Καυτό τριήμερο για συμφωνία και νέα μέτρα

Καυτό τριήμερο για συμφωνία και νέα μέτρα
Open Image Modal
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras arrives for a cabinet meeting at the parliament in Athens, Greece, Thursday, April 30, 2015. Greece started a new round of talks with bailout negotiators Thursday, insisting it was not ready to make key concessions despite a major looming debt repayment. (AP Photo/Yorgos Karahalis)
ASSOCIATED PRESS

Σε προσέγγιση βήμα βήμα προχωρούν κυβέρνηση και δανειστές, θέτοντας ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Για αυτό το λόγο οι διαπραγματευτικές ομάδες σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχίσουν τις επαφές τους και το Σαββατοκύριακο, ενώ αύριο αναμένεται να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης το Euro Working Group, στο οποίο θα γίνει αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί.

Δεδομένων των εξελίξεων, τις τελευταίες ημέρες τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των δανειστών καλλιεργείται κλίμα αισιοδοξίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πιθανότητα τελικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαϊου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, κοινοτικές πηγές κρατούν χαμηλούς τόνους. Όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα και η δουλειά έχει επιταχυνθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει τελική συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι ορίζουν ως νέο χρονικό ορόσημο το τέλος Μαϊου, καθώς ακόμα και αν την ερχόμενη εβδομάδα κλείσουν οι διαπραγματεύσεις, χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη συμφωνία.

Στο μέτωπο των μέτρων που συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι για το ΦΠΑ καταλήγουν σε ένα ενιαίο συντελεστή 18% και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και των υπόλοιπων εξαιρέσεων στο ΦΠΑ.

Αυτές οι αποφάσεις φαίνεται ότι θα βάλουν στο συρτάρι τα δύο από τα τρία μέτρα που προοριζόντουσαν για τα νησιά του Αιγαίου και αφορούσαν το φόρος 3% σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, αλλά και το φόρο 6% σε αγορές προϊόντων πολυτελείας.

Αναφορικά με την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από 1 έως 5 ευρώ ή από 3% έως 5% στα ξενοδοχεία άνω των 3 αστέρων, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις το μέτρο να μην περιοριστεί στα νησιά του Αιγαίου, αλλά να επιβληθεί στις ξενοδοχειακές μονάδες ολόκληρης της χώρας.

Αντίθετα, φαίνεται πως έχουν κλειδώσει τα μέτρα που αφορούν:

  • - την έκτακτη εισφορά στους 500 πλουσιότερους φορολογούμενους της χώρας
  • -την αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2,1% στο 3% για καθαρό ατομικό εισόδημα άνω των 50.000ευρώ
  • -την αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2,8% στο 4% για καθαρό ατομικό εισόδημα άνω των 100.000ευρώ
  • -την αύξηση του υψηλού συντελεστή του φόρου πολυτελείας στο 13% από 10%
  • - τις συναλλαγές άνω των 70ευρώ με κάρτες
  • - και τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι θα επιβληθεί με νέες αντικειμενικές τιμές οι οποίες θα επιφέρουν ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει:

  • - στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων
  • -στην περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων
  • - στην ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων

Σε ότι έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια αναλογιστικών μελετών, ωστόσο αυτή θα κριθεί σε συνδυασμό και με τη διευθέτηση του χρέους. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι από τις διαπραγματεύσεις έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε όσους έχουν «ώριμα» συνταξιοδοτικά διακαιώματα.

Αντίστοιχα στα εργασιακά κυβέρνηση και θεσμοί εξετάζουν:

  • -Τη θεσμοθέτηση νέου τύπου συλλογικών συμβάσεων
  • –Το «πάγωμα», τουλάχιστον προς το παρόν, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
  • - το «πάγωμα» των ομαδικών απολύσεων που ζητούν οι θεσμοί από την κυβέρνηση.