Μπορεί να ξεκίνησαν από την αντρική γκαρνταρόμπα, να μεταπήδησαν στη γυναικεία, να καθιερώθηκαν στα γήπεδα των τέννις, αλλά το «πρέπι» στυλ τα επανέφερε στην ανοιξιάτικη μόδα. Τα γυναικεία μπλουζάκια πόλο γίνονται αυτή την άνοιξη κομμάτια πασπαρτού και συνδυάζονται σχεδόν με όλα!
Στις πασαρέλες των μεγάλων οίκων τα είδαμε σε εντυπωσιακά ριγέ, σε πολύχρωμα πριντς, αλλά και στα κλασικά μονόχρωμα. Στα τελευταία επικράτησαν οι παστέλ αποχρώσεις, κυρίως σε ροζ, σιέλ, μιντ και θαλασσί, καθώς και τα σκούρα μπλε και λευκό που αποτελούν διαχρονικές προτάσεις.
Οι οίκοι Gucci, Luis Vuitton, Stella Mc Cartney, Miu – Miu και Dries Van Noten τους έδωσαν προβάδισμα, παρουσιάζοντάς τα σε ανατρεπτικούς συνδυασμούς και κάνοντας μας να αναθεωρήσουμε όλα όσα μέχρι σήμερα θεωρούσαμε κλασικά.
Πως να τα συνδυάσουμε
Η τάση θέλει τα πόλο μπλουζάκια να συνδυάζονται σχεδόν με τα πάντα και για να γίνονται απαραίτητα στις καθημερινές μας εμφανίσεις.
Οι σχεδιαστές τα προτείνουν με πένσιλ μίντι φούστες για στυλ γραφείου, με μίνι πλισέ φουστάκια, που παραπέμπουν στο στυλ του τέννις, για μια πιο ανάλαφρη πρωινή εμφάνιση, με ζιπ κιλότ ή σορτς και σακάκι, αλλά και με κάργκο ή ντένιμ παντελόνια συνδυασμένα με τακούνια.
Για την ιστορία
Το 1818 ο Χένρι Σαντς Μπρουκς ανοίγει στο νότιο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ένα κατάστημα με μπλουζάκια που το σχέδιο τους ήταν κάτι ανάμεσα στο πουκάμισο και στην απλή μπλούζα. Ήταν βαμβακερά με μακριά μανίκια και είχαν τον σταθερό γιακά και τα κουμπιά ενός πουκαμίσου. Η ιδέα του ήρθε όταν, σε μια επίσκεψη του στην Αγγλία, παρατηρούσε έναν αγώνα αθλητών του πόλο και διαπίστωσε πόσο δύσκαμπτα ήταν τα ρούχα με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τις κινήσεις των παιχτών. Τα μπλουζάκια του έγιναν ανάρπαστα, αλλά χρειάστηκαν τουλάχιστον 100 χρόνια για να πάρουν τη γραμμή που έχουν σήμερα.
Τα εύσημα για το τελικό τους σχέδιο πηγαίνουν στον Ρενέ Λακόστ, τον επιχειρηματία και πρωταθλητή του τέννις, ο οποίος το 1926 αποφάσισε να αλλάξει τον ενδυματολογικό κώδικα του αθλήματος του. Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα οι αθλητές έπαιζαν τέννις με κοστούμι και γραβάτα. Ο Λακόστ αναζητούσε την άνεση και την κομψότητα στις εμφανίσεις του. Χρησιμοποίησε την ιδέα του Μπρουκς, αλλά κόντυνε τα μανίκια και κράτησε τον γιακά με τα λίγα κουμπάκια. Ο κροκόδειλος που έγινε αργότερα το σήμα κατατεθέν της εταιρείας του, προέκυψε από το παρατσούκλι που του δόθηκε όταν σε ένα τουρνουά είχε μια τσάντα από δέρμα κροκόδειλου. Με τα μπλουζάκια πόλο συσχέτισε το όνομα του και ο -επίσης αθλητής του τέννις- Φρεντ Πέρι, αλλά και ο Ραλφ Λορέν, ο οποίος το 1972 λάνσαρε τη δική του σειρά με τα γνωστά μπλουζάκια.