Τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια την Τετάρτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, καθώς η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα απειλεί περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και επιβαρύνει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Τουλάχιστον το 2,6% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί από την έναρξη της πανδημίας, με τον πραγματικό αριθμό να είναι υψηλότερος λόγω των περιορισμένων τεστ σε πολλά μέρη του πλανήτη.
Αν ο αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων ήταν μια χώρα, θα ήταν η όγδοη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στον κόσμο, πίσω από τη Νιγηρία, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να φτάσουμε στα 100 εκατομμύρια, ενώ τα επόμενα 100 εκατομμύρια καταγράφηκαν σε κάτι παραπάνω από έξι μήνες, σύμφωνα με την ανάλυση. Η πανδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι χώρες που αναφέρουν τα περισσότερα κρούσματα κατά μέσο όρο επτά ημερών - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία και το Ιράν - αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% όλων των κρουσμάτων που αναφέρονται κάθε μέρα στον κόσμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν μία στις επτά λοιμώξεις παγκοσμίως. Οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 97% των σοβαρών περιπτώσεων, σύμφωνα με την ομάδα αντιμετώπισης της COVID-19 του Λευκού Οίκου.
Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αναφέρουν επίσης αυξανόμενα κρούσματα. Αντιπροσωπεύοντας μόλις το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, η περιοχή καταγράφει σχεδόν το 15% όλων των ημερησίων κρουσμάτων παγκοσμίως.
Η παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων υπογραμμίζει το αυξανόμενο χάσμα στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ πλούσιων και φτωχών εθνών. Τα κρούσματα αυξάνονται περίπου στο ένα τρίτο των χωρών του κόσμου, πολλές από τις οποίες δεν έχουν χορηγήσει ούτε στον μισό πληθυσμό τους μια πρώτη δόση.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας έκανε έκκληση για ένα μορατόριο στις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 ώστε να μπορέσουν να τεθούν στη διάθεση χωρών που μπόρεσαν να εμβολιάσουν μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού τους.
«Εχουμε επείγουσα ανάγκη να αντιστρέψουμε την κατάσταση: από μια πλειονότητα των εμβολίων που πηγαίνουν στις πλούσιες χώρες σε μια πλειονότητα που θα πηγαίνει στις φτωχές χώρες», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος πρόσθεσε πως το μορατόριο πρέπει να διαρκέσει «τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου».
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ καταγγέλλει εδώ και μήνες την εμβολιαστική ανισότητα που έχει ως αποτέλεσμα 1,5 στους 100 ανθρώπους στις φτωχές χώρες να έχει λάβει μία δόση εμβολίου έναντι 100 στους 100 στις πλούσιες χώρες.