«Τα χρωστώ όλα στη Spectre»: Ο Ζάκερμπεργκ αποκαλύπτει την «αλήθεια» για το Facebook (σε στημένο βίντεο)

Ο «Mr Facebook» αντιμέτωπος με την τεχνολογία των deepfakes.
Open Image Modal
Instagram

«Φανταστείτε το για μια στιγμή: Ένας άνθρωπος με απόλυτο έλεγχο πάνω στα κλεμμένα δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, όλα τα μυστικά τους, τις ζωές, τα μέλλοντά τους. Τα χρωστώ όλα στη Spectre. Η Spectre μου έδειξε πως όποιος ελέγχει τα δεδομένα, ελέγχει το μέλλον».

Αυτό είναι το μήνυμα του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σε βίντεο που ανέβηκε στο Instagram (που ανήκει στο Facebook)- ευθεία πρόκληση στις πολιτικές και τα συστήματα moderation του τεχνολογικού κολοσσού.

 

 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν πρόκειται για αυθεντικό βίντεο και ο ιδρυτής του Facebook δεν «δηλώνει πίστη» στη διαβολική οργάνωση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπος στο σινεμά ο Τζέιμς Μποντ: Το βίντεο, που παραπέμπει σε απόσπασμα από δελτίο ειδήσεων, είναι στημένο μέσω τεχνολογίας «deepfakes», που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παραποιήσει τις φωνές και τα πρόσωπα ατόμων (συνήθως διάσημων), δημιουργώντας αληθοφανή βίντεο. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Vice, αποτελεί δημιουργία δύο καλλιτεχνών, του Μπιλ Πόστερς και του Ντάνιελ Χάουϊ, σε συνεργασία με τη διαφημιστική Canny. Η βάση για αυτό είναι ένα μήνυμα του Ζάκερμπεργκ τον Σεπτέμβριο του 2017, σχετικά με τα περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με το σχετικό post στο Instagram, έχει φτιαχτεί μέσω της τεχνολογίας VDR (video dialogue replacement) της CannyΑΙ. Το deepfake αυτό είναι ένα από μια σειρά που φτιάχτηκαν με τέτοιον τρόπο για την Spectre, μια έκθεση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Sheffield Doc Fest στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Σημειώνεται πως το Facebook πρόσφατα πήρε θέση όσον αφορά στο θέμα των fake ή παραποιημένων εικόνων στα δίκτυά του, λόγω ζητήματος που προέκυψε με ψεύτικο βίντεο της Αμερικανίδας πολιτικού Νάνσι Πελόζι. Αντί για τη διαγραφή, το Facebook προτίμησε την υποβάθμιση της προτεραιότητάς του, έτσι ώστε να εμφανίζεται λιγότερο. Ο Νιλ Ποτς, διευθυντής δημόσιας πολιτικής του Facebook, είχε πει πως αν κάποιος ανέβαζε ένα παραποιημένο βίντεο του Ζάκερμπεργκ, σαν εκείνο της Πελόζι, θα έμενε online.

Όσον αφορά στη θέση του Facebook για το βίντεο του Ζάκερμπεργκ, το Facebook απάντησε πως «θα αντιμετωπίσουμε αυτό το περιεχόμενο όπως αντιμετωπίζουμε όλη την παραπληροφόρηση στο Instagram. Αν “τρίτοι” fact-checkers το υποδείξουν ως ψευδές, θα το φιλτράρουμε από τις επιφάνειες προτάσεων του Instagram, όπως το Explore και τις σελίδες hashtag».