Α, πλυντήριο. Η μας αρέσει, ή αναθεματίζουμε την ημέρα που - και επισήμως - ξεμείναμε από κάλτσες και δεν μπορούμε να το καθυστερήσουμε άλλο.
Και παρ′ ότι πολλοί από εμάς έχουμε μάθει πώς να βάζουμε πλυντήριο στο δημοτικό ή στα χρόνια της εφηβείας, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί από εμάς δεν είμαστε ειδικοί. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά λάθη που μπορεί να κάνει κανείς βάζοντας πλυντήριο, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα ντουλάπες (με καθαρά ρούχα) που δεν διαρκούν τόσο πολύ όσο θα έπρεπε ή εντελώς κατεστραμμένα ρούχα.
Από την ανάμειξη μυρωδιάς μέχρι το πλύσιμο των λανθασμένων υλικών, αυτά είναι τα 13 λάθη που κάνουν συχνά οι άνθρωποι όταν βάζουν ρούχα στο πλυντήριο - κι ιδού μερικές συμβουλές για την αποφυγή αυτών των σφαλμάτων την ημέρα του πλυσίματος.
Χρήση υπερβολικού απορρυπαντικού
«Πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, αλλά η χρήση υπερβολικού απορρυπαντικού μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχτεί μπούμερανγκ και να κάνει τα ρούχα μας πιο βρώμικα από ό,τι ήταν πριν τα βάλουμε για πλύσιμο», λέει στην HuffPost η Τζέιμι Ανταμς, influencer σε θέματα καθαρισμού του Jamie’s Journey. «Η υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολύ αφρό που μπορεί (με την σειρά του) να προκαλέσει βρωμιά και η λίγδα να κολλήσει στα ρούχα και στο εσωτερικό της μηχανής».
Τα νεότερα πλυντήρια ρούχων γενικά χρησιμοποιούν λιγότερο νερό από τα παλαιότερα μοντέλα για περιβαλλοντικούς λόγους, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε την σωστή αναλογία.
«Όταν το μηχάνημα δεν έχει αρκετό νερό για να ξεπλύνει το απορρυπαντικό ρούχων, (αυτό) κολλάει στις ίνες των ρούχων μας», εξηγεί η Μισέλ Χάνσεν της Practical Perfection. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτό κάνει τα ρούχα μας σκληρά κι όχι άνετα να φορεθούν».
Εκτός από τη συσσώρευση υπολειμμάτων, η περίσσεια απορρυπαντικού μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολο να βγουν οι λεκέδες στο πλύσιμο. Επομένως, αντί για την ποσότητα του απορρυπαντικού που χρησιμοποιούμε, ας βεβαιωθούμε ότι ακολουθούμε τις οδηγίες για τη μάρκα και το πλυντήριό μας κι ότι χρησιμοποιούμε την μικρότερη συνιστώμενη ποσότητα.
Προσθήκη καθαριστικών μετά τα ρούχα
«Μην προσθέτουμε απορρυπαντικό, ενισχυτικά αρώματος ή ενισχυτικά πλυντηρίου μετά την προσθήκη των ρούχων», λέει η Χάνσεν. «Επειδή τα σύγχρονα πλυντήρια έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο νερό, συχνά τα απορρυπαντικά και οι αρωματικές ταμπλέτες δεν έχουν την επαρκή ποσότητα νερού που χρειάζονται για να διαλυθούν σωστά για να καθαρίσουν τα ρούχα μας».
Οπως αναφέρει, μερικοί άνθρωποι καταλήγουν να βγάζουν τα ρούχα τους από το πλυντήριο μόνο για να δουν συστάδες απορρυπαντικού σε σκόνη ή μισολιωμένες αρωματικές ταμπλέτες.
«Το κόλπο είναι να βάλουμε όλα τα καθαριστικά μέσα στο πλυντήριο πριν τα ρούχα», λέει η Χάνσεν. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το νερό θα είναι σε θέση να διαλύσει όλα τα απορρυπαντικά».
Απουσία επεξεργασίας δύσκολων λεκέδων
Εάν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ενοχλητικό σημείο ή μυρωδιά, μην πετάξουμε απλά το ρούχο στο πλυντήριο. Το κλειδί είναι να το περιποιηθούμε πριν το πλύσιμο.
