Το μαγειρικό λάδι αποτελεί βασική τροφή, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αμέτρητων συνταγών. Είτε σοτάρουμε λαχανικά, είτε μαρινάρουμε κρέατα, είτε ετοιμάζουμε πασχαλινά κουλουράκια, σίγουρα θα χρειαστούμε ένα μπουκάλι λάδι.
Ωστόσο, είμαστε εντάξει με το οποιοδήποτε λάδι; Τα έλαια έχουν διαφορές ως προς τις θρεπτικές τους ουσίες και αυτό, είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν προτού επιλέξουμε.
Παρά το γεγονός ότι όλα τα έλαια έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες (120 ανά κουταλιά της σούπας), μερικά έχουν υψηλότερες ποσότητες ακόρεστων, ενώ άλλα έχουν μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Αυτά, είναι ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας βοηθούν στον προσδιορισμό του πόσο ευεργετικό είναι το κάθε λάδι για την υγεία μας.
Ποια είναι όμως τα πιο υγιεινά λάδια για το μαγείρεμα και ποια 5 θα πρέπει να αποφεύγουμε;
Τα 5 πιο υγιεινά έλαια
1. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά. Για αυτό κερδίζει την πρώτη θέση στα έλαια που θα πρέπει να προτιμάμε. Τόσο για τις κρύες όσο και για τις ζεστές συνταγές και τα αρτοσκευάσματα, τις σάλτσες ή τις σαλάτες μας.
Πέρα από πεντανόστιμο, το ελαιόλαδο είναι επίσης πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε. Ο κύριος τύπος ακόρεστων λιπαρών στο ελαιόλαδο ονομάζεται ελαϊκό οξύ. Αυτό το είδος το μονοακόρεστων λιπαρών επιφυλάσσει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας, συμπεριλαμβανομένης της προστατευτικής δράσης έναντι της αντίστασης στην ινσουλίνη και της αντιφλεγμονώδους λειτουργίας. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε στο ελαιόλαδο χρησιμεύει ως αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην πρόληψη και την καταπολέμηση πολλών ασθενειών.
2. Το έλαιο αβοκάντο
Το λάδι αβοκάντο είναι εξαιρετικό για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το τηγάνισμα. Έχει επίσης μια λεπτή γεύση, που του επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί τόσο στις γλυκιές όσο και τις αλμυρές δημιουργίες μας που απαιτούν ψήσιμο. Παρόμοια με το ελαιόλαδο, το λάδι αβοκάντο έχει υψηλή σύνθεση ελαϊκού οξέος, γεονός που το καθιστά μια θρεπτική πηγή λιπαρών.
3. Το ηλιέλαιο
Το ηλιέλαιο περιέχει ακόρεστα λιπαρά και αυτό το καθιστά μια σχετικά υγιεινή επιλογή σε σχέση με άλλα έλαια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα ακόρεστα λιπαρά αποτελούνται κυρίως από ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με κάποιες ανησυχίες για την υγεία.
Τα ωμέγα-6 λιπαρά, ναι μεν είναι απαραίτητα για το σώμα μας, αλλά η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές και συνακόλουθα προβλήματα υγείας. Ακόμη, η χαρακτηριστική γεύση ξηρών καρπών αυτού του λαδιού το καθιστά λιγότερο ευέλικτο για το μαγείρεμα και το ψήσιμο. Ωστόσο, εξακολουθεί να μπορεί να το απολαύσει κανείς σε διάφορα πιάτα και φαίνεται να παρέχει κάποια οφέλη για την υγεία.
4. Το σησαμέλαιο
Το σησαμέλαιο αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν την υγεία των κυττάρων, ενώ έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όπως η αθηροσκλήρωση.
Διάφορα πιάτα που είναι εμπνευσμένα από την Ασία, όπως τα stir-fries και τα πιάτα με ζυμαρικά, είναι μερικές ιδανικές ευκαιρίες να ενσωματώσουμε το σησαμέλαιο στη μαγειρική μας. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο έλαιο σε μαρινάδες και ντιπ, όπως το χούμους.
5. Το φυστικέλαιο
Ενώ το φυστικέλαιο έχει ορισμένα μειονεκτήματα, επιφυλάσσει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Πρώτον, είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ, γνωστό πλέον για τα οφέλη του στην υγεία. Επιπλέον, το φυστικέλαιο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το φυστικέλαιο περιέχει επίσης φλεγμονώδη Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα-6 λιπαρών, όπως προείπαμε, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας, επομένως είναι καλύτερο να περιορίσετε τις πηγές ωμέγα-6 λιπαρών σας.
Πέντε έλαια που καλύτερα να αποφεύγουμε
1. Το φοινικέλαιο
Το φοινικέλαιο, έχει υψηλή συγκέντρωση κορεσμένου λίπους, που θεωρείται ότι επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Αν και σπάνια μαγειρεύουμε με φοινικέλαιο στο σπίτι, το εν λόγω συστατικό βρίσκεται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, από κέικ και ζύμες πίτσας μέχρι μπισκότα και σοκολάτες.
Επιπλέον, το φοινικέλαιο προέρχεται από ένα φυτό που καλλιεργείται στο τροπικό δάσος και η συγκομιδή αυτού του ελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το οικοσύστημα των τροπικών δασών.
2. Το σογιέλαιο
Μελέτη συνδέει το σογιέλαιο με την παχυσαρκία και τη δυσανεξία στη γλυκόζη. Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του σογιέλαιου σε ωμέγα-6 λιπαρά σχετίζεται με την ανάπτυξη πεπτικών ασθενειών, όπως η κολίτιδα.
3. Το καλαμποκέλαιο
Γνωστό και ως αραβοσιτέλαιο, χρησιμοποιείται συχνότερα στο τηγάνισμα. Αν και περιέχει μια κάποια ποσότητα βιταμίνης Ε, το αραβοσιτέλαιο έχει πολλά μειονεκτήματα, με πρώτο και κύριο την υψηλή περιεκτικότητά του σε Ωμέγα-6 λιπαρά. Επιπλέον, τα περισσότερα προϊόντα αραβοσιτέλαιου παρασκευάζονται με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, προκαλώντας τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες.
4. Τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια
Τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια δεν παράγονται φυσικά. Αντίθετα, παρασκευάζονται με την προσθήκη μορίων υδρογόνου σε υγρά έλαια. Αν και αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιώσει την υφή, παράγει επίσης τρανς λιπαρά, που επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία της καρδιάς και αυξάνουν τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών.
5. Το λάδι καρύδας
Αν και αυτό το λάδι κερδίζει σε δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να περιορίσουμε την κατανάλωσή του. Κυρίαρχη αιτία είναι ότι το λάδι καρύδας έχει υψηλή συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών, εκτοξεύοντας τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης.
(Mε πληροφορίες από eatthis).