Ο πιο συνωστισμένος εναέριος χώρος στον κόσμο: Πόσες είναι οι πολεμικές αεροπορίες που επιχειρούν στη Συρία

Ο πιο συνωστισμένος εναέριος χώρος στον κόσμο: Πόσες είναι οι πολεμικές αεροπορίες που επιχειρούν στη Συρία
Open Image Modal
A U.S. Navy fighter jet is about to land on the flight deck of USS Theodore Roosevelt aircraft carrier, Thursday, Sept. 10, 2015. The carrier is currently deployed in the Persian Gulf, supporting Operation Inherent Resolve, the military operation against Islamic State extremists in Syria and Iraq. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)
ASSOCIATED PRESS

Το πρόσφατο περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας επαναφέρει στο προσκήνιο ένα εξαιρετικά φλέγον ζήτημα – διάσταση του συριακού εμφυλίου πολέμου: Τον μεγάλο «συνωστισμό» που παρατηρείται στον εναέριο χώρο της χώρας, με άνευ προηγουμένου αριθμό πολεμικών αεροποριών να επιχειρούν – ή να έχουν επιχειρήσει- στη Συρία.

Ξεκινώντας (προφανώς) από την, ταλαιπωρημένη, μετά από χρόνια πολέμου, συριακή πολεμική αεροπορία, και τη σύμμαχο ρωσική, υπάρχουν οι αεροπορικές δυνάμεις της επιχείρησης Inherent Resolve, εναντίον του ISIS σε Συρία.

Open Image Modal

Στο πλαίσιό της, στη Συρία πραγματοποιούν ή έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις οι πολεμικές αεροπορίες των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Γαλλίας (η οποία κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι), της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει 57.301 εξορμήσεις σε Ιράκ και Συρία. Αεροπορικές επιδρομές έχει πραγματοποιήσει και το Ισραήλ, στοχεύοντας κυρίως σε φορτία όπλων τα οποία εθεωρείτο ότι προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Open Image Modal

Ως εκ τούτου, συνολικά οι πολεμικές αεροπορίες που έχουν δραστηριοποιηθεί/ δραστηριοποιούνται στη Συρία ανέρχονται στις 12. Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί πως στήριξη στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έχει προσφέρει και το Κατάρ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είναι της άποψης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να αρχίσει και αυτό τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία (ήδη βρετανικά αεροσκάφη επιχειρούν στο Ιράκ). Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ιρανικά μαχητικά F-14 Tomcat φάνηκαν να συνοδεύουν ρωσικά βομβαρδιστικά σε αποστολές εναντίον στόχων στη Συρία (ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί, συνόδευαν τα ρωσικά αεροσκάφη ενώ διέρχονταν από τον ιρανικό εναέριο χώρο).