Τα 5 λάθη που κάνουμε μετά τη δουλειά και ρίχνουν την παραγωγικότητά μας - Ειδικοί βάζουν στοπ

Το χειρότερο είναι πως πιστεύουμε ότι αυτά τα σφάλματα μας κάνουν πιο αποδοτικούς.
Open Image Modal
Yuliia Kaveshnikova via Getty Images
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας; Ειδικοί αποκαλύπτουν

Εάν από το 2025 αποφασίσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο παραγωγικοί, ίσως υποθέτουμε ότι ήρθε η ώρα να μην αφήνουμε ανεκμετάλλευτο ούτε ένα λεπτό της ημέρας. Αλλά έχουμε πέσει έξω.

Το να πιέζουμε τον εαυτό μας να εργάζεται σκληρά και ασταμάτητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Αν δεν προσφέρουμε ποτέ στον εγκέφαλό μας χρόνο για ξεκούραση, η συγκέντρωση και η δημιουργικότητά μας θα πέσουν στα τάρταρα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας;

Σύμφωνα με τους τρεις ειδικούς με τους οποίους μιλήσαμε, το πιο πολύτιμο είναι να παίρνουμε χρόνο για πνευματική φόρτιση και ανεφοδιασμό. Όπως εξηγεί και η Σόφι Μόρκ, κλινική ψυχολόγος στο Headspace, «όταν νιώθουμε ξεκούραστοι και ικανοποιημένοι στις στιγμές που περνάμε εκτός δουλειάς, γινόμαστε πιο παραγωγικοί και παρόντες όταν επιστρέφουμε».

Οπότε, όλα αυτά που κάνουμε μετά ή και πριν τη δουλειά, έχουν σοβαρή επίδραση στο πόσο συγκεντρωμένοι και αποδοτικοί είμαστε την επόμενη μέρα. Και δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε μετά το σχόλασμα ή πριν πιάσουμε; Οι ειδήμονες έχουν 5 πολύτιμα tips.

5 πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε μετά τη δουλειά, εάν θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας

1. Να κάνουμε ακόμα περισσότερη δουλειά

Η Χίθερ Λαμπ, ειδικός σε θέματα ευεξίας στον χώρο εργασίας, υπογραμμίζει ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο είναι να το ρίξει στη δουλειά. Και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο.

Κι όμως, σε αντίθεση με τον Λαμπ, έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι αισθανόμαστε την πίεση να εργαζόμαστε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Και όσοι αντιστεκόμαστε σε αυτή μας την επιθυμία, νιώθουμε τύψεις και άγχος. 

«Όμως, όπως κι αν νιώθουμε, είναι σημαντικό να αφήνουμε στον εγκέφαλό μας λίγο ελεύθερο χρόνο. Διότι έστω κι αν τα καταφέρουμε μετά τη δουλειά και συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ο εγκέφαλός μας δεν παίρνει χρόνο να ανακάμψει και να αναδιοργανωθεί», προειδοποιεί ο Μπίλι Ρόμπερτς, ιδρυτής στο Focused Mind ADHD Counseling. «Και αυτό απειλεί να μας στερήσει το κίνητρο για δουλειά, καθώς και τη δημιουργικότητά μας», προσθέτει ο ειδικός.

Οπότε;

Αντί να εργαζόμαστε μέχρι την ώρα του ύπνου, ο Λαμπ προτείνει να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που θα ρίξουν τους τόνους, όπως το να βγούμε μια βόλτα ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο. Αυτά θα μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να χαλαρώσουμε. Και έτσι, θα επαναφορτιστούμε και θα επιστρέψουμε στη δουλειά μας την επόμενη μέρα γεμάτοι ενέργεια», καταλήγει ο Λαμπ.

2. Λαμβάνουμε ασταμάτητα ειδοποιήσεις που σχετίζονται με την εργασία μας

Ακόμα κι αν δεν εργαζόμαστε σε πρακτικό επίπεδο, ακόμα και η απλή εμφάνιση ειδοποιήσεων στο email από τους συναδέλφους μας, κρατά τον εγκέφαλό μας σε διαρκή εγρήγορση. Και αυτό διατηρεί το μυαλό μας στη λειτουργία επίλυσης προβλημάτων μέρα-νύχτα. Όμως με την πάροδο του χρόνου, αυτό μοιραία θα εξαντλήσει τα επίπεδα της παραγωγικότητας και της ενέργειάς μας.

