Τα καλύτερα finger food για να υποδεχτούμε το 2022

Παρέα με τους εμβολιασμένους αγαπημένους μας.

Η Ελληνίδα Θεά των Dip

Open Image Modal
Andrew Scrivani for The New York Times
.

 

Την συνταγή υπογράφει η Μελίσα Κλαρκ των New York Times και τις - αμέτρητες - φορές που το έχω φτιάξει, είναι το πιάτο που συγκεντρώνει τα περισσότερα ενθουσιώδη σχόλια. Εύκολο, αρωματικότατο και τρομερά νόστιμο, μπορεί να φτιαχτεί μέχρι και τρεις μέρες πριν και να αποθηκευτεί στο ψυγείο.

Υλικά

1/2 φλυτζ. άνηθος

1/2 φλυτζ. δυόσμος

1/2 φλυτζ. μαϊντανός

1/3 φλυτζ. βασιλικός

2 σκελίδες σκόρδο λειωμένες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1,5 κ.σ. χυμός λεμονιού

Μία πρέζα αλάτι

1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο

1/2 φλυτζ. φέτα 

1/2 φλυτζ. γιαούρτι στραγγιστό

Βάζουμε τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, το λεμόνι και λίγο από το λάδι στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε με την φέτα και το γιαούρτι. Δοκιμάζουμε το ντιπ και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. Αν το θέλουμε πιο κρεμώδες, προσθέτουμε 1/4 φλυτζ. μαγιονέζα.

Σερβίρουμε με λαχανικά, κράκερς ή τσιπς πίτας. 

 

Τα πιο νόστιμα Τυρομπαστουνάκια 

 

Open Image Modal
smittenkitchen.com
.

 

Το πρόβλημα με αυτά τα μπατόν σαλέ, είναι ότι ναι μεν διατηρούνται στο ψυγείο, κλεισμένα σε αεροστεγές σκεύος, για δύο μέρες, αλλά έτσι και βγούν στο τραπέζι, εξαφανίζονται σε μισή ώρα. Καλού-κακού, κάντε διπλή δόση - ή και τετραπλή.

Υλικά

200 γρ. τσένταρ

60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε 4 κομμάτια

3/4 φλυτζ. αλεύρι

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. μπούκοβο

1 κ.σ. γάλα, κρέμα γάλακτος ή κεφίρ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.

Βάζουμε στο μούλτι το τυρί, το βούτυρο, το αλεύρι, το αλάτι και το μπούκοβο. Τα χτυπάμε 5 φορές, επί 5 δευτερόλεπτα την φορά. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα, μέχρι το μίγμα να γίνει σαν ζύμη.

Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου ενός εκατοστού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι - ή κόφτη για πίτσα - κόβουμε τη ζύμη σε στενές λωρίδες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, φροντίζοντας να έχουν λίγη απόσταση μεταξύ τους. Το μήκος των μπαστουνιών δεν έχει σημασία. Οσο σας βγει. 

Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε.

 

Τηγανητά ραβιόλι

Open Image Modal
whatsgabycooking.com
.

 

Μία πανεύκολη και νοστιμότατη ιδέα, που θα φαγωθεί εν ριπή οφθαλμού. Κρατήστε την συνταγή πρόχειρη, διότι θα έχει μεγάλη ζήτηση.

Υλικά

1 φλυτζ. ελαιόλαδο 

1 αυγό

1/2 φλυτζ. γάλα

2 φλυτζ. φρυγανιά τριμμένη, ανακατεμένη με 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 πακέτο ραβιόλι της προτίμησής σας

Παρμεζάνα τριμμένη

Ψιλοκομμένα μυρωδικά της προτίμησής σας (βασλικός, μαϊντανός, σχοινόπρασο).

Ενα βάζο έτοιμη σάλτσα μαρινάρα

Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και μέτρια φωτιά. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα σε ένα μπωλ και βάζουμε τη φρυγανιά με τον μαϊντανό σε ένα άλλο. Βουτάμε τα ραβιόλι πρώτα στο υγρό μίγμα και μετά στην φρυγανιά

Μόλις ζεσταθεί το λάδι, τηγανίζουμε τα ραβιόλι λίγα-λίγα, περίπου ένα με ενάμιση λεπτό από κάθε πλευρά. Μόλις αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα πιάτο σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας.

Γαρνίρουμε με παρμεζάνα και σερβίρουμε με την σάλτσα μαρινάρα και τα μυρωδικά ξεχωριστά.

 

Τα πονηρά Σουβλάκια

 

Open Image Modal
ERIK BERNSTEIN
.

Το παραδοσιακό Ιταλικό antipasto γίνεται σουβλάκι και τρώγεται ακόμα πιο εύκολα.

