Τα αγαπημένα εργαλεία των κορυφαίων σεφ - Πώς θα τα κάνετε δικά σας

Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους σεφ του κόσμου προτείνουν 10 σκεύη μαγειρικής που θα απογειώσουν την μαγειρική σας, με σεβασμό προς το πορτοφόλι σας.
Open Image Modal
faidzzainal via Getty Images
Αυτά τα 10 εργαλεία θα κάνουν την μαγειρική σας πιο εύκολη και ευχάριστη.

Οι επαγγελματίες σεφ δουλεύουν με τα καλύτερα εργαλεία της αγοράς γιατί πολύ απλά, αυτή είναι η δουλειά τους.

 Ο μέσος άνθρωπος που μαγειρεύει στο σπίτι για την οικογένειά του, δεν μπορεί να διαθέσει τόσα χρήματα σε μαχαίρια, κατσαρόλες και τηγάνια, αλλά παράλληλα επιθυμεί να έχει την ίδια, ευχάριστη εμπειρία. 

Ευτυχώς, στο εμπόριο υπάρχουν ποιοτικά εργαλεία για κάθε πορτοφόλι. Ορισμένα από αυτά είναι τόσο αποτελεσματικά και εύχρηστα που χρησιμοποιούνται ακόμη και σε κουζίνες εστιατορίων

Οι κορυφαίοι σεφ του πλανήτη μας βοηθούν να τα ανακαλύψουμε. Και κοστίζουν κάτω από 45 ευρώ.

Μεταλλικά μπολ

Ο σεφ του πολυτελούς ξενοδοχείου The Ritz- Carlton στο Λος Αντζελες, Τζον Λιλέιντνερ, προτείνει ανεπιφύλακτα τα μεταλλικά μπολ ανακατέματος ως τα πιο χρήσιμα εργαλεία της κουζίνας.

Οπως λέει, είναι το σκεύος που, συνήθως, χρησιμοποιείται περισσότερο και με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Οπότε πρέπει να είναι ανθεκτικό και εύχρηστο. 

«Χρειάζεστε φαρδιά μπολ που δεν έχουν μεγάλο βάθος για να γίνεται το ανακάτεμα πιο ομοιόμορφα και η αναδίπλωση πιο εύκολα. Να αποφεύγεται αυτά από σιλικόνη, καθώς είναι συνήθως πολύ βαθιά και δεν πρέπει να τα τοποθετείτε στην φωτιά ή να βάζετε περιεχόμενο που καίει» υποστηρίζει ο σεφ. 

Σετ των 6 μπολ:  Amazon - 21,81 ευρώ

Γουδί και γουδοχέρι

O Τζέιμς Σιχαμπάουτ, γνωστός σεφ με καταγωγή από την Ταϊλάνδη και το Λάος και ιδιοκτήτης τριών εστιατορίων στην Καλιφόρνια, εκθειάζει το γουδί και το γουδοχέρι. 

«Αυτό είναι το καταλληλότερο εργαλείο για να χτυπήσετε φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, αρωματίζοντας την κουζίνα σας. Είναι πολύ ανώτερο από έναν μύλο καφέ ή ένα πολυμίξερ και κακώς είναι τόσο υποτιμημένο» λέει ο σεφ.

Σε αντίθεση με το απλό μπλέντερ, το αρχαίο αυτό σκεύος ψιλοκόβει ομοιόμορφα, πολτοποιεί εύκολα και διαλύει τις ίνες για να απελευθερώσει αιθέρια έλαια και χυμούς, που θα πάνε την μαγειρική σας σε άλλο επίπεδο. 

Κεραμικό γουδί και ξύλινο γουδοχέρι: Amazon - 11,47 ευρώ

Ψαλίδι κουζίνας

Ο Ντέιβιντ Ελκινς, σεφ στο διάσημο εστιατόριο Murray’s Cheese της Νέας Υόρκης, ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την εξέλιξη της κουζίνας και προσπαθεί να κάνει την μαγειρική μια πιο ευχάριστη εμπειρία. 

Το αγαπημένο του εργαλείο -που είναι και οικονομικό- είναι το ψαλίδι μαγειρικής. Είναι για εκείνον απαραίτητο τόσο για τον επαγγελματία όσο και για τον ερασιτέχνη. 

Είναι πιο εύχρηστο από το μαχαίρι.

«Προτιμώ αυτό το ψαλίδι, γιατί είναι αρκετά δυνατό για να κόψει τα πάντα -από θαλασσινά μέχρι κρέας με πολλά κόκκαλα- και ταυτόχρονα είναι μικρό και κοφτερό για να μπορεί να κάνει πιο «λέπτες» δουλειές, όπως να ψιλοκόβει βότανα και λαχανικά, να αφαιρεί το περιττό μέρος του τυριού και ότι άλλο επιθυμείτε» μας λέει ο Ελκινς. 

Ψαλίδι μαγειρικής: JB Prince - 17,98 ευρώ

Open Image Modal
HuffPost
Γουδί με γουδοχέρι, μεταλλικό μπολ ανακατέματος και ψαλίδι από το Amazon.

Επιτραπέζια ξύστρα κουζίνας

Η Εριν Γουέιντ, ιδιοκτήτης και σεφ στο εστιατόριο ζυμαρικών Homeroom του Οκλαντ στην Καλιφόρνια, προτείνει το αγαπημένο της εργαλείο: μια ξύστρα ξύστρα κουζίνας.