«Πέντε δευτερόλεπτα προ-επεξεργασίας μπορεί να κάνει τα πάντα πολύ πιο απλά», εξηγεί ο «ευαγγελιστής» του πλυσίματος Πάτρικ Ρίτσαρντσον. «Το να ψεκάζουμε ή να κάνουμε μια προ-επεξεργασία σε έναν λεκέ πριν τον ρίξουμε στο πλυντήριο - είναι πολύ μεγάλο πράγμα».
Ανάμειξη αρωμάτων πλυντηρίου
Όταν πρόκειται για μυρωδιές πλυντηρίου, είναι καλύτερο να έχουμε μια συνέπεια.
«Μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά ιδιαίτεροι για το πώς μυρίζουν τα ρούχα τους», λέει η Χάνσεν. «Και παρόλο που αυτό δεν είναι ένα επιζήμιο λάθος, η χρήση προϊόντων που έχουν όλα το ίδιο άρωμα θα βοηθήσει πραγματικά όλα τα αρώματα των ρούχων να ”συνεργαστούν” και όχι (να είναι) το ένα ενάντια στο άλλο».
Υπερφόρτωση του πλυντηρίου
«Ας μην γεμίζουμε υπερβολικά το πλυντήριο. Αυτό οδηγεί στο να μην καθαρίζονται τα ρούχα και να τρίβονται με άλλα υφάσματα, τα οποία μπορεί να φθείρουν τις ίνες πιο γρήγορα», δηλώνει η ειδικός καθαρισμού και συγγραφέας Μπέκι Ραπινκούκ, γνωστή και ως Clean Mama.
Ομοίως, δεν πρέπει να γεμίζουμε υπερβολικά το στεγνωτήριό μας.
«Ξέρω ότι είναι δελεαστικό να φτιάχνουμε όλα τα ρούχα μας με μιας, αλλά αν γεμίσουμε υπερβολικά το πλυντήριο και το στεγνωτήριό μας, θα καταλήξει να πάρει διπλάσιο χρόνο για να ολοκληρωθεί ο κύκλος», λέει η Άνταμς. «Όταν πρόκειται να στεγνώσουμε τα ρούχα μας, ας δοκιμάσουμε να γεμίσουμε το στεγνωτήριό μας (ώστε να είναι) μισογεμάτο κι ας ρίξουμε μια στεγνή πετσέτα μπάνιου μαζί με τα βρεγμένα ρούχα σας. Η στεγνή πετσέτα θα απορροφήσει λίγη από την υγρασία από τα ρούχα, κάνοντάς τα να στεγνώσουν πιο γρήγορα».
Η πλύση ρούχων διαφορετικής υφής
Έχουμε συνηθίσει να διαιρούμε τα αντικείμενα ανά τόνο χρώματος, αλλά αν κάνουμε πολλές φορτώσεις, ας προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε και παρόμοιες υφές.
«Πλένουμε μαζί πετσέτες, τζιν μαζί, ρούχα γυμναστικής μαζί, σεντόνια και κλινοσκεπάσματα μαζί», λέει η Ραπινκούκ. «Η διατήρηση των ειδών μαζί θα διασφαλίσει ότι θα καθαριστούν επαρκώς, δεν θα έχουν τριβή με άλλα υφάσματα και μπόνους, είναι πιο εύκολο να τα τακτοποιήσουμε».
Η Στεφ Γκίσμπρεχτ, γνωστή και ως The Secret Slob, συστήνει συγκεκριμένα να μην αναμειγνύουμε ευαίσθητα υφάσματα με πετσέτες και ξεσκονόπανα.
«Όσο πιο επιλεκτικοί μπορούμε να είμαστε στον διαχωρισμό των υφασμάτων, τόσο το καλύτερο, αλλά τουλάχιστον ας διαχωρίζουμε τις πετσέτες, τα σεντόνια και τα ξεσκονόπανα από τα ρούχα κι ας φροντίσουμε να χρησιμοποιούμε τα ευαίσθητα προϊόντα στον ευαίσθητο κύκλο», λέει.
Υπερ-πλύση και υπερβολικό στέγνωμα
Ο Ρίτσαρντσον συστήνει να μην χρησιμοποιούμε τους πολύ μεγάλους κύκλους στο πλυντήριό μας.
«Ένα λάθος είναι η χρήση ενός πολύ μεγάλου κύκλου στο μηχάνημα. Απλώς δεν χρειαζόμαστε έναν πολύ μεγάλο κύκλο», λέει. «Φθείρει τα ρούχα μας πιο γρήγορα. Το λιγότερο είναι περισσότερο».
Ας εφαρμόσουμε αυτό το τελευταίο και στους χρόνους στεγνώματος...
Να μην καθαρίζουμε το πλυντήριό μας
«Ξέρω ότι πρέπει να σκεφτούμε να καθαρίσουμε ένα εκατομμύριο πράγματα στο σπίτι μας, αλλά πολλές φορές, οι άνθρωποι ξεχνούν να καθαρίσουν τις οικιακές τους συσκευές», λέει η Άνταμς. «Δεν θέλουμε κάτι που καθαρίζει τα ρούχα μας να είναι βρώμικο. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε τα πλυντήρια και τα στεγνωτήριά μας, μαζί με άλλες οικιακές συσκευές».
Συνέστησε να γεμίσουμε ένα εντελώς άδειο πλυντήριο με όσο πιο ζεστό νερό μπορούμε κι ένα φλιτζάνι χλωρίνη. Ας το αφήσουμε να «καθίσει» για μια ώρα και μετά ας κάνουμε έναν μακρύ, ζεστό κύκλο.
«Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, ας γεμίσουμε ξανά το πλυντήριο με ζεστό νερό κι ας προσθέσουμε ένα λίτρο λευκό αποσταγμένο ξύδι», συμβουλεύει ίδιη ίδια, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε το ξίδι από την χλωρίνη ώστε να μην αναμειχθούν. «Ας το αφήσουμε να μουλιάσει για άλλη μια ώρα και μετά ας κάνουμε άλλο έναν ζεστό κύκλο. Ας μην ξεχάσουμε να σκουπίσουμε όλες τις γωνίες και τις σχισμές μέσα με ξύδι και νερό επίσης».
Εάν έχουμε πλυντήριο με μπροστινή φόρτωση, συστήνει επίσης να καθαρίσουμε την ελαστική τσιμούχα για να σπάσει η συσσώρευση που προκαλείται από υπολείμματα σαπουνιού και μέταλλα. Ας αναμείξουμε ένα φλιτζάνι λευκαντικό χλωρίου και ένα γαλόνι (περ. 4,5 λίτρα) νερό κι ας χρησιμοποιήσουμε μια οδοντόβουρτσα καθαρισμού ή άλλη βούρτσα για να καθαρίσουμε βαθιά στην περιοχή.
Το πλύσιμο ρούχων χωρίς λόγο
Ο Ρίτσαρντσον συστήνει μην πλένουμε κάτι μόνο και μόνο επειδή έχει φορεθεί για λίγο και έχει τσαλακωθεί.
«Θα φορέσω ένα πουκάμισο (αρκεί) να είναι καθαρό (κι ας είναι) λίγο ζαρωμένο», εξηγεί. «Ας σιδερώσουμε με ατμό κάποια συγκεκριμένα σημεία κι είμαστε έτοιμοι. Δεν χρειάζεται να το πλύνω, να το στεγνώσω και να το σιδερώσω ξανά».
Η Γκίσμπρεχτ σημειώνει ότι οι κύκλοι πλυσίματος είναι σκληροί για τα υφάσματα, επομένως το λιγότερο πλύσιμο είναι το κλειδί για να διαρκέσουν τα ρούχα περισσότερο και να διατηρήσουν το χρώμα και το σχήμα τους.
«Ας πλύνουμε κάποια σημεία, μικρούς λεκέδες ή φορέσουμε εσώρουχα που ”προστατεύουν” εξωτερικά σημεία», λέει. «Ο ιστότοπος του Levi’s αναφέρει συγκεκριμένα ότι πρέπει να πλένουμε τα τζιν σας μόνο αφού το έχουμε βάλει 10-30 φορές! Επιπλέον, το να πλένουμε λιγότερο είναι λιγότερη δουλειά για εμάς, ενώ καταναλώνουμε λιγότερο νερό και ενέργεια».
Ανάμειξη λευκών και χρωμάτων
Μπορεί να είναι το κλισέ ατύχημα στο πλύσιμο των ρούχων (ποιος δεν έχει δει έναν χαρακτήρα κωμωδίας να βλέπει τα λευκά του ρούχα να γίνονται ροζ επειδή τα έπλυνε κατά λάθος με κάτι κόκκινο;), αλλά το σκηνικό μπορεί σίγουρα να επαναληφθεί. Προσοχή στην ανάμειξη λευκών και χρωμάτων.
«Αν και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να το παρατηρήσουμε, για να βεβαιωθούμε ότι τα λευκά μας παραμένουν πραγματικά λευκά, ας τα κρατήσουμε μακριά από πιο σκούρα χρωματιστά αντικείμενα, ειδικά τα καινούργια των οποίων οι βαφές θα τρέξουν», λέει η Γκίσμπρεχτ.
Προσθήκη Επιπλέον Νερού
Τα νεότερα πλυντήρια ρούχων υψηλής απόδοσης στην αγορά σήμερα τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο νερό από τα παραδοσιακά μοντέλα. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι δελεαστικό να προσθέσουν περισσότερα, αλλά αυτό θα ήταν λάθος.
«Πολλοί άνθρωποι θέλουν να προσθέσουν επιπλέον νερό», λέει ο Ρίτσαρντον. «Ας μην το κάνουμε. Το μηχάνημα ξέρει τι κάνει κι είναι κατασκευασμένο για ένα συγκεκριμένη ποσότητα (νερού). Η τοποθέτηση επιπλέον νερού δεν αφήνει το νερό να περάσει τα ρούχα μας και κάνει τη διαδικασία χειρότερη».
Δεν τακτοποιούνται τα ρούχα μόλις πλυθούν
«Ας τοποθετήσουμε μακριά τα πράγματά μας αμέσως μόλις τελειώσει η πλύση», συμβουλεύει ο Ρίτσαρντσον. «Αν το κάνουμε αυτό, τότε το έργο δεν είναι πραγματικά τόσο δύσκολο, αλλά μόλις ”καθίσουν” στο μηχάνημα, στο καλάθι ή στην καρέκλα, στην κρεβατοκάμαρα, (τότε) γίνεται όλο και χειρότερο».
Η Γκίσμπρεχτ προτείνει να μην ξεκινήσουμε μια καινούργια πλύση προτού τελειώσουμε την τακτοποίηση των ρούχων της προηγούμενης.
«Είναι πολύ εύκολο να πετάξουμε μερικά ρούχα για πλύση και να ξεκινήσουμε έναν καινούργιο κύκλο», λέει. «Αλλά το να τα αφήσουμε να ”καθίσουν” (τα πλυμένα) για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει δυσωδίες, ”μπαγιάτικες” μυρωδιές, (κι) αν τα αφήσουμε στο στεγνωτήριο για πολύ καιρό μπορεί να έχουμε ζαρωμένα ρούχα και όλοι έχουμε αυτό το καλάθι με καθαρά ρούχα να κάθεται στο δωμάτιό μας για τόση ώρα που μόλις αρχίζουν να ανακατεύονται με τα βρώμικα καταλήγουν (όλα) να χρειάζονται ξανά πλύσιμο – περισσότερη δουλειά για εμάς!»
Έλλειψη ρουτίνας
Η Γκίσμπρεχτ τονίζει την σημασία της ρουτίνας του πλυσίματος ρούχων για να γίνει η διαδικασία πιο απρόσκοπτη.
«Είτε είμαστε άτομο τύπου ”μια μικρή πλύση την ημέρα” είτε ”δέκα πλύσεις την Κυριακή”, η τακτική ρουτίνα θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε φρέσκο απόθεμα ρούχων στην ντουλάπα μας και να εξοικονομήσουμε (χρόνο) στην αναζήτηση για το αγαπημένο μας μπλουζάκι μέσα από σωρούς από βρώμικα ή καθαρά ρούχα», λέει.
Ο Ρίτσαρντσον συμβουλεύει ομοίως να γίνει το πλύσιμο των ρούχων τελετουργικό με πιο θετικό πρόσημο για να αφαιρεθεί η αίσθηση του τρόμου που βιώνουν πολλοί άνθρωποι.
«Αν ξεκινήσουμε με αυτή τη στάση του ”ουφ, πρέπει να πλύνω τα ρούχα”, τότε θα είναι η (πιο) κοπιαστική δουλειά που φανταζόμαστε», λέει «Αντίθετα, ας προσέλθουμε με μια στάση ότι είναι διασκεδαστικό. Ας βάλουμε να παίζουν μερικές μελωδίες που αγαπάμε. Ας πιούμε ένα ποτό, ίσως ένα σνακ. Δεν είναι κάτι υποχρεωτικό. Είναι επειδή το θέλουμε εμείς να γίνει»