Μιλούν τα υπεραιωνόβια δέντρα της Επανάστασης; Τι λένε; Τι αισθάνονται και τι ιστορίες έχουν να μοιραστούν;
Το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21 – μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της Costa Navarino – διοργανώνει τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Τα Δέντρα Μιλούν» που απευθύνεται σε παιδιά 10-14 ετών, τόσο ως σχολικές ομάδες όσο και ως ατομικές συμμετοχές.
Το δέντρα μας δίνουν πάρα πολλά στοιχεία για τη μελέτη της ανθρώπινης και φυσικής ιστορίας. Στο πρόγραμμα «Τα Δέντρα Μιλούν», που έχει ως στόχο να συνδέσει την ιστορία με το περιβάλλον, τα δέντρα παίρνουν σχεδόν ανθρώπινη μορφή. Αποκτούν μνήμη και συνείδηση και αφηγούνται τα ίδια τις ιστορίες τους, δίνοντας πληροφορίες για τη ζωή τους και σημαντικά γεγονότα που συνδέονται με την επανάσταση.
Τα Δέντρα της Επανάστασης εντοπίστηκαν, μελετήθηκαν και οι ιστορίες τους καταγράφηκαν μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Με οδηγό την έρευνα αυτή, ο μαθητικός διαγωνισμός«Τα Δέντρα Μιλούν», προτρέπει τα παιδιά να έρθουν κοντά στη φύση και την ιστορία τους, να γνωρίσουν το παρελθόν τους και να αποδώσουν με το δικό τους δημιουργικό τρόπο τη σχέση των αιωνόβιων δέντρων και της επανάστασης με το σήμερα. Τι λένε τα δέντρα; Ποιο το ταξίδι τους στο χρόνο; Πώς βίωσαν την Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους; Τι παρατηρούν σήμερα;
Ελιές, πλατάνια, φοίνικες, δρύες και βελανιδιές που υπήρχαν στην Πελοπόννησο από τις αρχές του 19αιώνα και ήταν «μάρτυρες» ιστορικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης λειτουργούν ως ερέθισμα για τους μαθητές που μπορούν να υποβάλλουν εδώ πρωτότυπο υλικό σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτωκατηγορίες: 1. Δημιουργία πρωτότυπου βίντεο γυρισμένου με συσκευή κινητού τηλεφώνου σε μορφή .mp4 ή .mov, με μέγιστη διάρκεια 5 λεπτά.2. Δημιουργία πρωτότυπου podcast, σε μορφή .mp3, με μέγιστη διάρκεια 5 λεπτά.3. Δημιουργία πρωτότυπης ποιητικής σύνθεσης, με μέγιστο αριθμό 30 στίχων.
Οι συμμετοχές στο μαθητικό διαγωνισμό είναι ανοικτές έως τις 15 Φεβρουαρίου. Ηαξιολόγηση των έργων, που θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, θα πραγματοποιηθεί από τρεις επιτροπές, μία για κάθε κατηγορία συμμετοχής, που απαρτίζεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου.
Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν διοργανωθεί 2 εκπαιδευτικά σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 800 εκπαιδευτικοί από εκατοντάδες σχολεία της χώρας.
Τα πρωτότυπα έργα που θα διακριθούν, θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ’21 και θα προβληθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με το πρόγραμμα, ενώ οι συμμετέχοντες θα βραβευθούν με δώρα νέας τεχνολογίας της Samsung από τα καταστήματα Public.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Olayan Group και σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.morias21.com/ekpaideytiko-programma-ta-dentra-miloyn/
Δηλώσεις συμμετοχής & Υποβολή έργων έως τις 15 Φεβρουαρίου 2022 Εδώ
Δείτε το βίντεο του Προγράμματος Εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.morias21.com
Σχετικά με το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21
Το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21 είναι μια πρωτοβουλία για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της Costa Navarino, που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές εμπειρίες. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την επιστημονική τεκμηρίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021
Πηγή: dinamiprosforas.gr