Χαμηλότερες συντάξεις και κατάργηση φοροαπαλλαγών θέλει το ΔΝΤ. Αλλά δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή

Χαμηλότερες συντάξεις και κατάργηση φοροαπαλλαγών θέλει το ΔΝΤ. Αλλά δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή
|
Open Image Modal
International Monetary Fund (IMF) mission chief for Greece, Delia Velculescu, speaks during an Economy conference, in Lagonisi southeast of Athens, on Wednesday, June 22, 2016. Greece's left-led government wants to ease its budgetary saving commitments after its current multi-billion euro bailout ends in 2018, a senior official says. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Επιπλέον μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και νέα μείωση του αφορολόγητου "προτείνει" η επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου σε σημερινή της τηλεδιάσκεψη με αφορμή την ολοκλήρωση του ελέγχου της Ελληνικής οικονομία στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου στην Αθήνα και την σχετική έκθεση που δημοσίευσε. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως το Ταμείο αναγνωρίζει ότι υπό το φως της εντυπωσιακής δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, δεν χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή. Εξάλλου, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, απαντώντας σε ερωτήσεις εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει ν΄ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε την έκθεση του ΔΝΤ μεταφρασμένη στα ελληνικά

Η κυρία Βελκουλέσκου επέμεινε πάντως ότι παρά τη μεταρρύθμιση τα προβλήματα στο συνταξιοδοτικό παραμένουν, εκτιμώντας παράλληλα ότι πρέπει να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής ώστε να δημιουργηθεί περιθώριο για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα, μέσα από μεγέθυνση της φορολογικής βάσης καθώς όπως είπε ένας στους δύο δεν πληρώνει φόρους.

Όπως είπε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα επιτευχθεί και μέσω της μείωσης του αφορολόγητου αλλά και της κατάργησης των εξαιρέσεων που υπάρχουν για παράδειγμα για τους αυτοαπασχολούμενους.

Τάχθηκε υπέρ ρυθμίσεων στην πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων ανάλογα με τις πραγματικές όμως δυνατότητες και κατά περίπτωση και είπε ότι δεν προτείνει οριζόντιες ρυθμίσεις σε ερώτημα για τις 100 δόσεις.

Αναφορικά με τις αποφάσεις για το χρέος από το Eurogroup είπε ότι είναι καλοδεχούμενες, δείχνουν ότι οι εκπρόσωποι της ΕΕ επιθυμούν μία σειρά από μέτρα για την Ελλάδα.

Ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις της καθώς όπως εξήγησε κάποια από τα μέτρα είναι μετρήσιμα, και αλλά δεν είναι επαρκώς υπολογισμένα και έχουν ασάφειες. Και γι αυτό, επισήμανε, συνεχίζουμε τις συζητήσεις γιατί θέλουμε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία για να ανακτήσει την επαφή η Ελλάδα με τις αγορές.

Είπε ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για την Ελλάδα με το πρόγραμμα αλλά πρέπει τώρα να παράσχει βοήθεια και με πρόσθετη μείωση χρέους. Εκτίμησε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έρθει το 2017.

Ταυτόχρονα ζήτησε επιτάχυνση των παρεμβάσεων στα κόκκινα δάνεια, αλλά και κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων το συντομότερο δυνατό, μέσα από ένα πλέγμα οροσήμων που θα είναι συνάρτηση της βελτίωσης στο οικονομικό κλίμα και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Έθεσε θέμα όχι τόσο μείωσης των μισθών για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα αλλά άλλων πλευρών του κόστους εργασίας που δεν έχουν βελτιωθεί ανάλογα και που θα πρέπει να επιταχυνθούν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή την ολοκλήρωση των επαφών της κυβέρνησης με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την κατάρτιση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του, σχετικά με το περιεχόμενο του προκαταρκτικού πορίσματος:

1. Καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους.

2. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

3. Υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για την δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης.