Στροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των: Ν Κοτζιά, Γ. Δραγασάκη, Δ. Τζανακόπουλου, Αλ. Φλαμπουράρη, Χρ. Βερναρδάκη.
Ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι εμπιστεύεται απόλυτα τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Κοτζιά, ότι θα επιτύχει λύση που θα διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα.
Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος δήλωσε τα εξής: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα, την ημέρα που ο Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνωρίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ θα ακολουθήσουν την οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, έκαναν τη σχετική δήλωσή τους. Υπάρχουν δυο αποφάσεις οδηγοί για το Σκοπιανό.
Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει θα συνεχιστούν. Έχω εμπιστοσύνη στον ΥΠΕΞ. Ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από αυτούς που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε, όπως ο Αντώνης Σαμαράς ή που άλλα συμφωνούν και υπονομεύουν τον Πρωθυπουργό στο Βουκουρέστι, όπως η κ. Μπακογιανννη .
Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διατυπώνουν την τελική εθνική λύση.
Ο ελληνικός όρος Μακεδονία είναι μια πάγια εθνική θέση, επιμένω σε αυτή και ελπίζω ότι η λύση θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».
Κοτζιάς: Είμαστε υπέρ της συνεννόησης
«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επ′ αυτού του θέματος, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».