Τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν αυτά της επιδημίας SARS το 2003

Πλέον είναι γύρω στις 10.000.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τον αντίστοιχο της επιδημίας SARS το 2003.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα κρούσματα SARS ήταν περίπου 8.100 κατά τη διάρκεια του οκτάμηνου ξεσπάσματος, ωστόσο οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό από τότε που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Πάνω από 100 κρούσματα έχουν αναφερθεί εκτός Κίνας, σε 22 χώρες. Οι θάνατοι ως τώρα ανέρχονται στους 213, και είναι όλοι στην Κίνα. Συνολικά από τον SARS είχαν πεθάνει 774.

Την Πέμπτη ο ΠΟΥ ανακήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Οι περισσότερες περιπτώσεις έξω από τα σύνορα της Κίνας έχουν να κάνουν με ανθρώπους που είχαν βρεθεί στην πόλη Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, από όπου προήλθε ο ιός. Ωστόσο η Γερμανία, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα ανέφεραν περιπτώσεις ασθενών που είχαν μολυνθεί από ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα.

O SARS ήταν ένας κορονοϊός ο οποίος εμφανίστηκε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας τον Νοέμβριο του 2002. Όταν το ξέσπασμα έλαβε τέλος τον επόμενο Ιούλιο, είχε εξαπλωθεί σε πάνω από 24 χώρες.

Ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα. Ως τώρα έχει εξαπλωθεί σε λιγότερες πόλεις και, αν και περισσότεροι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, έχει προκαλέσει λιγότερους θανάτους. Την Τετάρτη τα κρούσματα στην Κίνα ξεπέρασαν αυτά της επιδημίας SARS.

Η επιδημία του SARS εκτιμάται επίσης πως κόστισε στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 30 δισ. δολάρια. Ωστόσο οικονομολόγοι έχουν πει ότι ο νέος κορονοϊός θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς έχει αναγκάσει πολλές εταιρείες- μεταξύ των οποίων και κολοσσοί της τεχνολογίας, αυτοκινητοβιομηχανίες κ.α. να σταματήσουν προσωρινά τη λειτουργία τους στην Κίνα.

Η Κίνα είχε επίσης επικριθεί για τη συγκάλυψη της έκτασης της επιδημίας SARS. Ωστόσο η ανταπόκρισή της στη νέα επιδημία προκάλεσε θετικά σχόλια, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αυστηρών μέτρων, που απέκλεισαν εκατομμύρια πολίτες σε πόλεις.