Tα αεροπορικά εισιτήρια είναι πολύ ακριβά - Και το κόστος τους θα συνεχίσει να αυξάνεται

Ξεχάστε τις μέρες που ταξιδεύατε φθηνά, προειδοποιούν στελέχη του κλάδου.
Open Image Modal
mihailomilovanovic via Getty Images

Το κόστος της επόμενης πτήσης σας είναι πιθανό να ανέβει κι άλλο. Αυτό είναι το μήνυμα από τη Διεθνή Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών, η οποία πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή της τη Δευτέρα στο Ντουμπάι.

Την ώρα που οι αερομεταφορείς ανακάμπτουν μετά την απότομη προσγείωσή τους το διάστημα της πανδημίας του κορονοϊού, οι ηγέτες του κλάδου είπαν στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πολλά κόστη που είναι πιθανό να αυξήσουν κι άλλο τις ήδη υψηλές τιμές των εισιτηρίων.

Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

 

Μέρος αυτού οφείλεται στον παγκόσμιο πληθωρισμό - ένα διαρκές πρόβλημα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Το κόστος των καυσίμων αεροσκαφών (περίπου το 1/3 των συνολικών δαπανών αεροπορικών εταιρειών) παραμένει επίσης υψηλό. Εν τω μεταξύ, μια παγκόσμια προσπάθεια για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα αναγκάζει όλο και περισσότερου αερομεταφορείς να δίνουν μάχη για τη μικρή ποσότητα του λεγόμενου βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου ή SAF, που διατίθεται στην αγορά.

«Οι αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τον έλεγχο του κόστους όσο το δυνατόν περισσότερο προς όφελος των καταναλωτών», είπε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της International Air Transport Association. «Αλλά νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να απορροφούν όλο το κόστος. ... Δεν είναι κάτι που μας αρέσει να κάνουμε, αλλά είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε.

Open Image Modal
via Associated Press

Επίσης, υπάρχει ένα μεταπανδημικό «hangover» και ως προς την παραγωγή νέων αεροσκαφών. Οι εταιρείες στην πλειοψηφία τους διατηρούν τα παλαιότερα αεροπλάνα, τα οποία καίνε περισσότερα καύσιμα. Επίσης, δεν υπάρχουν αρκετά νέα αεροσκάφη για την επέκταση των δρομολογίων και την αύξηση της προσφοράς, ώστε να μειωθούν οι συνολικές τιμές.

Εσοδα στα... ύψη

Αυτή η προειδοποίηση έρχεται καθώς η IATA εκτιμά παγκοσμίως, τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών θα φτάσουν σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2024 - ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Οι αεροπορικοί ταξιδιώτες εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 4,96 δισεκατομμύρια φέτος, με τα συνολικά έξοδα για τους αερομεταφορείς να φτάνουν τα 936 δισεκατομμύρια δολάρια - άλλο ένα υψηλό ρεκόρ. Τα καθαρά κέρδη του κλάδου υπολογίζονται να είναι σχεδόν 60 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Open Image Modal
FG Trade via Getty Images

Η Emirates, για παράδειγμα, σημείωσε κέρδη ρεκόρ 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 από ένα σύνολο εσόδων 33 δισ. δολάρια. Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου για διεθνείς ταξιδιώτες, είχε 86,9 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι, ξεπερνώντας τους αριθμούς του 2019, λίγο πριν η πανδημία του κορονοϊού καθηλώσει την παγκόσμια αεροπορία.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της RwandAir, Yvonne Manzi Makolo, στάθηκε και στους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στους αερομεταφορείς από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται.