Χαρακτηρίζεται ως «το πιο δύσκολο πιάτο του κόσμου» - κυριολεκτικά - ένα παραδοσιακό stir-fry* με πέτρες ως βασικό συστατικό του έχει προκαλέσει γαστρονομική περιέργεια στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το πιάτο προέρχεται από την ανατολική κινεζική επαρχία Χουμπέι και όσοι το επιλέξουν καλούνται να πιπιλήσουν τις τηγανιτές πέτρες με σκοπό να απολαύσουν μια πλούσια πικάντικη γεύση, αναφέρει το CNN.
Αφού το γευτούν, καλούνται να φτύσουν τις πέτρες εξ ου και το όνομα του πιάτου suodiu, που σημαίνει «ρουφήξτε και πετάξτε».
Βίντεο με χρήστες του διαδικτύου που δοκιμάζουν το suodiu έχουν εμφανιστεί σε όλες τις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης την τελευταία εβδομάδα.
Το πιάτο στις περισσότερες περιπτώσεις φτιάχνεται από πωλητές του δρόμου οι οποίοι ρίχνουν λάδι τσίλι πάνω σε βότσαλα τα οποία τσιγαρίζονται. Έπειτα, τα πασπαλίζουν με σάλτσα σκόρδου και όλα μαζί μαγειρεύονται με σκελίδες σκόρδου και πιπεριές.
«Μια μερίδα μπαχαρικών ζωντανεύει το πάθος», λέει ένας μάγειρας σε βίντεο, προσθέτοντας ότι το πιάτο έχει γίνει τόσο δημοφιλές όσο και το αλκοόλ.
Οι μαριναρισμένες πέτρες σερβίρονται σε μικρά κουτιά και κάθε μερίδα κοστίζει περίπου 16 γιουάν (περίπου 2 ευρώ), σύμφωνα με το βίντεο.
«Πρέπει να σας επιστρέψω τα βότσαλα αφού τελειώσω;», ρωτά ένας πελάτης σε βίντεο.
«Πάρτε τα στο σπίτι σας ως αναμνηστικό», απάντησε αστειευόμενος ο μάγειρας.
...................
*Stir frying είναι μια τεχνική μαγειρέματος κατά την οποία τα υλικά τηγανίζονται σε μικρή ποσότητα πολύ καυτό λάδι ενώ ανακατεύονται ή ρίχνονται σε ένα γουόκ. Η τεχνική ξεκίνησε από την Κίνα και τους τελευταίους αιώνες έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη της Ασίας και της Δύσης.