Πού εντοπίζονται τα υψηλότερα φορτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Open Image Modal
Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Ο όγκος των λεπτών σωματιδίων της ατμόσφαιρας στην Ευρώπη μειώνεται σταδιακά την τελευταία δεκαετία. Αυτά είναι καλά νέα γιατί οι ρύποι στην ατμόσφαιρα, όπως τα λεπτά σωματίδια, μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων και μπορούν να επιδεινώσουν χρόνιες αναπνευστικές ή καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ετήσια μέση συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων σε αστικές περιοχές της Ευρώπης ήταν 19,4 μg / m3 το 2011. Αυτός ο αριθμός σταδιακά μειώθηκε στα 12,6 μg / m3 το 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που εκδόθηκαν από τον οργανισμό στατιστικών στοιχείων της Eurostat.

Ωστόσο, παρόλο που αυτοί οι ρύποι βρίσκονται εντός των ορίων στις μετρήσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά σημεία στην Ευρώπη όπου η ρύπανση ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια. Συνάμα, παρά την βελτίωση, τα επίπεδα του 2019 είναι ακόμα υψηλότερα από αυτά που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (10 μg / m3 ετήσιος μέσος όρος).

Επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Open Image Modal
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η μέση ετήσια συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων είναι η υψηλότερη στις αστικές περιοχές της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας.
EuroStat

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Λεπτά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 10 μικρομέτρων μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας φλεγμονή και επιδεινώνοντας ήδη υπάρχοντα προβλήματα στην καρδιά και τους πνεύμονες.

Ακόμα και μικρότερα σωματίδια - εκείνα με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα - μπορούν να ταξιδέψουν ακόμη περισσότερο στους πνεύμονες, οδηγώντας σε πιο σοβαρές συνέπειες στην υγεία.

Σημεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικές περιοχές

Στην Ευρώπη, οι ετήσιες μέσες συγκεντρώσεις ρύπων είναι υψηλότερες στις αστικές περιοχές της Βουλγαρίας (19,6 μg / m3) και της Πολωνίας (19,3 μg / m3). Ακολουθεί η Ρουμανία (16,4 μg / m3) και η Κροατία (16,0 μg / m3).

Καλύτερη ποιότητα αέρα συναντάται στις αστικές περιοχές της Εσθονίας (4,8 μg / m3), της Φινλανδίας (5,1 μg / m3) και της Σουηδίας (5,8 μg / m3), οι οποίες έχουν τη χαμηλότερη συγκέντρωση αυτών των λεπτών σωματιδίων.

Open Image Modal
Παραμένουν σημαντικά σημεία ενεργειακής ρύπανσης.
EuroStat

Ο αντίκτυπος της COVID-19

Εξαιτίας των διαδοχικών lockdown σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους 18 μήνες, ο αέρας σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου ήταν κατά καιρούς καθαρότερος.

Το κλείσιμο των εργοστασίων, οι λιγότερες πτήσεις και αυτοκίνητα στους δρόμους είχαν τεράστιο αντίκτυπο. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον δορυφόρο Sentinel-5P της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι κατά τα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου σε πόλεις και βιομηχανικές περιοχές στην Ευρώπη μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Αλλά ένα χρόνο μετά, καθώς οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας άρχισαν να χαλαρώνουν, ο ίδιος δορυφόρος δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ανακάμπτει στα επίπεδα πριν από την εμφάνιση της COVID.

Στη σύνοδο κορυφής G7 του Ιουνίου 2021, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις ενέργειές τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συγκεντρώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τα φτωχότερα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές. Επιτεύχθηκε επίσης συμφωνία για να τεθεί η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον στο επίκεντρο των σχεδίων αποκατάστασης COVID-19.

Με πληροφορίες από το World Economic Forum