Τα άγνωστα εμβόλια που πρέπει να κάνουμε από μια ηλικία και μετά

Και οι 5 κυρίαρχες προφάσεις μας για να τα αποφύγουμε.
Open Image Modal
ferrantraite via Getty Images
Καθώς γερνάμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα γίνεται όλο και πιο ανίσχυρο, με αποτέλεσμα οι ιογενείς λοιμώξεις να μας πλήττουν περισσότερο

To μότο «η ηλικία δεν είναι παρά ένας αριθμός», μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κίνητρο για όποιον από εμάς θέλει να τρέξει τον πρώτο του μαραθώνιο ή να εγγραφεί σε μια εφαρμογή γνωριμιών στα 55 του χρόνια. Αλλά δεν ισχύει όταν μιλάμε για τα εμβόλια και το πώς αντιδρά το σώμα μας στην κάθε ασθένεια.

«Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα γίνεται όλο και πιο ανίσχυρο, με αποτέλεσμα οι ιογενείς λοιμώξεις να μας πλήττουν περισσότερο. Και τότε, τα εμβόλια μας είναι ακόμα πιο απαραίτητα», επισημαίνει ο Δρ Σκοτ Ρόμπερτς, επίκουρος καθηγητής και ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Yale School of Medicine.

Ως εκ τούτου, η αποφυγή κοινών λαθών στο ζήτημα του εμβολιασμού, όταν είμαστε άνω των 50 ετών, είναι τρομερά σημαντική. Για αυτό και οι γιατροί μοιράζονται το Νο. 1 λάθος που κάνουμε οι άνθρωποι άνω των 50 ετών πριν κάνουμε τα ετήσια εμβόλιά μας και μας εξηγούν πώς θα το αποφύγουμε.

Το Νο. 1 λάθος που κάνουμε στην πλειοψηφία μας οι πενηντάρηδες πριν εμβολιαστούμε

Η απάντηση είναι απλή: Υπολογίζουμε μόνο το ενδεχόμενο της γρίπης.

«Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουμε ότι χρειαζόμαστε μονάχα ένα ετήσιο εμβόλιο: Το αντιγριπικό», παρατηρεί ο παθολόγος Δρ Τζόσουα Κινόνς. «Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα εμβόλια που θα έπρεπε να κάνουμε σε αυτή την ηλικία».

Αυτά τα εμβόλια περιλαμβάνουν:

  • Το εμβόλιο κατά της Covid

  • Το εμβόλιο για την πρόληψη της βακτηριακής πνευμονίας (εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου)

  • To εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή αλλιώς RSV 

  • Το Tdap, ένα εμβόλιο που μας προστατεύει από τον κοκκύτη, μία εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί έντονο βήχα

Διαβάστε τις σχετικές συστάσεις του ΕΟΔΥ εδώ.

Κι αλήθεια, αν είναι τόσο σημαντικά, γιατί παραλείπουμε όλα αυτά τα εμβόλια;

1. Είμαστε αναβλητικοί

Ένας από τους κυρίαρχους λόγους που παραλείπουμε τα εμβόλιά μας ή δεν κάνουμε τακτικά τις δόσεις είναι ότι πολύ απλά χάνουμε τα ραντεβού μας. Και το κάθε εμβόλιο έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο εντός της οποίας πρέπει να γίνεται.

2. Χάνουμε την ψυχραιμία μας μπροστά στη βελόνα

Μερικοί αγχωνόμαστε περισσότερο για το ενδεχόμενο του εμβολιασμού, παρά για το ενδεχόμενο να νοσήσουμε σοβαρά από κάποια εκ των ασθενειών. Κι αυτό είναι εντελώς παράλογο. Γιατί το τσίμπημα είναι στιγμιαίο, ενώ μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να μας ταλαιπωρήσει για καιρό.

3. Φοβόμαστε τις παρενέργειες

«Το να κάνουμε τους ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας να αποδεχτούν την προληπτική θεραπεία όπως τα εμβόλια είναι πάντα μια πρόκληση. Διότι το μυαλό μας είναι προσανατολισμένο προς την αναγνώριση των άμεσων απειλών κι όχι των μελλοντικών συνεπειών σε περίπτωση που παραμείνουμε ανεμβολίαστοι. Έτσι, εάν γνωρίζουμε κάποιον που ο οργανισμός του αντέδρασε άσχημα απέναντι σε ένα εμβόλιο, αυτό θα επηρεάσει την απόφασή μας πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο έχουν σωθεί λόγω εμβολίων», τονίζει ο Ρόμπερτς.

4. Τα Fake News

Μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι πολίτες στη Φλόριντα που επισκέπτονταν καθημερινά ιστοσελίδες παραπληροφόρησης ήταν λιγότερο πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο για την πρόληψη της Covid-19. Και είναι λογικό, καθώς εν μέσω της πανδημίας ξεπήδησαν ολόκληροι οργανισμοί και ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα με μοναδικό σκοπό ύπαρξης τον διασυρμό των εμβολίων με πρόσχημα την αναποτελεσματικότητα.

5. Η λογική του «Αφού ακόμα και όσοι κάνουν εμβόλιο αρρωσταίνουν»

Πράγματι, ακόμα κι αν έχουμε κάνει τα εμβόλιά μας υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να νοσήσουμε από ιούς και γρίπη. Ωστόσο, αφενός οι πιθανότητες είναι λιγότερες σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και αφετέρου, ακόμα και αν αρρωστήσουμε θα υποφέρουμε πολύ λιγότερο, ενώ δεν θα κινδυνεύσουμε να νοσηλευτούμε ή να βρεθούμε στη ΜΕΘ.

Οπότε μάλλον αξίζει τον κόπο. Σωστά; Ας κλείσουμε το ραντεβού μας για όποιο από τα παραπάνω εμβόλια έχουμε αμελήσει. Είναι για το καλό μας.

(Mε πληροφορίες από Parade).