Τα Μπαλέτα Béjart στο Ηρώδειο με τους «7 Ελληνικούς Χορούς» του Μίκη Θεοδωράκη και το «Bolero» του Ραβέλ

Επιστρέφουν στην Αθήνα για δύο παραστάσεις, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου. Η «ερωτική» σχέση του Μπεζάρ με την Ελλάδα.
Open Image Modal
Μπαλέτα Μπεζάρ
Μπαλέτα Béjart

Δύο εμβληματικές χορογραφίες του Μορίς Μπεζάρ (1927 - 2007), οι «7 ελληνικοί χοροί» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και το περίφημο «Boléro» του Μορίς Ραβέλ που αποθεώνουν την τέχνη του μπαλέτου, αλλά και η χορογραφία του βραβευμένου καλλιτεχνικού διευθυντή των Μπαλέτων Béjart, Ζιλ Ρομάν, με τίτλο «Tous les hommes presque toujours s’ imaginent». 

Με αυτό το πρόγραμμα -μία παράσταση διάρκειας 2 ωρών και 20 λεπτών με δύο διαλείμματα- και ένα ensemble 60 χορευτών επιστρέφουν στην Αθήνα τα θρυλικά Μπαλέτα Béjart της Λοζάνης, για δύο παραστάσεις, την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο

«7 Ελληνικοί Χοροί»: Maurice Bejart/ Μίκης Θεοδωράκης

Γοητευμένος από την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ο Μπεζάρ οργάνωσε με μαθηματική ακρίβεια τη χορογραφία του, ενσωματώνοντας αυθεντικά ελληνικά «βήματα» και εξυμνώντας την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία της. 

«Tous les hommes presque toujours s’ imaginent»: Ζιλ Ρομάν / Τζον Ζορν

Ο Ζιλ Ρομάν βυθίζεται σε ένα πλήθος συνθέσεων του σύμπαντος που έχει δημιουργήσει ο Αμερικανός πολυ-οργανίστας Τζον Ζορν, το οποίο έχει εξερευνήσει από το 1990 έως το 2017. Βήμα - βήμα, με μια κίνηση, μια πόζα, o Ρομάν πηγαίνει τους χορευτές του πέρα από τους τοίχους.

Boléro»: Μορίς Μπεζάρ / Μορίς Ραβέλ 

Το αξεπέραστο έργο του Γάλλου συνθέτη Μορίς Ραβέλ (1875 – 1937), γράφτηκε για μπαλέτο το 1928. Ο Μορίς Μπεζάρ δημιούργησε τη χορογραφία στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο του 1961 δίνοντας τον κεντρικό ρόλο της «Μελωδίας» σε μια χορεύτρια και στη συνέχεια σ’ έναν χορευτή. Ο «Ρυθμός» ερμηνεύεται από ομάδα χορευτών και το Boléro είναι η απόλυτη χορογραφία.

Το έργο έχουν ερμηνεύσει κορυφαίοι σολίστ μεταξύ των οποίων οι Μάγια Πλισέτσκαγια, Σιλβί Γκιλέμ και Χόρχε Ντον. 

Open Image Modal
Μπαλέτα Μπεζάρ
Μπαλέτα Béjart

Μορίς Μπεζάρ, ο νεωτεριστής 

Γιος του φιλόσοφου Μορίς Μπερζέ, ο θρυλικός χορευτής, χορογράφος και σκηνοθέτης όπερας, γεννήθηκε στη Μασσαλία την Πρωτοχρονιά του 1927. Ξεκίνησε τον χορό από μικρή ηλικία μετά από συμβουλή γιατρού. Σπούδασε στην Όπερα του Παρισιού  -παράλληλα με σπουδές Φιλοσοφίας- και ξεκίνησε την καριέρα του στο Βισί το 1946. Συνέχισε με τους Janine Charrat και Roland Petit, αλλά κυρίως στο Λονδίνο ως μέλος του Διεθνούς Μπαλέτου.

Το 1995, επιβεβαιώνεται η νεωτερική του ματιά με τη χορογραφία «Symphonie pour un home seul» ερμηνευμένη από την ομάδα του Les Ballet de l’ Etoile. 

Μετά από πολλές χορογραφίες -περί τις 250- και πλήθος παραστάσεων ανά τον κόσμο, το 1987 δημιουργεί το Μπαλέτο Béjart, στη Λοζάνη. Φεύγει από τη ζωή στη Λοζάνη στις 22 Νοεμβρίου του 2007, σε ηλικία 80 ετών, αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη. 

Open Image Modal
SWITZERLAND - MARCH 01: Maurice Bejart in Lausanne, Switzerland in March, 2004 - Bejart amongst pictures of ballets created. (Photo by Philippe PACHE/Gamma-Rapho via Getty Images)
Philippe PACHE via Getty Images

Φίλος του Μάνου Χατζιδάκι -μία από τις συνομιλίες τους, Μάιο του 1985, είναι καταγεγραμμένη στο βιβλίο του συνθέτη «Ο καθρέφτης και το Μαχαίρι»- ο Μπεζάρ χαρακτήριζε τη σχέση του με την Ελλάδα «ερωτική».

Χορογράφησε μουσική τόσο του Χατζιδάκι όσο και του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ η Ελλάδα ανταπέδιδε την εκτίμηση στο πρόσωπο του πάντα με τη θερμή υποδοχή ενός από παλιά αγαπημένου -από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το Ηρώδειο και την Επίδαυρο. 

Ζιλ Ρομάν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων Béjart 

Ο Ζιλ Ρομάν, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών ερμήνευσε τις πλέον περίφημες χορογραφίες του Maurice Béjart πριν γίνει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής των  Μπαλέτων Béjart  της Λοζάνης.

Ο από τον ίδιον τον Μπεζάρ ορισμένος διάδοχος και καλλιτεχνικός διευθυντής το 2007, συνεχίζει να δημιουργεί νέες χορογραφίες και διατηρώντας την κληρονομιά του Μπεζάρ.
Έχει βραβευτεί με το «Danza & Danza» ως καλύτερος χορευτής για την ερμηνεία του στο «Brel et Barbara», με το «Nijinsky Award» από το  «Monaco Dance Forum»  και με το ειδικό βραβείο από το Φεστιβάλ Τέχνης της Σανγκάης για την δουλειά του πάνω στην χορογραφία του Maurice Béjart «The Ninth Symphony». Το 2015 έλαβε το βραβείο   «Maya Plissetskaya» και τo έμβλημα του Ιππότη  «Chevalier dans l’ ordre national du Merite».

Info

Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου
Ωδείο Ηρώδου Αττικού

«7 Ελληνικοί Χοροί»: Maurice Béjart/ Μίκης Θεοδωράκης
«Tous les hommes presque toujours s’ imaginent»: Gil Roman/John Zorn
«Boléro»: Maurice Béjart/ Maurice Ravel
 
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 2 ώρες και 20 λεπτά
(συμπεριλαμβάνονται 2 διαλείμματα 10’ και 20’)
 
Τιμές εισιτηρίων
 
Διακεκριμένη Ζώνη: 100 ευρώ
A Ζώνη: 85 ευρώ
Β Ζώνη: 65 ευρώ
Γ Ζώνη: 50 ευρώ
Άνω Διάζωμα: 35 ευρώ // Φοιτητικά/Ανέργων: 25 ευρώ
 
Προπώληση:
VIVA.GR, ARTINFO.GR, 210 9213310

Εισιτήρια: https://artinfo.gr/listing/bejart-ballet-lausanne/