Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Με ηγετικές βλέψεις ο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Προετοιμασία για «ηγετική» εμφάνιση και καθοριστικό ραντεβού με Τζόνσον, Μακρόν, Μέρκελ.
Open Image Modal
Η τουρκική σημαία κυματίζει έξω από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 26 Νοεμβρίου 2019.
Reuters

Οι ηγέτες της ΝATO θα συναντηθούν από αύριο σε μία κρίσιμη σύνοδο κορυφής  (3-4 Δεκεμβρίου), όπου αναμένεται να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα προεδρεύσει για τέταρτη φορά στο πλαίσιο της θητείας του, σε μία χρονική στιγμή όπου τα πάντα βρίσκονται σε αμφισβήτηση. Η σύνοδος έρχεται στον απόηχο της δήλωσης Μακρόν περί εγκεφαλικού θανάτου, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν προσέρχεται με την φιλοδοξία να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων. 

Ουσιαστικά, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την αδράνεια ή ένα «κενό εξουσίας» που διακρίνει, κινούμενος ταυτόχρονα σε δύο κατευθύνσεις. 

«Σταματήστε τη στήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις»

Ο Ερντογάν θα φέρει στο προσκήνιο το σχέδιο για την επιστροφή των Συρίων στη σύνοδο κορυφής. Θα εξηγήσει το σκοπό της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», όπως αποκαλεί την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, ζητώντας να σταματήσει η στήριξη που δόθηκε στις «τρομοκρατικές οργανώσεις» για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Σε ένα σύντομο - αλλά αποκαλυπτικό - δημοσίευμα του κρατικού τουρκικού δικτύου TRT, σημειώνεται ότι «ο Ερντογάν θα υπενθυμίσει ότι το αμυντικό σχέδιο, το οποίο βλέπει το PKK / YPG ως απειλή, εγκρίθηκε στη σύνοδο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. Θα τονίσει ότι η Άγκυρα δεν θα εγκρίνει σχέδια για επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές, εκτός εάν αρθούν οι επιφυλάξεις επί  αυτού του σχεδίου».

Ραντεβού για τέσσερις με οριακές ισορροπίες

Μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής θα είναι το «ραντεβού για τέσσερις» που έχει κλειστεί, με κεντρικό πρόσωπο και πάλι τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Ο Ερντογάν θα επιδιώξει την υποστήριξη της Τουρκίας στο Σχέδιο Ανάπτυξης Ασφαλούς Ζώνης που προετοίμασε με στόχο (θεωρητικά) την επιστροφή των Συρίων προσφύγων. Ωστόσο, επί της ουσίας, ο ίδιος θα επιχειρήσει να πιέσει - ή και να εκβιάσει - για να λάβει έγκριση του σχεδιασμού του και των μέχρι τώρα κινήσεων που έχει κάνει ο τουρκικός στρατός εντός του εδάφους της Συρίας.

Από την πλευρά τους, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και δεν αποκλείεται να αναδειχθούν διαφορές ανάμεσά τους, σε σχέση με την Συρία. 

«Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ»

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν σε ανάρτησή του στο Twitter ενόψει της συνόδου κορυφής, επιχειρηματολογεί υπέρ του ηγετικού ρόλου που θέλει να παίξει η Τουρκία στην συμμαχία, σημειώνοντας ότι είναι η χώρα που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ:

«Η Τουρκία συνεισφέρει κάθε χρόνο για την άμυνα, ενώ σε σχέση με τη Γαλλία και σε με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως η Γερμανία, είναι πρόθυμη να ξοδέψει περισσότερα. Ταυτόχρονα, καλύπτει τον στόχο του ΝΑΤΟ, καλύπτοντας τον στόχο 2% επί του ΑΕΠ που έχει τεθεί για τις χώρες μέλη στις αμυντικές δαπάνες. «Η μακρά και βαθιά δέσμευση του ΝΑΤΟ προστατεύει την Ευρώπη και ενισχύει την κοινή μας ασφάλεια. Πιστεύουμε στα ιδανικά του ΝΑΤΟ και στις συνεχιζόμενες αποστολές», καταλήγει με στόμφο.