Κάποιες φορές, ένα σχόλιο online είναι τόσο ανήκουστο, τόσο εξωφρενικά λάθος, που δεν μπορεί να αντέξει κανείς και να μην απαντήσει. Ωστόσο, όσο δελεαστικό και αν είναι κάτι τέτοιο, το να περνάτε ώρες «πολεμώντας ψηφιακούς εχθρούς» στα social media δεν θα κάνει τη σκέψη σας καλύτερη ή τον λόγο σας πιο «κοφτερό».
Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο χρόνο περνάτε γράφοντας σχόλια online, τόσο πιο ανόητα και με λιγότερη συνάφεια γίνονται αυτά, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα (USC). Εξετάζοντας πάνω από 40 εκατομμύρια σχόλια στο μέσον κοινωνικής δικτύωσης Reddit, ερευνητές διαπίστωσαν ότι χρήστες που περνούν πάνω από μια ώρα κάνοντας σχόλια, τείνουν να κάνουν πιο σύντομα, λιγότερο εκλεπτυσμένα σχόλια, που προκαλούν λιγότερες θετικές αντιδράσεις και απαντήσεις.
«Καθώς οι “συνεδρίες” χρήσης σας γίνονται μεγαλύτερες, η γλώσσα σας γίνεται πιο στοιχειώδης, λιγότερο σύνθετη» αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωση ο Εμίλιο Φεράρα, επιστήμονας υπολογιστών και μέλος της ομάδας που συνέταξε την έρευνα. «Από μια άποψη, το υλικό σας γίνεται λιγότερο ενδιαφέρον».
Η μελέτη του πανεπιστημίου επικεντρώθηκε αποκλειστικό στο Reddit, αλλά ο Φεράρα δήλωσε πως ελπίζει μελλοντικές έρευνες να εξετάσουν άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, για να εξεταστεί εάν τα κάτω του μετρίου σχόλια σε αυτές τις πλατφόρμες συνδέονται επίσης με αυτή την «κούραση».
Οι ερευνητές μελέτησαν μόνο το μήκος και το γραμματική πολυπλοκότητα/ επίπεδο των δημοσιεύσεων των χρηστών, οπότε δεν ήταν σε θέση να πουν αν τα σχόλια των χρηστών γίνονται πιο κακόβουλα/ αιχμηρά όσο συνεχίζονταν οι οι συζητήσεις. Αυτό σημαίνει πως δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν το να δημοσιεύει κανείς στο Reddit μέχρι τις 3 το πρωί τον κάνει πιο επιρρεπή στο να γράψει σχόλια γεμάτα κακία στα οποία αρέσκονται τα online trolls (και το chat-bot της Microsoft, Tay).
Ωστόσο ο Φεράρα είπε στη HuffPost ότι «αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα διερευνήσουμε σε μελλοντικές μελέτες».
Οι διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι το να περνά κανείς πάρα πολύ χρόνο σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα τον κάνει χειρότερο σε αυτήν. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι μπορούν να επεξεργάζονται μια συγκεκριμένη ποσότητα πληροφοριών μέσα σε δεδομένο χρονικό διάστημα, το να ζητείται από τον εγκέφαλο να λειτουργεί «ολοταχώς» για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει «burn out», σύμφωνα με τον Φεράρα.
Η μελέτη θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου στις ΗΠΑ τόσο εντός όσο και εκτός του Ίντερνετ. Το Ίντερνετ συχνά κατηγορείται για την «καταστροφή» του δημοσίου διαλόγου στην Αμερική. Και βλέποντας τη μελέτη του USC, ίσως να μπαίνει κάποιος στον πειρασμό να συμπεράνει ότι οι μαραθώνιες συζητήσεις στα σχόλια ευθύνονται για την κακή κατάσταση του δημοσίου διαλόγου στις ΗΠΑ. Αλλά ο Φεράρα λέει πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ανόητα ή ακατανόητα σχόλια έχουν επιπτώσεις στον δημόσιο διάλογο. «Εάν αυτό τον επηρεάζει συνολικά, είναι δύσκολο να πούμε» λέει ο Φεράρα. Εν τέλει «εξαρτάται από το τι είδη χρηστών εμπλέκονται στη συζήτηση».