Την βοηθάει να κρατάει τον πάγκο της καθαρό, απομακρύνοντας τα κολλημένα υπολείμματα κομμένων τροφών. Επίσης, μπορεί εύκολα να μεταφέρει αυτά που κόβει από την μια μεριά στην άλλη για να εξοικονομεί χώρο. 

«Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά μου άλλαξε την ζωή. Εχει φαρδιά επιφάνεια που μαζεύει εύκολα τις τροφές και κρατάει τον πάγκο καθαρό. Μπορώ, επιπλέον, να κόβω με ακρίβεια, γιατί είναι χωρισμένο σε εκατοστά σαν χάρακας» μας λέει.

Ξύστρα πολλαπλών χρήσεων από ανοξείδωτο ατσάλι: Amazon - 5,18 ευρώ

Το μαχαίρι του σεφ

Ο Zίλ Παγιούμο, σεφ από τις Φιλιππίνες που ειδικεύεται στο street food της χώρας του, αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να διαθέσεις πολλά χρήματα για ένα ποιοτικό μαχαίρι.

Το μαχαίρι είναι αυτό που πάντα είχα στην κουζίνα μου. Η λεπίδα είναι εξαιρετικά κοφτερή και μπορεί να κόψει μια ώριμη ντομάτα καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Στο συρτάρι μου έχω και πολύ ακριβότερα μαχαίρια, αλλά το συγκεκριμένο έχει ανταποκριθεί σε όλες μου τις απαιτήσεις και το χρησιμοποιώ εδώ και 20 χρόνια. Είναι πολύ ανθεκτικό» λέει.

1 σετ των 3 μαχαιριών: Amazon - 22,85 ευρώ.

Open Image Modal
Delish
Κοφτερά μαχαίρια σε όλα τα μεγέθη

Λαβίδες από ανοξείδωτο ατσάλι

Ο Λάχλαντ Σαντς, διευθυντής του Ινστιτούτου Εστίασης στο Λος Αντζελες, προτείνει αυτές τις λαβίδες 12 ιντσών. 

«Δεν είναι η τυπική, λεπτή λαβίδα που μπορεί να χρησιμοποιείτε ως τώρα. Είναι ένα εργαλείο ακρίβειας και λεπτομέρειας. Είναι χοντρό, δυνατό και ανθεκτικό. Το έχω εδώ και 20 χρόνια και δεν έχει πάθει τίποτα» τονίζει.

1 σετ με 2 λαβίδες από ανοξείδωτο ατσάλι: Amazon - 8 ευρώ

Σπάτουλα από σιλικόνη

Ο Χένρι Γουέσλεϊ, σεφ στο εστιατόριο 8UP στο Κεντάκι των ΗΠΑ, δεν αποχωρίζεται την σπάτουλα από σιλικόνη, που είναι ανθεκτική και στις υψηλές θερμοκρασίες. 

«Είναι απαραίτητη τόσο στα εστιατόρια όσο και στα σπίτια, καθώς βοηθά στο να ξεκολλάτε το φαγητό από τα σκεύη και να μην αναγκάζεστε να το πετάτε. Ετσι εξοικονομείτε και χρήματα. Επίσης, δεν χαράσσει τα σκεύη, όπως τα μεταλλικά αντικείμενα και μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων» μας λέει.

1 σετ με 3 σπάτουλες σιλικόνης: Amazon - 9,17 ευρώ

Open Image Modal
artisteer via Getty Images
Εργαλεία που διευκολύνουν την μαγειρική

Τρίφτης

Η σεφ Σούζαν Φένιγκερ προτείνει ανεπιφύλακτα αυτόν τον τρίφτη. 

«Αγαπώ αυτό το εργαλείο γιατί με βοηθάει να φτιάχνω πεντανόστιμες σαλάτες από τριμμένα, φρέσκα λαχανικά και είναι και οικονομικό» αιτιολογεί. 

Τρίφτης Benriner με 4 διαφορετικές λεπίδες από ανοξείδωτο ατσάλι: Amazon - 39,58 ευρώ

Πέτρα ακονίσματος μαχαιριού

Ο Φορτουνάτο Νικότρα, σεφ του ιστορικού εστιατορίου της Νέας Υόρκης Felidia, υποστηρίζει ότι ένα κοφτερό μαχαίρι είναι το πολυτιμότερο εργαλείο του μάγειρα. 

«Ενα κοφτερό μαχαίρι κάνει τη διαφορά όταν κόβετε θαλασσινά, κρέας ή λαχανικά. Βοηθάει στην ακρίβεια και δεν αφαιρεί το ζουμί των τροφίμων» λέει.

Πέτρα ακονίσματος μαχαιριού: Amazon - 13,77 ευρώ

Cake Tester

Το αγαπημένο εργαλείο του σεφ Νικ Γουόνγκ είναι εκείνο που θα σας βοηθήσει να ελέγχετε αν τα φαγητά σας είναι έτοιμα. 

«Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σε όλα τα φαγητά, όχι μόνο στα κέικ, χωρίς να χαλάτε την εικόνα τους. Το συγκεκριμένο έχει και κάλυμμα για να διατηρείται καθαρό» προσθέτει.

Cake Tester από ανοξείδωτο ατσάλι: Amazon - 4,58 ευρώ

Open Image Modal
Huffpost Italy
Cake Tester, εργαλείο ακονίσματος μαχαιριού και τρίφτης με 4 λεπίδες από το Amazon.

Πηγή: Huffpost US