Από την Γερμανία μέχρι την Ιαπωνία και την Ιρλανδία, μερικά από τα πιο παλιά εστιατόρια του κόσμου συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους προσφέροντας τα πιο γνωστά και γευστικά τους πιάτα.
Η διαδικτυακή υπηρεσία «NetCredit» πρόσφατα δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της μια σειρά από χάρτες που δείχνουν λεπτομερώς την τοποθεσία, ως επί το πλείστον, των παλαιότερων εστιατορίων κάθε χώρας που λειτουργούν ακόμα και σήμερα.
Ακολουθούν, σύμφωνα μ′ αυτήν, με τη σειρά τα δέκα πιο παλιά εστιατόρια όλου του κόσμου.
St. Peter Stiftskulinarium, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία
Στην Αυστρία βρίσκεται το πιο παλιό εστιατόριο της Ευρώπης, αν όχι και του κόσμου. Το εστιατόριο St. Peter Stiftskulinarium χρονολογείται το 803 μ.Χ. και προσφέρει πιάτα της αυστριακής κουζίνας πάνω από 1.200 χρόνια. Βρίσκεται μέσα στο Αββαείο του Αγίου Πέτρου στο Σάλτσμπουργκ. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, το tafelspitz. Το αυστριακό αυτό πιάτο περιλαμβάνει βρασμένο μοσχάρι με ψιλοκομμένα μήλα και χρένο.
Historische Wurstkuchl στο Ρέγκενσμπουργκ, Γερμανία
Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι άλλο εκτός από τα λουκάνικα όταν σκεφτόμαστε γερμανικά πιάτα. Το «Historische Wurstkuchl» ξεκίνησε να προσφέρει πλούσια γεύματα στους λιθοδόμους και τους λιμενεργάτες του Ρέγκενσμπουργκ στον Μεσαίωνα, συγκεκριμένα από το 1146. Τα πλούσια γεύματα του, σαφώς, περιλαμβάνουν λουκάνικα ψημένα στα κάρβουνα με ξινό λάχανο και πίτες με λουκάνικο.
The Old House 1147 στο Μάεστεγκ, Ουαλία
Το «The Old House 1147» αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Ουαλικής ιστορίας. Το εστιατόριο που και από την ονομασία του καταλαβαίνουμε ότι ιδρύθηκε το 1147, έχει πλέον ανακαινιστεί διατηρώντας την παλιά του αίγλη. Η πίτα «Old House Pie» αποτελεί το χαρακτηριστικό πιάτο του εστιατορίου. Η πίτα αυτή σερβίρεται με παραδοσιακές πατάτες, αρακά και γέμιση που αλλάζει κάθε μέρα.
Ma Yu Ching′s Bucket Chicken House στο Κάιφενγκ, Χενάν, Κίνα
Το «Ma Yu Ching′s Bucket Chicken House» άνοιξε για πρώτη φορά το 1153, κατά την δυναστεία των Τζιν. Το εστιατόριο προσφέρει τα καλύτερα κοτόπουλα σε κουβά.
The Brazen Head στο Δουβλίνο, Ιρλανδία
Η Ιρλανδία φημίζεται για τις παμπ της. Η πιο παλιά παμπ της άνοιξε το 1198 στο Δουβλίνο. Το «The Brazen Head» είναι γνωστό για την ζωντανή μουσική του και τα παραδοσιακά ιρλανδικά πιάτα του. Το πιο γνωστό πιάτο της παμπ αποτελεί το παραδοσιακό λουκάνικο με πουρέ πατάτας σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή ενός χασάπη. Το πιάτο συνοδεύεται με λαχανικά, πέστο ντομάτας και σος μαϊντανού.
Piwnica Świdnicka στο Βρότσλαβ, Πολωνία
Ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της Ευρώπης βρίσκεται στην Πολωνία, συγκεκριμένα στην πόλη Βρότσλαβ. Το «Piwnica Świdnicka» άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1273 και βρίσκεται στο υπόγειο του παλιού δημαρχείου. Οι επισκέπτες του μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά πολωνικά πιάτα όπως τα πιερόγκι.
La Couronne στο Ρουέν, Γαλλία
Το εστιατόριο αυτό υπάρχει από το 1345 και σύμφωνα με όσα γράφει στην ιστοσελίδα του, το 1431 ο ταβερνιάρης Ραούλ Μπαουντρί μπορούσε να δει από τα παράθυρα του μαγαζιού τα βασανιστήρια της Ιωάννας της Λωραίνης, της γνωστής σε όλους Ζαν ντ’Αρκ. Στο εσωτερικό του εστιατορίου θα δούμε αφιερώματα στη γνωστή αμερικανίδα μαγείρισσα Τζούλια Τσάιλντ, η οποία ήταν η πρώτη που έμαθε στους αμερικανούς την τέχνη της γαλλικής κουζίνας. Μερικές από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού περιλαμβάνουν πάπια, παιδάκια, και το κλασσικό γαλλικό πιάτο με σαλιγκάρια escargot.
The Sheep Heid Inn στο Εδιμβούργο, Σκωτία
Τοποθετημένο στην καρδιά της πόλης του Εδιμβούργου, το «The Sheep Heid Inn» χρονολογείται από το 1360. Το καλύτερο πιάτο της παμπ περιλαμβάνει μπριζόλες με ρουστίκ πατάτες, ψημένα μανιτάρια, ψητές ντομάτες και αρωματικό βούτυρο μαϊντανού. Οι μπριζόλες της παμπ έρχονται κατευθείαν από φάρμες της Βρετανίας και της Ιρλανδίας και για να αποκτήσουν ζουμερή υφή και τέλεια γεύση τις αφήνουν να ωριμάσουν για τουλάχιστον 21 μέρες
Hotel Gasthof Löwen στο Βαντούζ, Λιχτενστάιν
Το ξενοδοχείο «Gasthof Löwen» άνοιξε για πρώτη φορά το 1380. Το εστιατόριο του προσφέρει φαγητά από κουζίνες όλου του κόσμο. Όμως, η σπεσιαλιτέ του ανήκει στην τοπική κουζίνα και περιλαμβάνει κομμένο μοσχαράκι «στιλ Ζυρίχης» με ψημένες πατάτες rösti και λαχανικά.
Honke Owariya στο Κιότο, Ιαπωνία
Το «Honke Owariya» αποτελεί το αρχαιότερο εστιατόριο της Ιαπωνίας καθώς χρονολογείται από το 1465. Είναι ανοιχτό πάνω από 550 χρόνια στη διάρκεια των οποίων έχει τελειοποιήσει τα πιάτα του. Το πιο γνωστό πιάτο του με σόμπα νούντλς συνοδευόμενο από σιτάκε μανιτάρια, κομματάκια ομελέτας, σουσάμι, γαρίδες τεμπούρα, γουασάμπι, φύκια νόρι, πράσο και νταϊκόν ακούγεται πεντανόστιμο. Δεν είναι τυχαίο που αν ποτέ πάμε να φάμε εκεί θα πρέπει να περιμένουμε στην ουρά. Το σίγουρο είναι ότι αξίζει η αναμονή!
ΠΗΓΗ: Insider