Στρατός στις επάλξεις, σχολεία κλειστά, απουσία από την εργασία: Το σχέδιο του Τζόνσον για τον κορονοϊό

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης του Τζόνσον για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Τη στιγμή που στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 40 κρούσματα του κορονοϊού, η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την πιθανή εφαρμογή έκτακτων μέτρων, όσο ο κοροναϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται

Σύμφωνα με το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο στρατός θα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, τα σχολεία θα παραμείνουν έκλεισαν για τρεις μήνες και η αστυνομία θα επικεντρωθεί μόνο στα σοβαρό έγκλημα.

Το κυβερνητικό σχέδιο που ανακοινώθηκε την Τρίτη προβλέπει επίσης ότι μέχρι το ένα πέμπτο του ενεργού πληθυσμού της Βρετανίας - έξι εκατομμύρια άνθρωποι - μπορεί να μην πηγαίνει στην δουλειά του, την περίοδο αιχμής της επιδημίας. 

Στη Βρετανία έχουν ήδη καταγραφεί 40 κρούσματα, ενώ ο πρωθυπουργός είπε πως είναι ένα ενδεχόμενο να υπάρξει «μία πολύ σοβαρή εξάπλωση του κορονοϊού», ένα ενδεχόμενο για το οποίο η χώρα είναι προετοιμασμένη, όπως είπε.

Μεταξύ άλλων πιθανών μέτρων έκτακτης ανάγκης, είναι η αναβολή όλων των θεραπειών που δεν έχουν χαρακτήρα επείγοντος στο βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) και νέα μέτρα για δοθεί η ευχέρεια στα δημοτικά συμβούλια να δημιουργήσουν περισσότερα νεκροταφεία για να διαχειριστούν τον ενδεχόμενο αυξημένο αριθμό θανάτων ηλικιωμένων.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα τεθούν σε κατάσταση αναμονής για να βοηθήσουν αν ο ιός εξαπλωθεί τους επόμενους μήνες.

Επίσης, θα δοθεί περίοδος χάριτος στις επιχειρήσεις που μπορεί να μην μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους, λόγω μειωμένη καταναλωτική ζήτηση.

Ωστόσο, δεν θεωρείται πιθανό να χρειαστεί να ακυρωθούν δημόσιες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, δεδομένου ότι ο ιός είναι πιθανότερο να μεταδοθεί σε ομάδες των 12, από ότι σε 40.000.

Ωστόσο, ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενες ασθένειες κινδυνεύουν περισσότερο από το Covid-19 και είναι πιθανό να συμβουλευτούν να μείνουν μακριά από δημόσιες συγκεντρώσεις.  

Το κλείσιμο των σχολείων εξακολουθεί να είναι ένα θέμα που εξετάζεται, αναφορικά με το κόστος οφέλους-ζημίας τόσο στην υγεία όσο και στην εκπαίδευση. Η Σιγκαπούρη δεν έκλεισε τα σχολεία της, αλλά η Ιαπωνία το έκανε για έναν ολόκληρο μήνα.

Η κυβέρνηση συστήνει επίσης στους πολίτες να ελέγχουν τις συμβουλές του Υπουργείου Εξωτερικών πριν ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Πηγή: HuffPost UK