Με «όπλο» τη θετική για την Ελληνική Οικονομία έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα δημοσιοποιηθεί επίσημα σήμερα Τετάρτη, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της στην προσπάθεια αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων. Η παραδοχή των Ευρωπαίων ότι η χώρα επιτυγχάνει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όχι μόνο το 2019 και το 2020, αλλά και τα επόμενα χρόνια διευκολύνει το οικονομικό επιτελείο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.
Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης είναι ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι αναφορικά με τους στόχους. Τονίζουν ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει να ρίξει το βάρος της στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξη της οικονομίας. Με αυτό το δεδομένο το οικονομικό επιτελείο θα θέσει στη συζήτηση το ζήτημα του «δημοσιονομικού αέρα» που χρειάζεται η οικονομία προκειμένου τα κονδύλια να αξιοποιηθούν σε αναπτυξιακές δράσεις και όχι μόνο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Και αυτό γιατί η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης θα βοηθήσει την επίτευξη των στόχων, ωστόσο οι υποχρέωση της αυστηρής προσήλωσης σε τόσο υψηλούς στόχους δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία, αλλά και στην ανάπτυξη. Δηλαδή η οικονομία θα παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο κυνηγώντας την ουρά της.
Σε αυτή τη βάση το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει τη συμβολή των Ευρωπαίων προκειμένου τα Κοινοτικά κονδύλια να κατευθυνθούν σε αμιγώς αναπτυξιακές δράσεις. Ταυτόχρονα θα παρουσιάσει στους εταίρους το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί και θα αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, για την πλήρη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα χρόνια που καταγράφηκε υποεκτέλεση με αποτέλεσμα να παραμένει αδιάθετο ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων.
Επίσης, η κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση της στους Θεσμούς προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει να γίνονται παρεμβάσεις στα δημοσιονομικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό που η κυβέρνηση θέλει να πετύχει είναι να μην χάνονται στην «μαύρη τρύπα» του χρέους τα υπέρογκα υπερπλεονάσματα που δημιουργούνται, αλλά να επιστρέφουν στην αγορά μέσω αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την διαδικασία που η χώρα ήταν υποχρεωμένη να ακολουθεί τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση αυτή τη διαδικασία ο προϋπολογισμός έπρεπε να διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ωστόσο, η υποαπόδοση των δαπανών σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση δημιουργούσαν υπέρογκα υπερπλεονάσματα, με αποτέλεσμα να επιστρέφεται μέρος αυτών στους φορολογούμενους με έκτακτες όμως καταβολές σε μορφή επιδομάτων, χωρίς να έχουν συνήθως καμία αναπτυξιακή στόχευση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θέματα αυτά δεν έχουν τεθεί επίσημα στους Θεσμούς και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει να τα βάζει στην ατζέντα, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 25 Νοεμβρίου, το οποίο θα προετοιμάσει το κρίσιμο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.