας, καθώς θα βρισκόταν πιθανότατα εκτεθειμένη σε κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο των αντιδράσεων της Δύσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, μια τέτοια προμήθεια θεωρείται μάλλον απίθανη, με τα παρόντα δεδομένα (τουλάχιστον, όσο ο πύραυλος φέρει εξαρτήματα/ τμήματα ρωσικής προέλευσης - αλλά και πάλι, το πιθανότερο θα ήταν να πρόκειται σε κάθε περίπτωση για δύσκολη «υπόθεση»).