Μπορεί παλιότερα η έκφραση “θα γίνουμε από δύο χωριά” να ήταν η αφορμή να τσακωθούν δύο χωριά για τα όρια, τα εδάφη ή τη χάραξη καινούργιου δρόμου, αλλά ο λόγος που τα “Δύο Χωριά” της Τήνου ονομάστηκαν έτσι είναι πολύ διαφορετικός!
Το νησί της Τήνου φημίζεται για τα πολλά χωριά του ένα από τα οποία είναι τα “Δύο Χωριά”. Τα Δύο Χωριά ανήκουν στο Δήμο της Τήνου και βρίσκεται περίπου 8.5 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Είναι το δεύτερο χωριό του νησιού με το μεγαλύτερο υψόμετρο και ονομάστηκε έτσι επειδή χωριζόταν, μέσω ενός ποταμού, στο πάνω και στο κάτω μέρος. Με τα χρόνια ενώθηκαν και έγιναν ένα.
Το χωριό έχει περίπου 20 μόνιμους κάτοικους, ενώ έχει πολλά εξοχικά σπίτια και σπίτια που νοικιάζονται το καλοκαίρι για παραθερισμό. Οι λόγοι που ο κόσμος επιλέγει να μείνει στα Δύο Χωριά είναι επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα, πρόκειται για μια ήσυχη περιοχή και έχει υπέροχη θέα.
Όπως στα περισσότερα νησιά της Τήνου, έτσι και τα Δύο Χωριά, διαθέτουν εργαστήριο Μαραμαροτεχνίας, έργα του οποίου μπορεί κανείς να εντοπίσει σε διάφορα σημεία του νησιού.
Οι Εκκλησίες
Στο νησί της Τήνου, συνυπάρχουν η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Τα Δύο Χωριά είναι το μόνο χωριό του νησιού που φιλοξενεί δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτές οι δύο εκκλησίες βρίσκονται στις δύο άκρες του χωριού.
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου βρίσκεται στο τέρμα του χωριού, στη πάνω πλατεία, και η Κοίμησης της Θεοτόκου στη κάτω πλατεία ή κεντρική πλατεία.
Το Καφενείο του Χωριού
Στη κεντρική πλατεία, με τα μεγάλα πλατάνια, υπήρχε το παραδοσιακό καφενείο του χωριού. Η τότε ιδιοκτήτρια έφτιαχνε τους μεζέδες, με ό,τι είχε στο κήπο της. Πέρα από τους μεζέδες, σέρβιρε καφέ ελληνικό και ίσως φραπέ. Ήταν το στέκι του χωριού, και οι μόνοι πελάτες ήταν οι χωριανοί.
Όταν η ιδιοκτήτρια συνταξιοδοτήθηκε η πλατεία άδειασε για πολλά χρόνια, μέχρι το 2016 που γεννήθηκε το «Στο Καπάκι».
Το «Στο Καπάκι» επανάφερε τον κόσμο στη πλατεία. Το μενού από το «Στο Καπάκι», ξεκίνησε με διάφορα πιάτα με μεζέδες που έκαναν 2 ευρώ το πιάτο, και διάλεγες όσα και όποια ήθελες. Αργότερα διαμορφώθηκε το μενού: ορεκτικά με γεύσεις Τήνου, γλυκά, καφέδες, μπράντς το πρωί, ρακί, κρασί και μεζέδες το βράδυ. Πλέον η πλατεία έχει επισκέπτες από άλλα χωριά και πολλούς τουρίστες.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η πλατεία που στέγαζε το παλιό Καφενείο, πλέον «Στο Καπάκι», είναι από τις μεγαλύτερες πλατείες χωριού των Κυκλάδων.
Η Γιορτή της Ρίγανης και η Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας
Το πανηγύρι των Δύο Χωριών ονομάζεται Γιορτή της Ρίγανης. Συμβαίνει συνήθως μία εβδομάδα πριν την μεγάλη γιορτή της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, και διοργανώνεται από τον σύλλογο των Δύο Χωριών. Το πανηγύρι του χωριού λαμβάνει χώρα κεντρική πλατεία, με ζωντανή μουσική, μεζέδες, ρακί και σοκολατόπιτα. Στη Γιορτή της Ρίγανης μπορεί κανείς να βρει εδέσματα και άλλα προϊόντα από ρίγανη. Η είσοδος είναι 10 ευρώ το άτομο.
Η προετοιμασία για τη Γιορτής της Ρίγανης ξεκινάει από νωρίς το πρωί, τα μαγαζιά είναι όλα κλειστά και γεμίζουν την πλατεία τραπέζια, στήνουν τα όργανα και προετοιμάζονται για το μεγάλο γλέντι. Η γιορτή ξεκινάει 8μ.μ. μέχρι το πρωί.
Παλαιότερα τα πανηγύρια ονομαζόντουσαν απλά το πανηγύρι του εκάστοτε χωριού. Με τα χρόνια αυτό άλλαξε και τους έδωσαν ονόματα όπως: Γιορτή της Ρίγανης στα Δύο Χωριά, Γιορτή της Αγκινάρας στην Κώμη, Γιορτή της Κάπαρης στην Ποταμιά κλπ.
Η Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας είναι επίσης μία σημαντική χειμερινή γιορτή. Στη γιορτή συμμετέχουν τρία χωριά: τα Δύο Χωριά, ο Αρνάδος, και Τριαντάρος.
Η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας είναι κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο. Η γιορτή κρατάει δύο μέρες. Όλα τα μαγαζιά της περιοχής παραμένουν κλειστά. Την παραμονή της γιορτής οι ντόπιοι κατεβάζουν την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας από το Μοναστήρι του Αρνάδου στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, και ακολουθεί μία γιορτή. Ανήμερα της γιορτής, ανεβάζουν την εικόνα από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στο Μοναστήρι και ακολουθεί ξανά γιορτή. Κάθε χρόνο αναλαμβάνει κάποιο από τα τρία χωριά να το οργανώσει.
Αυτές οι δύο γιορτές γίνονται παραπάνω από 40 χρόνια με μεγάλη συμμετοχή από τους ντόπιους και τους τουρίστες του νησιού.
Αν βρεθείτε ποτέ στη Τήνο το καλοκαίρι ή το χειμώνα μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τα Δύο Χωριά, τις εκκλησίες του χωριού, να γευτείτε τους μεζέδες του και να διασκεδάσετε, αν τύχει και βρεθείτε σε κάποιες από τις γιορτές του.