Στρατιωτικό νόμο επέβαλε ο Ποροσένκο. Η Μέρκελ σε ρόλο διαιτητή μεταξύ Ουκρανίας- Ρωσίας

Στρατιωτικό νόμο επέβαλε ο Ποροσένκο. Η Μέρκελ σε ρόλο διαιτητή μεταξύ Ουκρανίας- Ρωσίας
Open Image Modal
Reuters

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε σήμερα διάταγμα που επιβάλλει τον στρατιωτικό νόμο για 60 ημέρες, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, αν και χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Χθες η Ρωσία πυροβόλησε και συνέλαβε τρία μικρά πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, προκαλώντας μια απότομη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει το προεδρικό διάταγμα αργότερα σήμερα, αν και κοινοβουλευτική επιτροπή, η συνεδρίαση της οποίας μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, το ενέκρινε ομόφωνα.

Η ουκρανική νομοθεσία για τον στρατιωτικό νόμο προβλέπει μεγάλο αριθμό περιορισμών, περιλαμβανομένων εκείνων της μετακίνησης και της ειρηνικής συνάθροισης, της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και περιορισμών στα ΜΜΕ, αν και το διάταγμα του Ποροσένκο δεν κάνει κάποια ειδική αναφορά σε τέτοιους περιορισμούς.

Έντεκα μέτρα που περιγράφονται στο διάταγμα προβλέπουν την κινητοποίηση εφεδρικών δυνάμεων, την οργάνωση της αεράμυνας σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων και τη λήψη επειγόντων βημάτων για την εφαρμογή μέτρων αυξημένης κυβερνοασφάλειας και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

Η κίνηση του Ποσοσένκο έχει προκαλέσει εκτιμήσεις από επικριτές του και πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τον στρατιωτικό νόμο προκειμένου να καθυστερήσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε στον Ουκρανό πρόεδρο πως θα κάνει ό,τι μπορεί στην προσπάθεια να αποκλιμακώσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ανέφερε το γραφείο του Ποροσένκο έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι δύο ηγέτες.

«Η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας με τη χρήση όπλων και είπε πως θα κάνει τα πάντα για αποκλιμάκωση», αναφέρεται σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ποροσένκο.

Εξάλλου, οι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αυτή την περίοδο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» από τον Πορθμό Κερτς.

«Θα πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση οι Ουκρανοί ναύτες που συνελήφθησαν και να επιστραφούν τα πλοία που συνελήφθησαν» σε αυτή τη θαλάσσια δίοδο ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική θάλασσα, προσθέτουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πεκίνο.

Εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία τους μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην Αζοφική θάλασσα και στον Πορθμό Κερτς», οι διπλωμάτες αυτοί «κάλεσαν τη Ρωσία να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής θάλασσας και να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης από τον Πορθμό Κερτς», καθώς και να «ενεργήσει με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Υπογράμμισαν εξάλλου ότι «αναγνωρίζουν πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της».

Οι εκπρόσωποι των πέντε κρατών μελών της ΕΕ βρίσκονταν στην Κίνα με την ευκαιρία μιας «κοινής επίσκεψης μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μελλοντικών μελών του Συμβουλίου και ορισμένων από τις κυριότερες χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα», εξηγούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαγάγει σήμερα, έπειτα από αίτημα του Κιέβου και της Μόσχας, επείγουσα σύνοδο για το περιστατικό που σημειώθηκε χθες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