Η λύση;

Όταν φεύγουμε από το γραφείο, απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις από τη δουλειά και αφήνουμε τον εγκέφαλό μας να αποδεσμευτεί. Ακόμη, εάν έχουμε επαγγελματικό τηλέφωνο, το αφήνουμε σε άλλο δωμάτιο. Η λήψη αυτών των μέτρων θα βοηθήσει το μυαλό μας να απομακρυνθεί πλήρως από την εργασία, αποτρέποντας τον κίνδυνο της εξάντλησης.

3. Δεν ακολουθούμε μια ιεροτελεστία για τη μετάβαση από τη δουλειά στην ανεμελιά

Ακόμα κι αν εργαζόμαστε από το σπίτι, τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου θα πρέπει να είναι σαφή, πράγμα που δεν ισχύει για πολλούς ανθρώπους. Πλήθος ερευνών υποδηλώνουν ότι η εργασία και η προσωπική ζωή έχουν γίνει τόσο συνυφασμένες, που πολλοί άνθρωποι χάνουμε το ενδιαφέρον μας και δουλεύουμε χωρίς κίνητρο.

Σύμφωνα με την Μορκ, το να μην έχουμε κάποιο είδος «μεταβατικού δείκτη» που να διευκρινίζει στον εγκέφαλό μας ότι έχουμε τελειώσει με τη δουλειά για σήμερα, κρατά τον εγκέφαλό μας στη λειτουργία «δουλειά» όλη μέρα.

Οπότε η ειδικός, συνιστά αμέσως μετά το τέλος της βάρδιας να κάνουμε μια πράξη που θα σηματοδοτήσει ότι τώρα απολαμβάνουμε λίγο προσωπικό χρόνο. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να το να αλλάξουμε ρούχα, να πλύνουμε το πρόσωπό μας με ζεστό νερό ή να ανάψουμε ένα κερί. Πρέπει όμως να το κάνουμε κάθε μέρα, έτσι ώστε ο εγκέφαλός μας να εντυπωθεί ότι αυτό σημαίνει σχόλασμα και να ξεκουράζεται επιτέλους. 

4. Υπερφορτώνουμε τη μέρα μας με άλλες εξαντλητικές εργασίες

Αντί να κάνουμε μαζεμένες όλες τις δουλειές του νοικοκυριού μετά το σχόλασμα, ας τις κατανείμουμε σε πολλές ημέρες. Μερικές φορές, όταν αφήνουμε πλυντήριο, ψώνια, μαγείρεμα, καθαριότητες για ένα απόγευμα, όλα αυτά καταλήγουν να μας πνίγουν. Για αυτό θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η λίστα με τα καθήκοντά μας μετά τη δουλειά είναι διαχειρίσιμη. 

5. Δεν κοιμόμαστε όπως θα έπρεπε

Ο καλός ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος για την παραγωγικότητα, τις επιδόσεις, τη μνήμη, τη δημιουργικότητα και τα επίπεδα της ενέργειάς μας. Όταν αγνοούμε την υγιεινή του ύπνου, θα καταλήξουμε κουρασμένοι και ευερέθιστοι την επόμενη μέρα.

Για να φτιάξουμε τη ρουτίνα του ύπνου μας, θα πρέπει να αποφύγουμε τα ποτά με καφεΐνη έξι έως οκτώ ώρες πριν τον ύπνο και να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Επίσης, βοηθά πριν από τον ύπνο να κάνουμε κάτι ευχάριστο, όπως να ακούμε τη μουσική που μας αρέσει, ένα podcast ή να διαβάζουμε μια όμορφη ιστορία. Στόχος μας είναι να βρούμε μια απλή, χαλαρωτική δραστηριότητα που να προετοιμάζει το σώμα μας για ύπνο, ώστε να ξυπνάμε νιώθοντας ανανεωμένοι και έτοιμοι να αδράξουμε τη μέρα.