Τι κοινό έχουν οι άνθρωποι και τα φυτά; Είναι και οι δύο ζωντανοί οργανισμοί και κάνουν ήχους.
Ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ανακάλυψε σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019 ότι κάποια φυτά εκπέμπουν μια κραυγή υπερήχων υψηλής συχνότητας όταν βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η ομάδα του Itzhak Khait, εξέτασε τους ήχους που εκπέμπονται από τα φυτά της ντομάτας και του καπνού όταν «στρεσάρονται» λόγω έλλειψης νερού ή όταν κόβονται οι βλαστοί τους.
Και στις δύο περιπτώσεις η μελέτη έδειξε ότι μικρόφωνα κατέγραψαν υπερηχητικούς ήχους μεταξύ των 20 και 100 κιλοχέρτζ.
Οι ήχοι που εκπέμπονται από τα «αγχωμένα» φυτά είναι συχνότητες μη αντιληπτές από τους ανθρώπους, παρ’ όλα αυτά η ομάδα των επιστημόνων πιστεύει ότι «κάποιοι οργανισμοί» μπορούν να αντιληφθούν τους ήχους ακόμα και από αρκετά μέτρα μακριά , σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βάση δεδομένων bioRxiv.
Το φυτό της ντομάτας εξέπεμψε 25 ήχους δυσφορίας σε διάστημα μιας ώρας. Τα φυτά καπνού εξέπεμψαν 15 ήχους δυσφορίας.
Όταν υπόκεινταν σε έλλειψη νερού, τα φυτά της ντομάτας εξέπεμψαν 35 υπερηχητικούς ήχους σε διάστημα μιας ώρας, ενώ 11 ήχοι παρήχθησαν από τα φυτά του καπνού. Η ομάδα παρατήρησε πως οι ήχοι που εκπέμφθηκαν όταν τα φυτά είχαν έλλειψη νερού, ήταν δυνατότεροι σε σχέση με αυτούς που παράγονταν όταν κόβονταν οι βλαστοί τους.
Τα φυτά που δεν τέθηκαν σε οποιοδήποτε περιβαλλοντικό «άγχος» εξέπεμψαν λιγότερο από έναν ήχο δυσφορίας την ώρα, σύμφωνα με το Live Science.
Συνοψίζοντας τα ευρήματά τους, η ομάδα έγραψε: «Αυτές οι ανακαλύψεις μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το βασίλειο των φυτών, το οποίο μέχρι στιγμής θεωρείται ότι είναι σχεδόν σιωπηλό».
Με τη βοήθεια ενός μοντέλου μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές προέβλεψαν τις πιθανές συχνότητες που θα εξέπεμπαν τα φυτά καθώς υπόκεινταν σε διαφορετικές μορφές περιβαλλοντικού άγχους, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης ή ανέμου.
Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν μάλιστα ένα μέλλον στο οποίο οι αγρότες θα μπορούν να αναγνωρίζουν διαφορετικά φυτά με βάση μόνο τις κραυγές τους.
Οι ερευνητές στο τέλος της έρευνας συμπεραίνουν: «Περισσότερη έρευνα στη βιοακουστική των φυτών γενικότερα και στην εκπομπή ήχων από τα φυτά ειδικότερα, μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες σχετικά με την κατανόησή μας για τα φυτά και τις αλληλεπιδράσεις τους με το περιβάλλον, και μπορεί επίσης να έχει σημαντική επίδραση στη γεωργία».
Πηγή: Unilad