Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε στο πώς και ποια τρόφιμα βάζουμε στο ψυγείο

Αν θέλουμε να έχουν μεγαλύτερη ζωή και καλύτερη γεύση, ας διαβάσουμε ό,τι ακολουθεί.
Open Image Modal
zoranm via Getty Images
Don't leave it on the door now

Λοιπόν, τοποθετούμε το γάλα μας στην πόρτα του ψυγείου εδώ και πολύ καιρό. Εντάξει, το ίδιο και εμείς. Τα περισσότερα ψυγεία διαθέτουν μια εύχρηστη θήκη για ποτά στην πόρτα και δεν σκεφτόμαστε ιδιαίτερα αν πρέπει να βάλουμε τα μπουκάλια μας σε αυτήν.

Ωστόσο, μπορεί να μην είναι το βέλτιστο μέρος για να τοποθετήσουμε τρόφιμα, και μάλιστα όχι το γάλα. Ας σκεφτούμε πόσο συχνά ανοίγουμε το ψυγείο μέσα στη μέρα, σκεπτόμενοι τι να φάμε ή να πιούμε.

«Το να βάζουμε γάλα στην πόρτα του ψυγείου είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που το βλέπουμε συνέχεια», λέει ο Νικ Σάκλοκ, από τους ειδικούς της κουζίνας Kesseler.

«Είναι λογικό να το βάζουμε κάπου εύκολα προσβάσιμο. Εξάλλου, το γάλα είναι ένα από τα είδη που βγαίνουν συχνά από τα ψυγεία μας για να συνοδεύσει τα δημητριακά, τσάι και καφέ ή ακόμα και για να ταΐσουμε μωρά».

Αλλά η θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο μας κυμαίνεται, προειδοποιεί. Όταν η πόρτα ανοίγει και κλείνει συνεχώς, το περιεχόμενο εκτίθεται σε θερμότερο αέρα και χρειάζεται χρόνος για να πέσει ξανά η θερμοκρασία.

Εάν αν αποθηκεύσουμε το γάλα στην «τσέπη» της πόρτας, εκτίθεται συνεχώς σε αυτές τις αλλαγές θερμοκρασίας, που μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη βακτηρίων και το γάλα μας να χαλάσει με την πάροδο του χρόνου. Το ίδιο ισχύει για κάθε γαλακτοκομικό προϊόν, όπως η κρέμα.

«Το καλύτερο μέρος για να τοποθετήσουμε το γάλα στο ψυγείο μας είναι χαμηλά, στο πίσω μέρος του χαμηλότερου ραφιού που μπορούμε», συμβουλεύει ο ίδιος. «Ο κρύος αέρας μπαίνει στο ψυγείο από το πίσω μέρος και επειδή ο ζεστός αέρας ανεβαίνει, το χαμηλότερο σημείο είναι και το πιο κρύο, κάτι που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το γάλα μας φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Και προσθέτει: «Είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιούμε την πόρτα του ψυγείου για αντικείμενα που δεν είναι πολύ ευπαθή, όπως οι επιτραπέζιες σάλτσες, οι σάλτσες για σαλάτες, οι κονσέρβες και οτιδήποτε εμφιαλώνεται όπως νερό ή αλκοόλ».

Ο ίδιος συμβουλεύει επίσης να μην αφήνουμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή περισσότερο από όσο χρειάζεται. Όχι μόνο θα κάνει τα τρόφιμα να χαλάσουν πιο γρήγορα, αλλά θα αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας, όταν το ψυγείο είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στο σπίτι μας.

«Για επιπλέον ”μπόνους” ας φροντίσουμε να πάρουμε το γάλα τελευταίο όταν κάνουμε το μεγάλο σούπερ μάρκετ ώστε να μην είναι στο ζεστό καροτσάκι καθώς περπατάμε κάνοντας τα ψώνια μας», προσθέτει.

Δεδομένης της τεχνογνωσίας της στο ψυγείο, ρωτήσαμε την Kesseler ποια άλλα λάθη κάνουν οι άνθρωποι όταν αποθηκεύουν τα τρόφιμά τους. Να τι είπαν οι άνθρωποί της:  

Open Image Modal
Bianca Birau / 500px via Getty Images
.

Αυγά


Τα αυγά είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να αποθηκευτεί στο ψυγείο. Σύμφωνα με το EggInfo.co.uk, τα αυγά πρέπει να διατηρούνται σε σταθερή θερμοκρασία, ιδανικά κάτω από 20°C – είναι κακό να κυμαίνονται μεταξύ ζεστού και κρύου, επομένως δεν είναι ιδανικό να τα κρατάμε στον πάγκο ακόμα και στο κουτί τους.  Εάν έχουμε ένα δροσερό ντουλάπι με σταθερά χαμηλή θερμοκρασία, δεν πειράζει, αλλά το ψυγείο είναι το καλύτερο. 

Ο Σάκλοκ προσθέτει: «Όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε, ας τα βγάλουμε από το ψυγείο για περίπου μισή ώρα πριν τα φάμε για να τα φέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει έτσι να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα μαγειρικής». 

Ντομάτες 


Μπορεί να πιστεύουμε ότι οι ντομάτες είναι καλύτερα να παγώνουν στο ψυγείο, αλλά όσον αφορά στη γεύση, αυτό μπορεί να μην ισχύει. Η υφή της ντομάτας αλλάζει όταν είναι πραγματικά κρύα κι αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στη γεύση της. Η Kesseler λέει ότι ιδανικά θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Ψωμί 

Πολλοί από εμάς μπορεί να βάλουμε το ψωμί μας στο ψυγείο για να μην μουχλιάσει πολύ γρήγορα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το στεγνώνει πολύ νωρίτερα, και γίνεται σκληρότερο αντί να είναι μαλακό, ελαφρύ και αφράτο. Το ψωμί πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου αλλά κάτω από το κάλυμμα – ιδανικά σε κάδο ψωμιού, αν έχουμε.

Βούτυρο 

Η διατήρηση του βούτυρου στο ψυγείο είναι σωστή για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά εξαρτάται από το πόσο συχνά το χρησιμοποιούμε. Εάν το χρησιμοποιούμε λίγο και συχνά, ας αγοράσουμε ένα πιάτο για βούτυρο, ας κόψουμε αυτό που σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε κι ας το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Θα είναι πολύ πιο λείο, θα απλώνεται ευκολότερα και θα έχει και πιο ωραία γεύση.

Καρυκεύματα

Αυτά μπορεί να είναι λίγο αμφιλεγόμενα καθώς σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να διατηρούν παγωμένη την κέτσαπ και την μουστάρδα, και δεν υπάρχει πρόβλημα αν το κάνουμε. Στην πραγματικότητα δεν έχουν ανάγκη να βρίσκονται στο ψυγείο.

Η κέτσαπ ντομάτας ... η σάλτσα μπάρμπεκιου, η μουστάρδα και άλλα αλείμματα μπορούν όλα να επιβιώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και δεν καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στο ψυγείο με αυτόν τον τρόπο. Αλλά θα πρέπει να βάλουμε την  μαγιονέζα στο ψυγείο, καθώς είναι φτιαγμένη από αυγά.