Υλικά

1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο

250 γρ. βρασμένα τορτελίνι τυριού

αλατοπίπερο

2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι

250 γρ. μπαλάκια μοτσαρέλας

1/2 κ.γ. ρίγανη

1/4 κ.γ. μπούκοβο

125 γρ. σαλάμι

110 gr. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μπουκιές

φρέσκο βασιλικό

300 γρ. καρδιές αγγινάρας τουρσί, κομμένες σε μπουκιές

110 γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι

 

Αλατωπιπερώνουμε τα τορτελίνι. Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι και 1/4 φλυτζ. λάδι. Ανακατεύουμε καλά.

Μαρινάρουμε τη μοτσαρέλα σε ένα μπωλ με τη ρίγανη, το μπούκοβο και το υπόλοιπο λάδι.

Φτιάχνουμε τα σουβλάκια μας αρχίζοντας με μοτσαρέλα και συνεχίζοντας με σαλάμι, πιπεριά, τορτελίνι, αγγινάρα και πράσινη ελιά.

 

Καναπεδάκια με αβοκάντο και αυγουλάκια ορτυκιού ή καβουρόψιχα

 

Open Image Modal
BBC
.

Μία πολύ εύκολη και πρωτότυπη παραλλαγή του πολύ τρέντι τοστ με αβοκάντο και αυγό, που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα. Κι αν θέλουμε μεγαλύτερη ποικιλία, φτιάχνουμε και μία δόση με καβουρόψιχα.

Υλικά για 24 κομμάτια

Δύο τορτίγιες ολικής αλέσεως

Ενα μικρό, ώριμο αβοκάντο

Χυμός μισού λεμονιού

6 αυγά ορτυκιού

Μία σταγόνα ξύδι από λευκό κρασί

Μία πρέζα πάπρικα

50 γρ. καβουρόψιχα

Ξύσμα μισού λεμονιού

3 ραπανάκια κομμένα σε φέτες

Ανηθος

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε την κάθε τορτίγια σε 12 τρίγωνα κομμάτια. Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τα ψήνουμε για 6-8 λεπτά, γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. 

Βράζουμε τα αυγά με το ξύδι για δύο λεπτά και τα βάζουμε σε ένα μπωλ με παγωμένο νερό. Μόλις κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στη μέση. Λειώνουμε το αβοκάντο με τον χυμό λεμονιού και αλατίζουμε.

Ανακατεύουμε την καβουρόψιχα με το ξύσμα λεμονιού.

Αλείφουμε τα τριγωνάκια με το αβοκάντο. Βάζουμε τα αυγά στα μισά και γαρνίρουμε με την πάπρικα. Βάζουμε στα άλλα μισά πρώτα τρεις φετούλες ραπανάκια και μετά καβουρόψιχα και γαρνίρουμε με τούφες άνηθου.

 
 

Τηγανητά κάσιους με ξύσμα λάιμ και τσίλι

 

Open Image Modal
Joseph De Leo
.

 

Μια παραλλαγή του πιο δημοφιλούς σνακ των μπαρ της Ταϊλάνδης, για μία εξωτική πινελιά στο ρεβεγιόν.

Υλικά

1 φλυτζ. ωμά κάσιους

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. καστανή ζάχαρη

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 κ.γ. σκόνη τσίλι

2 κ.γ. ξύσμα λάιμ

Ζεσταίνουμε 2 εκατοστά λάδι σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε χαρτί κουζίνας σε ένα πιάτο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε τα κάσιους και τα τηγανίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 1 με 2 λεπτά. Επειδή θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και όταν βγούν από τη φωτιά, με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ σκούρα, καλό είναι να τα βγάλουμε πριν πάρουν πολύ χρώμα. Τα στεγνώνουμε στο πιάτο με το χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε σε μπώλ, τα γαρνίρουμε με το αλάτι και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το τσίλι και το ξύσμα λάιμ και ανακατεύουμε ξανά. Τα σερβίρουμε πριν κρυώσουν εντελώς. 

Μπουκιές φύλλου με σουσάμι και τυρί 

Open Image Modal
Michael Graydon, Nikole Herriott
.

Υλικά

6 φύλλα σφολιάτας 

4 κ.σ. βούτυρο, λειωμένο, όχι πολύ ζεστό

1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρά χτυπημένο

1/3 φλυτζ. άσπρο και μαύρο σουσάμι

1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Αλατοπίπερο

120 γρ. γραβιέρα (περίπου 2 φλυτζάνια) τριμμένη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Βάζουμε ένα φύλλο σε ταψί με λαδόκολλα. Το αλείφουμε ελαφρά με βούτυρο και βάζουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω. Πιέζουμε ελαφρά για να κολλήσουν. Αλείφουμε με βούτυρο και βάζουμε και τρίτο φύλλο, ξαναπιέζοντας ελαφρά. Αλείφουμε με το αυγό και γαρνίρουμε με το μισό σουσάμι και τη μισή πάπρικα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μισή γραβιέρα.

Με έναν κόφτη πίτσας, κόβουμε το φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

Τα κράκερς μπορούν να φτιαχτούν από πριν και να φυλαχθούν για 8 ώρες, σε αεροστεγές σκεύος, σε θερμοκρασία δωματίου.