Τα 5 πιο θρεπτικά τρόφιμα σε κονσέρβα - Κάνουν θαύματα

Γρήγορο φαγητό vs γεύμα σε κονσέρβα: Ποιο είναι πιο υγιεινό; Ειδικοί απαντούν.
|
Open Image Modal
Francesco Carta fotografo via Getty Images


Αν η πανδημία μας δίδαξε κάτι, ήταν η σημασία του να εφοδιάζουμε τα ντουλάπια μας με κονσέρβες, στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν έχουν και την καλύτερη φήμη, καθώς θεωρούνται γεύματα δεύτερης κατηγορίας με μικρή διατροφική αξία και όχι και τόσο αυθεντική γεύση.

Κι όμως, πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα εξακολουθούν να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αφού η διαδικασία κονσερβοποίησης έχει μικρότερο αντίκτυπο στη διατροφή από ό,τι νομίζουμε.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά κονσέρβες σημείωσαν υψηλότερη πρόσληψη 17 βασικών θρεπτικών συστατικών, σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν σπάνια κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως τα κονσερβοποιημένα φαγητά είναι καλύτερη επιλογή από το «γρήγορο φαγητό», αφού μας προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.

Και σε ό,τι αφορά τη γεύση, προϊόντα όπως το κονσερβοποιημένο καλαμπόκι, τα ροδάκινα και οι ντομάτες συλλέγονται στη μέγιστη ωρίμανση και συσκευάζονται πολύ λίγο αργότερα, έτσι ώστε να διατηρούν όλα τα αρώματα και τη φρεσκάδα τους.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Υπάρχουν κονσερβοποιημένα τρόφιμα που θεωρούνται πιο υγιεινά και ωφέλιμα για τον οργανισμό σε σχέση με άλλα; Και αν ναι, ποια είναι αυτά; Ειδικοί απαντούν τα τί και τα πώς.

1. Τα μαύρα φασόλια σε κονσέρβα

Τα μαύρα φασόλια σε κονσέρβα μας παρέχουν περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα. Και όπως είναι γνωστό η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά και άμεση επίτευξη των στόχων για απώλεια βάρους.

Μια τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, ανακάλυψε ότι το να καταναλώναμε ένα φλιτζάνι κονσερβοποιημένα φασόλια καθημερινά για ένα μήνα μειώνει τα επίπεδα της LDL ή αλλιώς της «κακής» χοληστερόλης

Αλλά τα οφέλη αυτής της κονσέρβας δεν σταματούν εδώ. Τα όσπρια με πιο σκούρο χρώμα, όπως τα μαύρα φασόλια, φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην αντιγήρανση του οργανισμού. 

2. Τα κονσερβοποιημένα στρείδια

Κάθε κονσέρβα στρειδιών μας παρέχει την ποσότητα βιταμίνης Β12 που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας σε ημερήσια βάση, αλλά και μια ικανή δόση σεληνίου, ενός μετάλλου που συνδέεται με λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουμε από συμπτώματα κατάθλιψης.

Συν τοις άλλοις τα κονσερβοποιημένα στρείδια είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, ενός θρεπτικού συστατικού που βοηθά στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, χάρις στην οποία το οξυγόνο μεταφέρεται από τους πνεύμονες σε όλο το υπόλοιπο σώμα. 

3. Ο κονσερβοποιημένος τόνος

Ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το σελήνιο, ο σίδηρος και η βιταμίνη D. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, παρέχοντας μας περίπου 30 γρ. πρωτεΐνης ανά τα 100 γρ.

4. Οι κονσερβοποιημένες πιπεριές

Η τακτική κατανάλωση κονσερβοποιημένων πιπεριών σχετίζεται με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία, σύμφωνα με ανάλυση τεσσάρων μελετών παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Cardiology.

Τα οφέλη της πιπεριάς αποδίδονται στην περιεκτικότητά της σε μια χημική ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη και έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακά οφέλη.

Συν τοις άλλοις η πιπεριά ευνοεί το μικροβίωμα του εντέρου, ενώ αυξάνει το αίσθημα κορεσμού από το γεύμα μας, μειώνοντας τις λιγούρες και τις θερμιδογόνες επιδρομές στο ψυγείο, αλλά και ενισχύοντας τον μεταβολισμό.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είναι επίσης πεντανόστιμες και δένουν υπέροχα σε ένα σωρό συνταγές. Γιατί λοιπόν να μην έχουμε ένα βάζο κονσερβοποιημένες πιπεριές στο ντουλάπι μας; Ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη βραδιά για μεξικάνικο με την παρέα, για μια λαχταριστή πίτσα ή απλώς για μια σαλάτα με έξτρα πικάντικη γεύση.

5. Η κονσερβοποιημένη ντομάτα

Η ντομάτα ακόμα και μετά την κονσερβοποίηση προσφέρει στον οργανισμό μας μια πολύτιμη φυτική ένωση που είναι γνωστή ως λυκοπένιο και βοηθά στη μάχη κατά της πρόωρης γνωστικής έκπτωσης και παθήσεων όπως η άνοια και το αλτσχάιμερ.

Συν τοις άλλοις, η μεγαλύτερη πρόσληψη λυκοπενίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και εκφυλισμού του γενετικού υλικού (DNA) που σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Η ντομάτα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, που συνδέεται με βελτιωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα φασόλια.

(Με πληροφορίες από outsideonline).